ΠολιτισμόςΑρχείο

Αρχαία Ελληνικά μουσικά όργανα υπό το φως της πανσελήνου

Την Κυριακή 10/8, στο ναό του Ηρακλέους στις Αρχαίες Κλεωνές Κορινθίας, διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχ. Κλεωνών “o Φωκάς”, βραδιά με τίτλο “Υπό το φως… της πανσελήνου”.

Ώρα: 21.00. Μια βραδιά με μουσική, ποίηση και δρώμενα. Στη βραδιά θα συμμετέχει το μουσικό σύνολο ”ΛύρΑυλος” που χρησιμοποιεί αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα.

Είσοδος: ελεύθερη

Λύραυλος 

Με μια πανδαισία ήχων από 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα, το μουσικό σχήμα ταξιδεύει το κοινό στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα.

Είναι ένα θέαμα και παράλληλα ένα άκουσμα που ξεπερνάει τις συμβατικές μουσικές φόρμες, και γυρνάει τη «μηχανή» του χρόνου στη μουσική που γέννησε ο Ελληνικός πολιτισμός χιλιάδες χρόνια πριν.

Η Ορχήστρα Αρχαιοελληνικών και Παραδοσιακών Οργάνων «ΛύρΑυλος» είναι ένα μουσικό σύνολο που δημιουργεί αίσθηση. Τα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια ζωντανεύουν ξανά χάρη στα εκπληκτικά ανακατασκευασμένα όργανα, οι αρχαίοι ρυθμοί αναβιώνουν δίπλα σε καινούργιες μελοποιήσεις αρχαίων και νεότερων ποιητών, στήνοντας ένα εκπληκτικό μουσικό ταξίδι στον πλούτο της Ελληνικής Μουσικής.

Το κοινό έχει την ευκαιρία να ακούσει ζωντανά σωζόμενα μουσικά κομμάτια της αρχαιότητας, καθώς και μία μικρή επιλογή από παραδοσιακά κομμάτια ( θρακιώτικα, ηπειρώτικα, σμυρνέικα κλπ.) που διατηρούν ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία από την αρχαία μουσική και επιβεβαιώνουν τον πλούτο και τη συνέχεια της ελληνικής μουσικής παράδοσης, καθώς και τη δυνατότητα να δει να ακούσει και να αγγίξει τριάντα αρχαία μουσικά όργανα, ανακατασκευασμένα από σπάνια και αυθεντικά φυσικά υλικά: καύκαλο χελώνας, κέρατο, εντέρινες χορδές, κόκαλο, ιχθυόκολλα, δέρμα, έλατο, πυξάρι, κλπ.

Κατά την προσέλευση του κοινού τα μέλη του ΛύρΑυλου λαμβάνουν θέση σε διαφορετικά σημεία του χώρου και θα παίζουν εξαίσιες αρμονίες και ρυθμούς με κοχύλια και κρουστά.

Χωρίς ελιτίστικο ή μουσειακό χαρακτήρα και αποφεύγοντας μια στείρα αρχαιολατρική διάθεση το μουσικό σχήμα «ΛύρΑυλος» υποστηρίζει και προβάλλει το σημαντικό αυτό κεφάλαιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με μια προσέγγιση την οποία χαρακτηρίζει η πιστότητα, η ακρίβεια αλλά και η δημιουργικότητα.

Περισσότερες πληροφορίες για το συγκρότημα “Λύραυλος” στο lyraulos.gr