ΚοινωνίαΑρχείο

Μεγάλη πυρκαγιά στη Μεσσήνη. Απειλείται ο αρχαιολογικός χώρος

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σήμερα (25/8/2014) νότια από τα Ζερμπίσια Μεσσηνίας, κοντά στην Αρχαία Μεσσήνη. Ήδη έχουν εκκενωθεί τέσσερις οικισμοί, όπου η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια. Πρόκειται για τα χωριά Μαυρομάτι, Κροντήρες, Δανηλαίϊκα και Γκολέμη.

Η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, ενώ απείλεισε σοβαρά να κάψει το αρχαιολογικό μουσείο και το παλαιό μοναστήρι της Παναγίας της Βουλκανιώτισας.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες κι εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής από όλη την Πελοπόννησο, υδροφόρες των Δήμων και του στρατού, καθώς και εθελοντές πολίτες. Τον συντονισμό έχει αναλάβει ο μεσσήνιος υπαρχηγός Υποστήριξης της Πυροσβεστικής αντιστράτηγος Χαράλαμπος Αφαλής που έχει υπηρετήσει και γνωρίζει καλά την περιοχή, Επίσης στην περιοχή έχουν ήδη μεταβεί ο αρχηγός του Πυροσβεστικού σώματος, αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου, καθώς και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας.

Επιπλέον, υπάρχει κινητοποίηση και έχουν σταλεί μηχανήματα από τις γειτονικές περιφερειακές ενότητες, που συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Άργους έχει συνδράμει και αυτή με την αποστολή δύο οχημάτων.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της μεσσηνιακής εφημερίδας “Ελευθερία” λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από την  Αρκαδική Πύλη έως το Νεοχώρι Ιθώμης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καπνοί είναι ορατοί από την Καλαμάτα. Στα Δυτικά της μεσσηνιακής πρωτεύουσας οι καπνοί έχουν σκεπάσει τον ουρανό ενώ ο αέρας στην Καλαμάτα είναι καυτός.

η φωτιά σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες (26/8/2014) έχει τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ώστε να προλάβουν πιθανή αναζωπύρωση. 
 
(Φώτο: eleftheriaonline.gr )