ΚοινωνίαΑρχείο

Με μπαλώματα προσπαθούν να λύσουν την ανάγκη μεταφοράς των μαθητών

Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων  και της ΑΣΓΜΕ με τον αναπληρωτή υπουργό εσωτερικών κο Λεονταρίδη.

Στη συνάντηση συζητήθηκε για άλλη μια φορά το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών και η νέα τροπολογία που κατέθεσε  στη βουλή το υπουργείο προς  ψήφιση την Παρασκευή και θα ψηφισθεί αύριο Τετάρτη.

Κατά τον υπουργό εσωτερικών:
1. Η τροπολογία δίνει διέξοδο στις περιφέρειες με την απευθείας ανάθεση από τους περιφερειάρχες διατηρώντας το περυσινό κόστος.
2. Η τροπολογία επειδή πολλές περιφέρειες καθυστέρησαν την προκήρυξη των διεθνών διαγωνισμών ώστε να δοθεί μια άμεση λύση. Αναιρεί τα χιλιομετρικά όρια σύμφωνα με την ΚΥΑ 24001 μόνο τις περιοχές  Αττικής και Θεσσαλονίκης.
3. Η τροπολογία  αφορά μόνο τα δρομολόγια που έχουν συμπεριληφθεί στους διαγωνισμούς από τις περιφέρειες αλλά είναι επιθυμία του υπουργείου να εκτελεσθούν όλα τα δρομολόγια που έγιναν πέρυσι.
4. Το υπουργείο θεσμοθετεί κάποιους νόμους και η περιφέρεια είναι αρμόδια να τους εφαρμόσει.
5. Η τροπολογία δεν δίνει λύση για τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία, για να γίνει αυτό θα πρέπει οι περιφέρειες μέσω του οργάνου τους (ΕΜΠΕ) να συμφωνήσουν και να διαθέσουν επιπλέον  το ποσό των 5 εκατομμυρίων  ευρώ περίπου γιατί το υπουργείο οικονομικών δεν μπορεί λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων να βάλλει ούτε ένα ευρώ,.

Από την πλευρά μας δηλώσαμε:
1. Για άλλη μια φορά αυτοί που ευθύνονται για το πρόβλημα προσπαθούν να το επιλύσουν με μπαλώματα
2. Ρίχνει την ευθύνη στις περιφέρειες χωρίς το απαραίτητο κονδύλι και τους ορίζει να διαπραγματευθούν απευθείας με τους μεταφορείς για κάθε δρομολόγιο χωρίς να ξεπεράσουν το περυσινό συνολικό κόστος  ενώ την ίδια ώρα έχουν προκύψει επιπλέον δρομολόγια
3. Αν υποθέσουμε ότι η τροπολογία δίνει κάποιες λύσεις αυτές αφορούν κυρίως την Αττική και τη Θεσσαλονίκη και όχι την υπόλοιπη Ελλάδα που και εκεί είναι το πρόβλημα οξυμένο.
4. Οι διαγωνισμοί κηρύσσονται άγονοι γιατί οι μεταφορείς δεν έχουν το επιθυμητό κέρδος, άρα τι διαπραγμάτευση θα κάνει ο περιφερειάρχης?
5. Στην Αττική πέρσι εκτελέστηκαν 916 δρομολόγια ενώ φέτος προβλέπονται 560. Με ποιο τρόπο θα καλυφτούν τα 344 δρομολόγια που είναι εκτός διαγωνισμού? Μόνο η επιθυμία δεν αρκεί και η τροπολογία όπως κατατέθηκε δεν το λύνει.
6. Σε  ότι αφορά τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία,  πρέπει στην τροποποίηση που θα ψηφιστεί να αναφέρεται  ρητά ότι  θα εξυπηρετούνται με δημόσια σύμβαση χωρίς χιλιομετρικά όρια. Άμεσα να  επιλυθεί  το ζήτημα με προσωρινές αναθέσεις, ως την προκήρυξη και ανάθεση της μεταφοράς των μαθητών με δημόσιες συμβάσεις.

