ΆρθροΑρχείο

Τα Εμπάργκο

Σας τα έγραψα προχτές, πιστεύω ότι τα διαβάσατε. Έγραφα συγκεκριμένα: «Ξέρετε τι πιστεύω εγώ; Πιστεύω ότι το τελευταίο θα ισχύσει και οι ατέλειες του ΕΝΦΙΑ θα διορθωθούν μετά από 3-4 ετήσιες προσπάθειες, όχι γιατί στο αρμόδιο υπουργείο είναι όλοι άχρηστοι και κρετίνοι, χωρίς κουκούτσι μυαλό στα κεφάλια τους, –μεταξύ μας, δεν είναι και πολύ χρήσιμοι ούτε πανέξυπνοι,– αλλά γιατί θα πουν: «Άσ’ τους να πληρώσουν παραπάνω για μερικά χρόνια, κέρδος θα το ’χουμε. Μετά φτιάχνουμε το σύστημα δικαιότερο!» Αυτά την Δευτέρα, 11/8/2014. Εδώ: http://www.anagnostis.org/node/3488

 

Χτες διάβασα στην εφημερίδα ότι «παγώνουν οι επιστροφές φόρου, λόγω ΕΝΦΙΑ». Άντε ντε! Κι έλεγα κι εγώ, «πότε θα μας το πουν κι αυτό;» Ε, να που μας το ’παν. Τώρα περιμένετε τις διορθώσεις! Αφού γίνει αναπροσαρμογή προς τα πάνω των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Άρα, αν σε κανέναν από σας ο ΕΝΦΙΑ βγήκε σωστός, μην πανηγυρίζετε, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Τα είπα προχτές και θα με ρωτήσετε τώρα: «Εσύ, ρε φίλε, με ποιον είσαι; Με την κυβέρνηση ή με μας;» Ερώτηση που θα μείνει αναπάντητη, γιατί την απάντηση την ψάχνω κι εγώ ο ίδιος. Είμαι πάντα με ’κείνον που έχει δίκιο κι όταν η κυβέρνηση μας επαγγέλλεται ανάπτυξη, έχει άδικο, γιατί δεν την έχει δει κανείς μέχρι τώρα, την ανάπτυξη εννοώ, όχι την κυβέρνηση.

 

Σε λίγο οι αντικειμενικές αξίες θα ξεπεράσουν τις εμπορικές, αν δεν τις έχουν ξεπεράσει κιόλας. Είμαστε παράξενη χώρα και σκεπτόμαστε ακόμη πιο παράξενα. Γιατί; Να εξηγηθώ: Ανήκουμε στην ΕΕ, εν τάξει; Οι υπερατλαντικοί μας σύμμαχοι λοιπόν, οι ΗΠΑτζήδες είν’ αυτοί, διέταξαν την ΕΕ να επιβάλει εμπάργκο στη Ρωσία. Ωραία και γνωστά πράγματα μέχρι εδώ. Δηλαδή, αν ο μπακάλης της γειτονιάς σας δεν σας κάνει κέφι και δεν σας πουλάει ούτε ένα σπυρί ρύζι, θα αφήσετε την οικογένειά σας να λιμοκτονήσει; Πιστεύω ότι θα πάτε σε άλλο μπακάλικο! Ε, το ίδιο έκαναν και οι Ρώσοι! Δεν τους κάνουμε κέφι εμείς και δεν αγοράζουμε τα προϊόντα τους, δεν αγοράζουν κι εκείνοι τα δικά μας. Νόμιμη άμυνα είναι. Σωστά; Τότε εμείς γιατί τους βρίζουμε; Ρίξτε ματιά στα διάφορα blogs να δείτε τι τους σέρνουν. Τι έκανε η Ρωσία; Εστράφη προς την Τουρκία. Ας είμαστε ρεαλιστές! Κι εσείς το ίδιο θα κάνατε: Δεν μου πουλάς εσύ; Πάω στον άλλον που μου πουλάει. Σύνορο είναι η Τουρκία με την Ρωσία, ενώ τα δικά μας προϊόντα πρέπει να περάσουν από 4 χώρες για να φτάσουν στην αγορά. Μ’ άλλα λόγια, χάρη μας έκαναν τόσα χρόνια που αγόραζαν από μας. Άσε που οι Τούρκοι είναι πιο φτηνοί από μας.

