ΆρθροΑρχείο

Ελληνοξενόγλωσσα ή πόσο αλάκες (με «μ» μπροστά) είμαστε

(Για να μη σοκαριστείτε απ’ τον τίτλο, ακόμη δεν αρχίσαμε, θα σας το πω αγγλικά και, αφού δεν θα το καταλάβετε, δεν θα σας σοκάρει: What kind of wankers are we? Ωραία! Το τακτοποιήσαμε κι αυτό!)

 

Σήμερα θα σας τα πω μισά-μισά. Μισά ελληνικά και μισά… διάφορα κι όποιος καταλάβει. Είναι όσα συνέλεξε ο φίλος μου ο Γιάννης ο Β. παρακολουθώντας τηλεόραση, ραδιόφωνο κλπ ΜΜΕ, που ο θεός να τα κάνει τέτοια. Όπως έχω ήδη πει, εμείς δεν έχουμε τηλεόραση στο σπίτι, άρα δεν μπορούσα να τα συλλέξω εγώ, αλλά το κέρδος μας είναι ότι δεν αποβλακωνόμαστε με τις αηδίες και την κακή προπαγάνδα που μεταδίδουν. (Εκείνο το Mega κι ο Ant1 είναι ο θεός να σε φυλάει, όχι ότι οι άλλοι είναι καλοί, βεβαίως.) Έχω καλούς φίλους όμως!

 

Ξεκινάμε με το subject ξένων words και expressions. Ακούτε συχνά (εγώ δεν ακούω. Τα χάπια για τα νεύρα μου!…):

«Σε αυτό το concept» ή «Αλλάζει λίγο το momentum του αγώνα» και πολλά άλλα, όπως:

«Έχω διαβάσει τα miss match. «Στερείται common sense». «Να γίνει ο weather-man». «Θα κάνει ο ΠΑΟ το come back» ή «Ο τάδε δεν κάνει δημόσιες σχέσεις. Είναι original». (Δηλαδή, οπαδός της ΑΕΚ; Ή δεν κατάλαβα καλά;) «Πρωταθλητής στη regular season». «Ήταν στα πλαίσια του  rotation». «Κακό, ψυχρό κι ανάποδο timing». «Σουτ γρήγορα και aggressive».

 

Μς συγχωρείτε, αλλά για ποιους μεταδίδουν; Δεν είναι το ραδιόφωνο και η τηλεόραση για όλους τους Έλληνες; Δεν πρέπει να καταλαβαίνουν όλοι; Πέστε μου τώρα τι θα καταλάβει η κυρά Κατίνα στο χωριό απ’ το rotation. Ή απ’ το common sense. Αναρωτιέμαι αν η κοινή λογική (common sense) λείπει εντελώς απ’ τους παρουσιαστές, ή, για να το πάμε λίγο χειρότερα, αν εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία, για να σκοτώσουν τη γλώσσα μας. Φανταστείτε να συνέβαιναν αυτά τα πράγματα, που διαπράττονται στα πρωινά-απογευματινά προγράμματα και στις αθλητικές εκπομπές (και όχι μόνο, αλλά σ’ αυτά, κατά κόρον) σε άλλη χώρα του κόσμου, στη Μ. Βρετανία, φέρ’ ειπείν. Επανάσταση θα είχε σηκωθεί. Αν οι παρουσιαστές διανθίζανε τον λόγο τους με ελληνικές λέξεις και εκφράσεις. Ε, ρε, γλέντια!… Βεβαίως δεν αγνοώ το γεγονός ότι οι άγλωσσοι και αγράμματοι έχουν στη γλώσσα τους πάνω από 50.000 ελληνικές λέξεις, αλλά αυτές έχουν ενταχθεί στη γλώσσα και δεν είναι ξένες πλέον. Πλάκα έχει, όταν οι πολιτικοί θέλουν να εντυπωσιάσουν το ακροατήριό τους και γεμίζουν τους λόγους τους με ελληνικές λέξεις. Οι ακροατές βεβαίως δεν καταλαβαίνουν πολλά αλλά αυτό είναι και το ζητούμενο. Μένουν με το στόμα ανοιχτό και… θαυμάζουν την μόρφωση του ομιλούντος. Έτσι θα κάνουν κι οι γιαγιούλες στο χωριό, βάζω στοίχημα όταν ακούν αυτά που ακούν. Ειδικά στις μεταμεσημβρινές ώρες. Τότε που κάθε εκπομπή έχει μια-δυο έξαλλες και έναν-δυο ομοφυλόφιλους, έτσι σαν το κερασάκι στην τούρτα, ας πούμε, που ακκίζονται και λένε τα ακατανόητά τους. Δηλαδή, τι θέλουν να πουν στα παιδιά; Ότι για να πετύχεις στη ζωή, πρέπει να είσαι ομοφυλόφιλος; Δε θα ’πρεπε! Και μη νομίσετε ότι έχω τίποτα εναντίον των ομοφυλόφιλων, το τι κάνουν με τα… όργανα τους και τις προτιμήσεις τους είναι δικό τους θέμα και δεν με αφορά. Από του σημείου αυτού όμως, μέχρι να τους κάνουμε παραδείγματα για το life-style και το successful living, έχει τεράστια διαφορά. Νομίζω! Εσείς; Σας πέταξα κι εγώ τις αγγλικούρες μου τώρα και ηρεμήσαμε όλοι.

