ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Πρώην και νυν τρώγονται στην Επίδαυρο για το φεστιβάλ

Τι το θελε ο Δήμος Επιδαύρου να τιμήσει τα Επιδαύρια με εκδήλωση μνήμης; Μία η αργοπορημένη οργάνωση, μία η άρνηση της Φαραντούρη να τραγουδήσει και μία το τελειωτικό χτύπημα με την άρνηση της διοίκησης του φεστιβάλ να παρέχει τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις του θεάτρου προς χρήση, ανάγκασαν την δημοτική αρχή να αναβάλει την εκδήλωση. Το δελτίο τύπου του δημάρχου Κ. Γκάτζιου ήταν καυστικό προς την διοίκηση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕ, αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση του δήμου με επικεφαλή τον πρώην δήμαρχο Ασκληπιείου Χρήστο Τσακαλιάρη, απ’ ότι φαίνεται, έχει διαφορετική άποψη.  

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Χρήστος Τσακαλιάρης:
“Με έκπληξη διάβασα το δελτίο τύπου του Δημάρχου κ. Γκάτζιου για την παράσταση που θα διοργάνωνε ο Δήμος ως “ουρά” των φετινών Επιδαυρίων στη μνήμη του Δημήτρη Ροντήρη. Με ύφος επιθετικό και προσβλητικό, καταγγέλλει την “Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.” και τον Πρόεδρό της κ. Λούκο για την ματαίωση της παράστασης, χρησιμοποιώντας δυστυχώς επιχειρήματα λαϊκιστικού χαρακτήρα που δεν εδράζονται σε βάσεις αλήθειας και θα προκαλέσουν δυσκολίες στη μελλοντική μας συνεργασία. 

Ξεκινώντας την κριτική μου, θέλω να τονίσω ως πρώην Δήμαρχος Ασκληπιείου, ότι η συνεργασία μου με τον κ. Λούκο από τις αρχές του 2007 που ανέλαβα μέχρι το τέλος του 2010 που παρέδωσα στον κ. Γκάτζιο, ήταν άψογη διότι είχα αντιληφθεί ότι αυτός ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ και εγώ ο Δήμαρχος. Είχε δείξει βαθιά κατανόηση στα προβλήματα που μας απασχολούσαν και βέβαια είχε καλλιτεχνική άποψη και φιλοσοφία για τη λειτουργία του Φεστιβάλ, την οποία σεβάστηκα και εκτίμησα. Αυτό βέβαια, το πληρώνει με αρνητικές κριτικές κατά καιρούς, αλλά είναι λογικό μέσα στη ελληνική κοινωνία, διότι, όπως γνωρίζετε μερικοί Έλληνες γίνονται κατά περίπτωση καλλιτεχνικοί διευθυντές, προπονητές, αστροφυσικοί ανάλογα με το θέμα που τίθεται κάθε φορά. 

Επί της ουσίας λοιπόν, έχω να παρατηρήσω τα εξής: 

1. Όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και φέτος δεχόμαστε μια αυστηρή κριτική από ορισμένους δημοσιογράφους ότι τα αιτήματά μας για αύξηση των παραστάσεων δεν είχαν να κάνουν με τις καλλιτεχνικές ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας αλλά με τη λειτουργία των εστιατορίων και των λοιπών επιχειρήσεων. Αυτούς τους λίγους “αυστηρούς” δημοσιογράφους, αυτή η ανακοίνωση του Δημάρχου τους δικαιώνει απόλυτα. Όμως πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει ένα ισοδύναμο κομμάτι της κοινωνίας που διαφωνεί με την άποψη του Δημάρχου και της πλειοψηφίας και μάλιστα αντιστέκεται στις σειρήνες του λαϊκισμού. Μεταξύ αυτών είναι και η σημερινή αντιπολίτευση του Δήμου, τουλάχιστον το συντριπτικό κομμάτι της. 

2. Είχα θέσει στο δημοτικό συμβούλιο υπόψη του Δημάρχου ότι έπρεπε να συνεννοηθεί με το Φεστιβάλ και τον κ. Λούκο έγκαιρα, για να πραγματοποιηθεί η παράσταση. Διαπιστώνω ότι αυτό δεν είχε γίνει. Γιατί λοιπόν επιτίθεται στο Φεστιβάλ; Προφανώς για να καλύψει την αναποτελεσματικότητά του και να εγκαινιάσει μια νέα περίοδο έντασης στις σχέσεις με το Φεστιβάλ μέσω των “εξαγριωμένων” ντόπιων. Βέβαια, εμείς ως αντιπολίτευση, ποτέ δεν ενημερωθήκαμε ούτε για τις ενέργειες ούτε για τη διαδικασία και τις συζητήσεις. Με τη γνωστή “δημοκρατικότητά” σας μας θεωρείτε περιττούς. 