 

Θα πεταχτεί τώρα κάποιος αδαής «πανέξυπνος» και θα μου πει ότι τα τούρκικα δεν είναι όσο καλά είναι τα δικά μας και αντί να του πω καμιά βαριά κουβέντα, θα ρωτήσω: «Αν είναι έτσι, γιατί πληρώνουμε €1,5 δις (δισεκατομμύριο είναι αυτό, αν δεν καταλάβατε την σύντμηση)  τον χρόνο, για να τρώμε τούρκικα αγροτικά προϊόντα; Αν δεν είναι καλά τα τούρκικα, ας καλλιεργήσουμε την γη μας κι αφήστε τα σκάρτα να τα τρώνε οι Τούρκοι». Καλά, τέτοιες αντιρρήσεις δεν έχουν επαφή με την λογική.

 

Τι θα γίνει τώρα; Τώρα φτάνουμε στα δύσκολα! Πιστεύω ότι οι παραγωγοί έχουν δίκιο, άρα κάποιος πρέπει να τους αποζημιώσει. Δεν μπορούν να καλλιεργούν ένα προϊόν, έχοντας συμβόλαια αγοράς αυτού του προϊόντος και μετά να έρχεται ένα εμπάργκο απ’ την ΕΕ, επιβεβλημένο απ’ τις ΗΠΑ, που θέλουν να βάλουν πυραύλους στην Ουκρανία και να λέμε στους παραγωγούς μας τώρα βάλτε τα ροδάκινα και τα αγγούρια εκεί που ξέρετε, κάναμε εμπάργκο στη Ρωσία κι εκείνοι απάντησαν με το δικό τους εμπάργκο, άρα εξαγωγές γιοκ! Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει το σκατό της παξιμάδι και να αποζημιώσει τους παραγωγούς. Εν ανάγκη ας κόψει τους μισθούς των Ελλήνων αντιπροσώπων στα Ευρωπαϊκά κέντρα, όπου λαμβάνονται αυτές οι ηλίθιες αποφάσεις, κατόπιν διαταγής των ΗΠΑ. Γιατί «ηλίθιες»; Υπομονή και θα τα πούμε παρακάτω. Ας κόψει και τους μισθούς στο Υπουργείο Εξωτερικών, που συμφωνούν με τέτοιες προτάσεις, ως… κότες. Μην ανησυχείτε, δεν θα πεινάσει ο Μπένι.

 

Πιστεύω επίσης ότι η αμερικανόδουλη ΕΕ πρέπει να συμβάλει, με μεγάλο ποσοστό, στο κόστος της αποζημίωσης. Ξέρουν ότι αγωνιζόμαστε να φέρουμε την μια άκρη με την άλλη, δεν μπορούν, δεν επιτρέπεται στο κάτω-κάτω, να μας βάζουν σε τέτοια αδικαιολόγητα έξοδα. Η αντίδραση των Ρώσων ήταν γνωστή σε όλους, γιατί, αν δεν ήταν, ας αλλάξουν δουλειά οι ιθύνοντες νόες της ΕΕ. Ας γίνουν μπαρμπέρηδες, πιο χρήσιμοι θα είναι.

 

Ερχόμαστε τώρα στην ερώτησή σας: «Γιατί ηλίθιες οι αποφάσεις της ΕΕ για εμπάργκο;» Τι πιστεύεται εσείς; Η Ρωσία θα χάσει; Ισχύει αυτό που έγραψε ο Economist προχτές, ότι το ΗΠΑτζήδικο και ΕΕ εμπάργκο ζορίζει τους Ρώσους ολιγάρχες του πετρελαίου; Τελικά φύκια για μεταξωτές κορδέλες σας πουλάνε! Ξέρετε ποιους προσπαθούν να ζορίσουν; Τους Ρώσους! Που όταν εισέβαλαν οι Γερμανοί, το 1941, έκαιγαν μόνοι τους την παραγωγή τους και τις περιουσίες τους, για να μην βρει τίποτα χρήσιμο ο εισβολέας. Πώς να ζορίσεις έναν τέτοιο λαό, που έχουν το θάρρος να κάψουν τα σπίτια τους; Δεν είναι δυνατόν!