 

Φυσικά ο φίλος μου ο Γιάννης συνέλεξε κι άλλα πολλά, που άλλα είχα σποραδικά και τυχαία ακούσει, στο καφενείο που παρακολουθώ ποδόσφαιρο, όταν μεταδίδεται κάτι που ν’ αξίζει τον κόπο, όπως και άλλα που ούτε φανταζόμουνα ότι κυκλοφορούνε στην πιάτσα και το λεξιλόγιο των ΜΜΕ. Γιατί όχι όμως; Παγκοσμιοποίηση είναι αυτή! Για χάρη της, ας σκοτώσουμε την ωραιότατη και πλούσια γλώσσα μας και ας υιοθετήσουμε άλλες βαρβαρίζουσες. Ακούστε και τα υπόλοιπα λοιπόν και προσπαθήστε να βγάλετε συμπέρασμα περί του τι ακούμε από τα ελληνικά ΜΜΕ:

Όταν φεύγω από το studio, κάνω delivery σε μερικούς συναδέλφους.

Και στην επισήμανση ότι η Ελλάδα αποτελεί frontline country.

Στο mind game που εξελίχθηκε…

Know how.

Τα εισιτήρια είναι sold out.

Summer sales

Θα κάνω focus

Το πιο underground κανάλι

Είναι leader

Όπως συμβαίνει σε κάθε event.

Τι ωραία, αν μπορούσαμε να καταλαβαίνουμε όλοι όλ’ αυτά! Δυστυχώς δεν μπορούμε και μην νομίζετε ότι εκείνοι που τα εκστομίζουν τα καταλαβαίνουν. Δεν έχω ιδέα για τις γνώσεις τους επί της αγγλικής γλώσσης, κρίνω όμως απ’ τον τρόπο που προφέρουν τα ονόματα των άγγλων παικτών. Άρες μάρες κουκουνάρες! Συνεχίζουμε όμως, (ο Γιάννης είναι πολύ φιλόπονος):

 

Πηγαίνετε να ρωτήσετε την group therapy

Shopping

Θα κάνουμε ένα break

Πιο χαμηλό budget

Πιο low βήματα

Το roster της ομάδας

Το passing game συνεχίζεται

Το pre-game

Κατά την άποψή μας ήταν the man of the game.

Είχαν την ταμπέλα των looser

Fun club

Πινακίδα στο Golden Hall (find your way)

Από Σεπτέμβριο θα έχουμε  κανονικό call-centre (O Μανιάτης το είπε στο Mega, ως υφυπουργός τότε, για την αλλαγή των κουφωμάτων).

Να μανιπιουλάρονται. (Ελληνικό δε σας φαίνεται αυτό; Ε, λοιπόν, δεν είναι).

Ιταλικό design

Θα πάω με κάτι φίλους για week-end

Μερικά απ’ τα πιο γνωστά design objects του 20ου αιώνα

Ένα location που καθηλώνει.

Απ’ τα πιο must θερινά cinéma! (Πρόοδος! Εδώ έχουμε 3 γλώσσες)

Τα καλύτερα highlights.

Please call me later. (Τώρα λέω αλακίες με «μ» μπροστά).

Άρα μιλάμε για μια performance.

Με αυτό το kitsch life-style

Think positive

Transferred pricing

Διαθέτουν μεγαλύτερες facilities

 

Και κάτι που έχει σχεδόν πολιτογραφηθεί στην γλώσσα μας:

Sponsor! (Το «χορηγός» είναι άγνωστη λέξη για πολλούς, ενώ το «sponsor» μας κάνει να δείχνουμε κοσμοπολίτες, τρομάρα μας!)

 

Το παράξενο είναι ότι δεν ντρεπόμαστε καθόλου. Επειδή εγώ ντρέπομαι όμως, γιατί δεν είναι χάλια γλώσσας αυτά και αρνούμαι να συνεχίσω απ’ τον ατέλειωτο κατάλογο που μου έστειλε ο φίλος μου και, αφού τον ευχαριστήσω, σας χαϊζω όλους και μην παρεξηγηθείτε: Έβαλα διαλυτικά (¨), άρα είμαι politically correct!

 

ο θείος Τάκης (Παναγιώτης Περράκης)

Το κείμενο που διαβάσατε ήταν μια προσφορά της

Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής «Αλεύρι & Ζάχαρη», Σιδηράς Μεραρχίας 26, Ναύπλιο, με πάντα φρέσκα προϊόντα και αγνά υλικά.   Σας συστήνω να δοκιμάσετε τα νέα προϊόντα τους: Κάτι εξαιρετικά σάντουιτς και υπέροχες, φρεσκοφτιαγμένες σαλάτες.

Και

Του Popeye bistro, Σταϊκοπούλου 32, Ναύπλιο, για ποιοτικό φαγητό, την νοστιμότερη πίτσα που έχετε ποτέ δοκιμάσει, τέλειες μακαρονάδες, εξαιρετικά και προσεκτικά διαλεγμένα κρασιά και μια αξιόλογη συλλογή από ελληνικές και ξένες μπρες.

 

Και στα δύο αυτά μαγαζιά προτείνω να δοκιμάσετε τον καφέ τους. Εξαιρετικός! Ο καλύτερος καφές στην πόλη!

 

Η επιλογή και ανάπτυξη του θέματος, όπως πάντα, δική μου! Αυτό το τελευταίο σημαίνει (για όσους δεν μπορούν να καταλαβαίνουν ελληνικά,)  ότι οι χορηγοί  μπορεί και να μην συμφωνούν με το θέμα ή με την ανάπτυξή του, δημοκρατικά σκεπτόμενοι όμως, δεν επεμβαίνουν.