ΚόσμοςΑρχείο

Ένα μαγευτικό σπήλαιο νότια της Μονεμβασιάς

Η Μονεμβασιά είναι ένας διάσημος προορισμός, με παραδοσιακό βυζαντινό χρώμα, που ίσως οι περισσότεροι από σας να έχετε ήδη επισκεφθεί. Υπάρχει όμως και μία περιοχή νότια της Μονεμβασιάς, που ονομάζεται Βάτικα και αξίζει να την επισκεφθείτε. Ένας από τους πολλούς λόγους είναι το εντυπωσιακό σπήλαιο της Καστανιάς ή αλλιώς “σπηλιά της μέλισσας”, ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Ελλάδας και το πλουσιότερο σε ποικιλομορφία στην Ευρώπη! 

Σταλακτίτες κρέμονται μυριάδες από την οροφή σαν λιωμένο κερί, θεόρατες κολώνες, μανδύες πέτρινοι, ατέλειωτοι σε ποικιλία σχηματισμοί προκαλούν την φαντασία, χρώματα και αποχρώσεις ασύλληπτες μαγεύουν τις αισθήσεις.

Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε πριν περίπου 100 χρόνια από ένα βοσκό της περιοχής, ο οποίος βλέποντας σμήνη από μέλισσες να μπαινοβγαίνουν από μια σχισμή στο έδαφος υπέθεσε ότι υπόγεια θα υπάρχει νερό. Στην προσπάθεια να φτάσει στο νερό ανακάλυψε την ύπαρξη του σπηλαίου την οποία και κράτησε κρυφή για περισσότερα από 50 χρόνια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φύση χρειάστηκε περισσότερα από 3.000.000 χρόνια προκειμένου να σχηματίσει αυτό το μοναδικής ομορφιάς σπήλαιο.
 

Το σπουδαίο χαρακτηριστικό του Σπηλαίου της Καστανιάς που έχει ηλικία 3 εκατομμύρια χρόνια, είναι ότι έμεινε παρθένο και ανέγγιχτο και ότι ουδέποτε φιλοξένησε ανθρώπινη δραστηριότητα! Οι επισκέψιμες αίθουσες έχουν έκταση 1500 τ.μ. και η διαδρομή που θα διανύσετε είναι μόλις 300 μέτρα ακολουθώντας άνετους διαδρόμους. Μοναδικός “ένοικος” του σπηλαίου είναι το  Δολιχόποδο, ένα είδος αράχνης, το οποίο μάλλον δεν θα συναντήσετε…  
 

Κατά τη διάρκεια της περίηγησης, μπορεί να θαυμάσει μια τεράστια ποικιλία από φανταστικούς σχηματισμούς πετρωμάτων όπως θεόρατους κόκκινους και λευκούς «καταρράκτες», γιγάντιες κολώνες διαφόρων σχημάτων, «κουρτίνες» και «σεντόνια» αλλά και δεκάδες άλλους σχηματισμούς που θυμίζουν και κάτι διαφορετικό στο μυαλό του επισκέπτη.

Όταν ξαναβγείτε στο φως, κατεβείτε για κολύμπι στην αμμουδερή παραλία της Παναγιάς κάτω από το σπήλαιο και μετά ανεβείτε για μια βόλτα στα γειτονικά χωριουδάκια Άνω και Κάτω Καστανιά, χτισμένα από ναυτικούς μέσα σε θαυμάσια τοπία. Στην Κάτω Καστανιά μάλιστα, υπάρχει ένα ανακαινισμένο ελαιουργείο που αξίζει τη προσοχή σας. Το έχτισε το 1840 ο Κωσταντής Καπετανάκης ή Τσαλαβούτας, ήρωας της επανάστασης του 1821.

Δείτε την διαδρομή: