ΚοινωνίαΑρχείο

Απένταξη των ακινήτων Ναυπλίου από το ΤΑΙΠΕΔ ζητάει ο Κοδέλας

Εκτός από τις προς αξιοποίηση εκτάσεις στις οποίες περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι (Ακροναυπλία) και προστατευόμενοι από το δίκτυο Natura (Υγροβιότοπος Ναυπλίου), στην λίστα του ΤΑΙΠΕΔ για τα προς πώληση φιλέτα, περιλαμβάνονται και τρία ακίνητα της πόλης του Ναυπλίου. 

Αυτά είναι τα εξής:

1.) Το οικόπεδο 8.712,92 τ.μ. στη Σπάρτης
2.) Το οικόπεδο 3.342,00 τ.μ. στη Νέας Κίου
3.) Οικόπεδο με τριώροφο κτίριο στο Ναυπλιο, Βασ. Κωνσταντίνου 6
 

Ο Βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας απεύθυνε ερώτηση προς τους  Υπουργούς της ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ,  με την οποία τους ζητά  να σεβαστούν την καθολική αντίδραση των φορέων και των πολιτών του Δήμου Ναυπλιέων και να αφαιρέσουν τη διαχείριση των παραπάνω ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ.
 
Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

Προς τους κ. Υπουργούς :
1.    Οικονομικών
2.    Πολιτισμού και Αθλητισμού
3.    Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
4.    Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
5.    Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
6.    Υγείας
7.    Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
8.    Τουρισμού
 
ΘΕΜΑ: Δημοτικό Συμβούλιο, Φορείς και πολίτες ζητούν την απένταξη των ακινήτων του Δήμου Ναυπλιέων από το ΤΑΙΠΕΔ

Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε μέσω του e-publicrealestate.gr η διαδικασία για την εκποίηση τριών ακινήτων που βρίσκονται στο Ναύπλιο και τα οποία είχαν μεταβιβαστεί στο Ταμείο των Δανειστών (ΤΑΙΠΕΔ  Α.Ε.) για την αποπληρωμή του Χρέους.

Τα τρία αυτά ακίνητα είναι: το τριώροφο κτίριο επί της οδού Βασ. Κωνσταντίνου, εντός της παλιάς πόλης του Ναυπλίου, ένα οικόπεδο 3.465,50 τ.μ. στη θέση Γλυκειά και ένα οικόπεδο 8.712,92 τ.μ. στη θέση Γλυκειά ή Κιούλ Τεπέ.

Η μεταβίβαση των παραπάνω ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση διαχείρισης των δημόσιων ακινήτων με όρους εκποίησης και πλήρους αδιαφορίας για τον αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο που θα μπορούσαν να έχουν διατηρώντας το Δημόσιο χαρακτήρα τους και εξασφαλίζοντας πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Ενδεικτικά, όπως είχαμε αναφέρει και σε παλαιότερη σχετική ερώτηση (Αρ. Πρ.:1732, 17-9-2013), στην πόλη του Ναυπλίου υπάρχουν επείγουσες ανάγκες για τη στέγαση δραστηριοτήτων του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθώς και ενός κοινωνικού χώρου που θα καλύπτει τις ανάγκες φορέων, συλλόγων και ομάδων πολιτών, δραστηριότητες τις οποίες θα μπορούσε να φιλοξενήσει το κτίριο στην Παλαιά Πόλη.

Επιπλέον, υπάρχει η ανάγκη στέγασης σειράς υπηρεσιών και δομών στο Ναύπλιο, οι οποίες στεγάζονται είτε σε ενοικιασμένα κτίρια με υψηλά έως υπέρογκα ενοίκια είτε σε ακατάλληλους χώρους, με τις δαπάνες κάλυψης των μισθωμάτων να ξεπερνούν το 1.650.000 ευρώ κατ’ έτος. Τα ακίνητα τα οποία εκποιούνται θα μπορούσαν να ενταχθούν σε έναν τέτοιο σχεδιασμό κάλυψης πραγματικών δημόσιων και κοινωνικών αναγκών και εξορθολογισμού, με σοβαρά οφέλη τόσο για την τοπική κοινωνία, όσο και για την Εθνική οικονομία.

Εξαιτίας, της απώλειας για το Δημόσιο, το Δήμο, αλλά και την τοπική κοινωνία τόσο των παραπάνω ακινήτων, όσο και σειράς άλλων κτιρίων και εκτάσεων, έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις φορέων και πολιτών με στόχο την υπεράσπιση της Δημόσιας Περιουσίας, του κοινωφελούς και του κοινόχρηστου χαρακτήρα της.

Μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων σε συνεδρίασή του στις 19 Ιουνίου 2014 εξέδωσε σχεδόν ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:

Η ένταξη ακινήτων του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίησή τους και η διαφαινόμενη μεταβίβασή τους σε ιδιώτες θα επιφέρει τεράστια ζημιά στο Δημόσιο, ανεπανόρθωτη καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον και τεράστιο πλήγμα στην ιστορική και αρχαιολογική αξία του Δήμου Ναυπλιέων και γενικότερα της Αργολίδας.

Το έγκλημα αυτό που σχεδιάζεται θα έχει αρνητικά αποτελέσματα και για τις μελλοντικές γενιές στις οποίες είμαστε υπόλογοι αφού “βγαίνουν στο σφυρί” πολύ σημαντικά περουσιακά στοιχεία του Δημοσίου όπως: οι παραλίες Καραθώνα και Κονδύλι στο Δήμο Ναυπλιέων, τα ΞΕΝΙΑ και οι εδαφικές εκτάσεις επί των οποίων έχουν τις εγκαταστάσεις τους, που βρίσκονται σε ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας περιοχές, ο Αμφιτρύωνας στο Ναύπλιο, σημαντικά οικόπεδα όπως αυτά που βρίσκονται παραπλεύρως του Αγίου Αναστασίου στο Ναύπλιο, κάποια οικόπεδα που βρίσκονται εντός προστατευόμενου υγροβιότοπου καθώς επίσης και κτίρια όπως αυτό της παλιάς εφορίας στο Μεγάλο Δρόμο  στο Ναύπλιο.

Για να αντιμετωπιστεί αυτός ο σχεδιασμός και να αποτραπεί η εκποίηση όλων αυτών των ακινήτων ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι:
α) Υπάρχει καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την ένταξη παραλιών, αρχαιολογικών χώρων, ακινήτων και κτιρίων στο ΤΑΙΠΕΔ.
β) Η τοπική κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να νομιμοποιήσει και να αποδεχτεί την εκποίηση ακινήτων και κτιρίων.
γ) Θέλουμε μια πολιτική απάντηση από τα αρμόδια Υπουργεία και όχι μια παραπομπή στο «μεσιτικό γραφείο των Δανειστών» (ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ), όπως έγινε με την προηγούμενη ερώτησή μας, στην οποία απάντησε ερήμην της τοπικής κοινωνίας ότι είναι …“για το καλό μας”!
 
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί που υπέγραψαν τη μεταβίβαση των εν λόγω ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ:
 
1. Προτίθενται τα Υπουργεία να σταματήσουν το Διαγωνισμό για την εκποίηση των ακινήτων και του κτιρίου στο Δ. Ναυπλιέων, συνυπολογίζοντας ότι η τοπική κοινωνία έχει δηλώσει πως δεν θα αποδεχτεί και δεν θα αναγνωρίσει τετελεσμένα που οδηγούν στην πλήρη απώλεια και ιδιωτικοποίηση κρίσιμων για τις κοινωνικές ανάγκες και την τοπική ανάπτυξη ακινήτων και κτιρίων;
2. Προτίθενται τα Υπουργεία να σεβαστούν την καθολική αντίδραση των φορέων και των πολιτών του Ναυπλίου και να αφαιρέσουν τη διαχείριση των παραπάνω ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ, την ΕΤΑΔ ή άλλη ΑΕ;
3. Προτίθενται τα Υπουργεία να απεντάξουν από το ΤΑΙΠΕΔ και τα υπόλοιπα ακίνητα (Καραθώνα, Κονδύλι, Ξενία, Ακροναυπλία, κ.ά.) στην εκποίηση των οποίων σύσσωμη η τοπική κοινωνία αντιδρά;
 
Ο ερωτών βουλευτής
Δημήτριος Κοδέλας