ΚόσμοςΑρχείο

Στούπα Μεσσηνίας: Απαράμιλλη ομορφιά και χάρη

Οι διακοπές του Αυγούστου πλησιάζουν και ο Αναγνώστης Πελοποννήσου εγκαινιάζει μία νέα στήλη με τουριστικές εξορμήσεις στην Πελοπόννησο. Σήμερα παρουσιάζουμε το πανέμορφο χωριουδάκι της Μεσσηνιακής Μάνης που εξελίχθηκε με γρήγορους ρυθμούς σε φημισμένο τουριστικό θέρετρο… 

Η αρχική ονομασία της ήταν Ποταμός ,από το ποτάμι που την διέσχιζε, αλλά  μετονομάστηκε  Στούπα  από τα στουπιά που έβαζαν οι ντόπιοι στην θάλασσα για να μαλακώσουν και να τα επεξεργαστούν εύκολα. 

Η αμμώδης παραλία της Στούπας με τα ρηχά και πεντακάθαρα νερά, έλκει επισκέπτες απ’ όλα τα μέρη του κόσμου.  Η παραλία της Χαλικούρας με τα βότσαλα προσφέρεται για όσους αναζητούν μια ήσυχη και απόμερη παραλία για να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα. Η ποικιλία του τοπίου μοναδική. Κοσμήματα, αληθινά δώρα της φύσης, τα ποταμάκια, οι  απίθανες σπηλιές, τα λιμανάκια, τα νησάκια και ο λόφος του Κάστρου. Οι εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις. Εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ μπαρ στην παραλία καλύπτουν γαστρονομικά όλα τα γούστα.
 

Ιδιαιτέρως  το πανέμορφο ακρογιάλι της Καλογριάς έχει γίνει γνωστό στα πέρατα του κόσμου διότι το 1917 έζησαν εκεί ο Καζαντζάκης  και ο Ζορμπάς .Εκεί γνωρίστηκαν καλά , έδεσε η φιλία τους και ο διάσημος συγγραφέας εμπνεύστηκε το  μοναδικό  αριστούργημα  Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.

Φιλοξενούμενοι του Καζαντζάκη βρέθηκαν στο μοναδικό παρθένο ακρογιάλι, ο Άγγελος Σικελιανός  με την γυναίκα του Εύα, η Μαρίκα  Κοτοπούλη και η Κυβέλη.
 

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το χωριουδάκι Λεύκτρον από το οποίο κατέβηκαν οι πρώτες οικογένειες και έκτισαν σιγά-σιγά την Στούπα .Η πόλη του Λεύκτρου είναι  πανάρχαια .Είχε καταστραφεί πολλές φορές και η αρχαία ακρόπολή της είχε καταληφθεί από Φράγκους και από Ενετούς. Αναφορά για το κάστρο του Λεύκτρου  έχουμε από τον περιηγητή Παυσανία.

Για όσους από εσάς οι διακοπές δεν είναι αποκλειστικά συνυφασμένες με τη θάλασσα και τις παραλίες, θα ανακαλύψετε ευχάριστα ότι η περιοχή προσφέρει πολλαπλές επιλογές. Περιπλανηθείτε στους γύρω λόφους για να απολαύσετε την ομορφιά του τοπίου και επισκεφτείτε το εγκαταλειμμένο ορυχείο της Πραστοβάς, τον εργασιακό χώρο του Ζορμπά. Απολαύστε το περίπατο σας σε παραδοσιακά καλντερίμια που αποτελούσαν οδό επικοινωνίας ανάμεσα στα χωριά της περιοχής. Περπατήστε ανάμεσα στα φαράγγια του Βυρού, της Νούπαντης και της Κοσκάργας, στα δάση του Ταϋγέτου ή πάρτε φακούς για να εξερευνήσετε τις γύρω σπηλιές.
 

Στο χωρίο επίσης θα βρείτε εκτός από μαγαζιά με τουριστικά είδη και αναμνηστικά την ευκαιρία να γνωρίσετε και να δοκιμάσετε τοπικά προϊόντα. Η Στούπα δεν διαθέτει τράπεζα, ωστόσο τα δύο μηχανήματα ΑΤΜ μπορούν να καλύψουν κάποιες συναλλαγές σας. Το Κέντρο Υγείας του Αγίου Νικολάου που απέχει μόλις 2,5 χλμ. από τη Τσούπα καλύπτει τις ανάγκες σε ιατρικές υπηρεσίες της περιοχής, όπως επίσης και οι τρεις ιδιώτες που διατηρούν τα ιατρεία τους στη Τσούπα . Διαθέτει φαρμακείο που απέχει 10μ. από τη κεντρική παραλία της Στούπας.