ΟικονομίαΑρχείο

Σε ισχύ η δημοσίευση προκηρύξεων. Ο Τύπος εξασφαλίζει τη διαφάνεια.

Με νομοθετική βελτίωση που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών παραμένει σε ισχύ η δημοσίευση προκηρύξεων (περιλήψεις διακηρύξεων) δημοσίων συμβάσεων, στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο.

Η νομοθετική βελτίωση που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια διαβάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Συγκεκριμένα, η νομοθετική βελτίωση, σχετικά με την παράγραφο 2 του άρθρου 152, αναφέρει: “Οι αναθέτουσες αρχές – φορείς δημοσιεύουν προκηρύξεις (περιλήψεις διακηρύξεων) δημοσίων συμβάσεων, στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3548/2007 (άρθρο 68), καθώς και τις κείμενες, κατά τη δημοσίευση του παρόντος Νόμου, διατάξεις περί υποχρεωτικής δημοσιοποίησης δια του περιφερειακού – τοπικού τύπου διαγωνισμών δημοσίων συμβάσεων υπό την έννοια του άρθρου 15 – μέρους Β’ του παρόντος”.

Με άλλα λόγια, διατηρείται η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ των δημοσιεύσεων διακηρύξεων – προκηρύξεων στον περιφερειακό τύπο, με βάση τον Νόμο 3548/2007.

Επισημαίνεται σε πρώτο σχόλιο της  Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου της οποίας μέλος είναι ο «Αναγνώστης Πελοποννήσου»:

1. Η μεγάλη δύναμη που έχει ο περιφερειακός τύπος, η οποία αναδεικνύεται όταν οι Ενώσεις λειτουργούν σωστά και συντεταγμένα.
2. Τόσο η Ε.ΙΕ.Τ. όσο και οι δύο Ενώσεις ημερησίων περιφερειακών εφημερίδων έκαναν τον αγώνα που έπρεπε για να μην περάσει το άρθρο 152, έτσι όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά από κάποιους “φωστήρες”. Και όχι μόνο από τα μέλη του Δ.Σ., αλλά και πολλούς ακόμα συναδέλφους που έδωσαν κι αυτοί τη δική τους μάχη.
3. Το θέμα έκλεισε ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ… μέχρι να ανοίξει ξανά… επισημαίνεται προς τα μέλη: Ας μη σπεύσουμε να πανηγυρίσουμε και… πολύ, καθώς αν και όλοι οι βουλευτές που μίλησαν το τελευταίο διήμερο στη Βουλή τάχθηκαν υπέρ του περιφερειακού τύπου, κάποιοι ψέλλισαν κάτι για “μεταβατικό στάδιο”, ή “για χρονικό ορίζοντα 1-1,5 χρόνου”.