Αγαπητοί γονείς,
Δεν είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε  μπαλάκι  στα χέρια κανενός, ούτε εμεί ς ούτε τα παιδιά μας.

Το γονεϊκό κίνημα έχει εκφράσει από την αρχή την αντίθεσή του στην κατάπτυστη ΚΥΑ 24001 και ζητάει την απόσυρσή της. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά τόσο τα υπουργεία που την έχουν συνυπογράψει όσο και οι περιφέρειες οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι είναι το μακρύ χέρι του κράτους.

Η πρότασή μας για δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους, με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, με μόνιμους ειδικευμένους οδηγούς και συνοδηγούς  και με απευθείας κρατική χρηματοδότηση είναι η μόνη λύση που λύνει το πρόβλημα που δημιουργεί η πολιτική τους. Είναι η μόνη λύση που δεν αποκλείει τα παιδιά μα ς από το δικαίωμα στη μόρφωση και στη ζωή. Αντίθετα αποκλείει τις  «λαμογιές και λοβιτούρες» που κάθε φορά επικαλούνται οι υπουργοί και οι περιφερειάρχες για να κάνουν το επόμενο χειρότερο νομοσχέδιο. Αυτή η πρόταση, όπως παραδέχονται ακόμα και στελέχη  των συναρμόδιων υπουργείων, είναι και οικονομικά συμφέρουσα.

Αγαπητοί γονείς,
Η εμπειρία μας λέει ότι μέχρι σήμερα συνεχίστηκε η μεταφορά των μαθητών κάτω από την πίεση και πραγματοποίηση  δυναμικών κινητοποιήσεων γονιών –μαθητών και εκπαιδευτικών. Με τον δικό μας αγώνα  καταφέραμε και κρατήσαμε σε ισχύ το δικαίωμα των παιδιών μας χωρίς ποτέ να χαριστούμε σε κανένα. Το ίδιο θα ξανακάνουμε και τώρα.

ΚΑΛΟΥΜΕ: γενικές συνελεύσεις γονέων σε όλα τα σχολεία και ενημερώνουμε όλους τους γονείς, συζητάμε και προετοιμάζουμε σχολικά συμβούλια  συναντιόμαστε με τους συλλόγους διδασκόντων και όλους τους εργαζόμενους μέσα στα σχολεία, τοπικές ενώσεις γονέων ακόμη και συνδικαλιστικές οργανώσεις και σε συνεργασία με τα 15μελή συζητάμε και ενημερώνουμε τους μαθητές. Οργανώνουμε τη διαμαρτυρία μας και την αντίδρασή μας στα προωθούμενα μέτρα και πολιτικές από την πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, την ημέρα του Αγιασμού διοργανώνοντας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα σχολεία και παραστάσεις στις οικείες διευθύνσεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και περιφέρειες.

Σε συνεργασία με την ΑΣΓΜΕ και την πανελλήνια καθορίζουμε μέρα πανελλαδικής δράσης με μαζικές κινητοποιήσεις  σε περιφέρειες και υπουργεία προς το τέλος του μηνός.

Ως εδώ και μη παρέκει, δεν θα περιμένουμε μέχρι να πεισθούν οι περιφεριάρχες να δώσουν χρήματα, ούτε μέχρι να αποσύρει η κυβέρνηση την ΚΥΑ 24001, η ασφάλεια και η σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας δεν μπαίνει σε καμιά ζυγαριά κόστους. Για εμάς του γονείς νόμος είναι το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση και τη ζωή. Δεν θα  επιτρέψουμε σε κανένα να στερήσει αυτό το δικαίωμα από τα παιδιά μας

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
– Να καλυφτούν όλα τα δρομολόγια και αυτά που ίσχυαν πέρσι και τα  νέα δρομολόγια.
– Κατάργηση της ΚΥΑ 24001