ΆρθροΑρχείο

Ο Μύθος του Σύρτη Αχλαδοκάμπου

Ας γυρίσουμε πίσω τη μηχανή του χρόνου επιχειρώντας να αποκρυπτογραφήσουμε και να σκιαγραφήσουμε την ιστορία της παράκαμψης του Σύρτη Αχλαδοκάμπου. Με τη βοήθεια του καλού φίλου Panos Retro θα προσπαθήσουμε να μπούμε στα ενδότερα αυτής της ιδιαίτερης σιδηροδρομικής παράκαμψης, η οποία προέκυψε έπειτα από την ανατίναξη της παλιάς σιδηροδρομικής γέφυρας του Αχλαδοκάμπου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1944.

Τα γερμανικά στρατεύματα αποχωρώντας από την Ελλάδα στις 9 Σεπτεμβρίου 1944 κατέστρεψαν τη γέφυρα που υπήρχε. Για τα επόμενα 26 χρόνια (1947-1973) η σιδηροδρομική σύνδεση Κορίνθου και Τριπόλεως στο σημείο αυτό γινόταν με παραλλαγή της διαδρομής (παράκαμψη). Μετά την ανατίναξη της γέφυρας η γραμμή έμπαινε στο βάθος της ρεματιάς.

Εκεί ήταν σταθμός όπου άλλαζε μέτωπο η μηχανή ή αργότερα η αυτοκινητάμαξα και περνούσε από την άλλη πλευρά της χαράδρας ή αντιθέτως… και συνέχιζε την διαδρομή. Αυτή η παράκαμψη ονομάστηκε Σύρτης. 

Επειδή όμως μία εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, ας δούμε μία μίνι ψηφιακή αναπαράσταση του πως γινόταν αυτό:

Η παράκαμψη αυτή σηματοδότησε μία ολόκληρη εποχή και αποτέλεσε σήμα κατατεθέν για την περιοχή του Αχλαδοκάμπου για αρκετά χρόνια μέχρι την κατασκευή της νέας γέφυρας που ολοκληρώθηκε το 1974.

16 Φεβρουαρίου 1974:  Ο τότε Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Αλέξανδρος Τζαβέλλας εγκαινιάζει τη νέα σιδηροδρομική γέφυρα του Αχλαδοκάμπου επί της σιδηροδρομικής γραμμής Μύλων – Αργολίδος – Καλαμών.

Έκτοτε τα τρένα διέρχονταν από τη νέα γέφυρα που συνοδεύτηκε και από νέα χάραξη της γραμμής. Το σημείο του παλιού Σύρτη μετατράπηκε σε “χωματερή” από κάθε λογής τροχήλατο σιδηροδρομικό υλικό, που πρόσφατα εκποιήθηκε με αποτέλεσμα ο χώρος να αδειάσει από βαγόνια και να γεμίσει από μπάζα…

Περισσότερες πληροφορίες για τον Σύρτη μπορείτε να βρείτε στο πρωτοποριακό διαδικτυακό λεύκωμα του αχλαδοκαμπίτη Panos Retro “Ο Μύθος του Σύρτη“, όπου εξιστορούνται μοναδικά γεγονότα και εκτίθεται σπανιότατο υλικό. Το πιο ενδιαφέρον απ’ όλα είναι η προσπάθεια οπτικοποίησης της ιστορίας με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, που δίνει στα γεγονότα μία ξεχωριστή διάσταση κάνοντας τα απόλυτα προσιτά και συναρπαστικά για τον καθένα.  

 

Photos: D Trevor Rowe & Panos Retro