ΟικονομίαΑρχείο

Ανοίγει ο δρόμος για την παροχή φυσικού αερίου σε Άργος και Ναύπλιο

Με 29,9 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να χρηματοδοτηθεί ο υπό κατασκευή αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης, μήκους 167 χιλιομέτρων, από τους Αγίους Θεοδώρους έως τη Μεγαλόπολη. Το σπουδαίας σημασίας για την περιοχή έργο θα επιτρέψει την παροχή φυσικού αερίου στη μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ που βρίσκεται στη Μεγαλόπολη και στις ευρύτερες αστικές και βιομηχανικές περιοχές του Άργους, του Ναυπλίου, της Κορίνθου και της Τρίπολης. Η επένδυση χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα» και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015.

Η επένδυση αυτή χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στα πλαίσια ένός γενικότερου σχεδίου που αφορά την υλοποίηση πέντε σημαντικών έργων υποδομής – συνολικής αξίας 551,6 εκατ. ευρώ – για τη βελτιστοποίηση του εφοδιασμού της Ελλάδας με φυσικό αέριο.,Το συνολικό ύψος της επένδυσης φθάνει τα 128 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία η Κομισιόν βάζει τα 107 εκατομμύρια. 

Οι συγκεκριμένες επενδύσεις στοχεύουν στη βελτίωση των συστημάτων μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Τα πέντε έργα έχουν προγραμματιστεί σε Αττική, Πελοποννήσο, Στερεά Ελλάδα και Κεντρική Μακεδονία, και αναμένεται να αναβαβμίσουν σημαντικά το ενεργειακό τοπίο στην Ελληνική ύπαιθρο.