3. Δηλώνω με όλη την ειλικρίνεια ότι ποτέ δεν προσφέραμε στο Φεστιβάλ αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες μας. Στη δική μας θητεία, αλλά και σε προηγούμενες, με διακοπές, το Φεστιβάλ και ο κ. Λούκος μας πρόσφερε μια εξαιρετική προγραμματική σύμβαση των 72.000€ για την καθαριότητα του χώρου, των καμαρινιών και τη λειτουργία του parking κατά τη διάρκεια των παραστάσεων. Με αυτά τα χρήματα τουλάχιστον 20 άτομα έβρισκαν μια καλοκαιρινή εργασία που ενίσχυε το εισόδημά τους και ένα ικανοποιητικό ποσό έμενε στην πολιτιστική επιχείρηση του Δήμου, για την προώθηση των πολιτιστικών και αθλητικών της τμημάτων. Αυτή τη σύμβαση ο κ. Δήμαρχος δε τη διεκδίκησε ή μάλλον την έχασε.

4. Στη δημοτική περίοδο 2007-2010 ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ, επειδή ακριβώς πείστηκε για την προσφορά των Λυγουριατών, μας παραχώρησε 400 προσκλήσεις, ανά παράσταση, για να τις μοιράζουμε στους δημότες μας, ώστε να παρακολουθούν δωρεάν τις παραστάσεις. Εμείς το κάναμε με συνέπεια καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας και βέβαια το ίδιο συνεχίζει και η σημερινή δημοτική αρχή. Επομένως, το επιχείρημα του Δημάρχου για έλλειψη σεβασμού στους ντόπιους δεν έχει βάση.

5. Χωρίς να έχω παρακολουθήσει τη συγκεκριμένη “παράσταση” που ήθελε να ανεβάσει ο Δήμαρχος, είναι εξοργιστικό να ισχυρίζεται ότι η ποιότητά της ήταν άριστη κι αυτό φοβήθηκαν στο Φεστιβάλ, διότι α) προσβάλλει με θρασύ τρόπο τις υπόλοιπες παραγωγές που ανέβηκαν, και β) δείχνει αλαζονεία μετατρεπόμενος σε επαΐοντα, ενώ εμείς γνωρίζουμε ότι δεν είναι φανατικός θεατρόφιλος…

6. Όσον αφορά την καθαριότητα του χώρου, δεν φαντάζομαι ο Δήμαρχος να εννοεί ότι δεν θα καθαρίζουμε το χώρο, γιατί αυτό είναι υποχρέωσή μας, για αυτό το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, που φιλοξενούμε στα όρια του δήμου μας.

7. Μιλάτε για τιμωρία στους επαγγελματίες της περιοχής. Όντως για άλλο ένα Σάββατο θα δούλευαν κάποια μαγαζιά. Αυτή είναι η αντίληψη σας για την τουριστική ανάπτυξη; Άλλο ένα Σάββατο; Εσείς ως δημοτική αρχή κάνατε αυτά που έπρεπε 3,5 χρόνια; Διαφημίσατε τον τόπο μας; Κρατήσατε καθαρό τον Δήμο μας; Κλείσατε τις λακκούβες που πάνε στις παραλίες; Κάνατε τα αυτονόητα να γίνει πάλι ο Δήμος μας προορισμός; Σας προβλημάτισε ποτέ το γεγονός ότι έρχονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και στον Δήμο μας μένει ένα πολύ μικρό ποσοστό; Ευθύνη δεν έχετε πάλι εδώ; Η τοπική κοινωνία και οι επαγγελματίες ζητούν εξωστρέφεια και διαφήμιση του τόπου μας. Υποδομές ικανές του ονόματος και της ιστορίας μας! Και όραμα για το μέλλον, όχι να γίνεστε ΄΄επαναστάτες΄΄ και καλλιτεχνικοί κριτές, για μια παράσταση που ποτέ δεν είδατε σοβαρά και γι αυτό πήρε αυτό τον δρόμο.

8. Αναφέρετε επίσης :΄΄… θα επιδιώξει με κάθε μέσο, την πραγματοποίηση της εκδήλωσης στην έναρξη των Επιδαυρίων 2015΄΄. Εδώ λοιπόν ξεκινά το πρόβλημα! Νομίζετε ακόμα ότι όλα γίνονται με μέσο! Ακόμα εκεί είστε και είδαμε που σας οδήγησε το ΄΄μέσο΄΄ σε αυτή την ιστορία που πήγατε να στήσετε.

Κλείνοντας θα ήθελα να επαναφέρω το αίτημα που καλύπτει την τοπική κοινωνία και τους περισσότερους πολίτες του δήμου Επιδαύρου για παγίωση οκτώ παραστάσεων στο Αρχαίο Θέατρο που θα διοργανώνει το Φεστιβάλ και ο Πρόεδρος. Επειδή όμως τα οικονομικά της χώρας και του Φεστιβάλ δεν είναι ανθηρά, απευθύνω έκκληση στο Υπουργείο Πολιτισμού να σταθεί αρωγός σε αυτό το θεσμό, καλύπτοντας οικονομικές αδυναμίες και στον κ. Λούκο να αποδεχτεί το αίτημά μας.

Λυγουριό, 18-8-2014

Με σεβασμό

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΑΡΗΣ
πρώην Δήμαρχος Ασκληπιείου και
επικεφαλής αντιπολίτευσης Δήμου Επιδαύρου”