 

Ο Economist δεν πήρε είδηση για τη συμφωνία που υπέγραψαν Ρωσία και Κίνα. Ξέρετε πόσο πετρέλαιο μπορεί να απορροφήσει η Κίνα; Ούτε εγώ ξέρω, αλλά ξέρω ότι η Βραζιλία έφτασε να έχει τον ρυθμό ανάπτυξης που έχει, όχι επειδή έφτιαξε ωραία στάδια για το Μουντιάλ, αλλά για το μετάλλευμα που προμηθεύει την Κίνα. Γιατί μας λένε μαλακίες λοιπόν;

 

Για να σκεφτούμε τώρα και το εγγύς μέλλον. Μετά το καλοκαίρι έρχεται το φθινόπωρο και αμέσως μετά ο χειμώνας. Ψυχραιμία τώρα! Αν οι Ρώσοι αγριέψουν λίγο παραπάνω, τι θα γίνει; Αν κλείσουν, όχι πολύ, κάνα-δυο στροφές μόνο, τις στρόφιγγες φυσικού αερίου, τι θα γίνει στην ΒΔ Ευρώπη, που υπακούοντας στις εντολές των ΗΠΑτζήδων, ξέρει να επιβάλει εμπάργκο; Μ’ αυτό που θα παίρνουν, θα ζεστάνουν τα σπίτια τους ή θα κινήσουν τα εργοστάσιά τους; Και τα δυο μαζί δεν γίνονται, γιατί τότε για ποιο λόγο πληρώνουν το παραπάνω; Δεν ξέρω γιατί, αλλά κάτι μου λέει ότι έχουν μπλέξει τα μπούτια τους εκεί στις Βρυξέλλες. Χέρι που δεν μπορείς να δαγκώσεις, το φιλάς, λέει ο λαός! Ας τους το πουν οι Έλληνες αντιπρόσωποι κι ας πάψουν να παίζουν τον καπετάν ένα. Γιατί αέριο δεν θα έρθει από τις ΗΠΑ, που να βαράνε τον κώλο τους κάτω, να τρίβουν το πιπέρι.

 

Ελπίζω να έγινα αντιληπτός!

 

ο θείος Τάκης (Παναγιώτης Περράκης)

 

Το κείμενο που διαβάσατε ήταν μια προσφορά της Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής «Αλεύρι & Ζάχαρη», Σιδηράς Μεραρχίας 26, Ναύπλιο, με πάντα φρέσκα προϊόντα και αγνά υλικά.                                                         

Και

Του POPEYE bistro, Σταϊκοπούλου 32, Ναύπλιο, για ποιοτικό φαγητό, την νοστιμότερη πίτσα που έχετε ποτέ δοκιμάσει, τέλειες μακαρονάδες, εξαιρετικά και προσεκτικά διαλεγμένα κρασιά και μια αξιόλογη συλλογή από ελληνικές και ξένες μπρες.

 

Και στα δύο αυτά μαγαζιά προτείνω να δοκιμάσετε τον καφέ τους. Εξαιρετικός! Ο καλύτερος καφές στην πόλη!

 

Η επιλογή και ανάπτυξη του θέματος, όπως πάντα, δική μου! (Αυτό το τελευταίο σημαίνει {για όσους μπορούν να καταλαβαίνουν ελληνικά,}  ότι οι χορηγοί  μπορεί και να μην συμφωνούν με το θέμα ή με την ανάπτυξή του, δημοκρατικά σκεπτόμενοι όμως, δεν επεμβαίνουν).