ΡεπορτάζΑρχείο

Πώς πρέπει να αξιοποιηθεί η παραλιακή Ναυπλίου – Κιβερίου

Επιχωματώσεις, ρύπανση, παραλιακή οδός ταχείας κυκλοφορίας, διάβρωση, αγωγοί ύδρευσης και αποχέτευσης και ένα σωρό άλλα προβλήματα αντιμετωπίζει τις τελευταίες δεκαετίες η παραλιακή οδός Ναυπλίου – Νέας Κίου.

Η παραλιακή ζώνη των δήμων Ναυπλίου – Άργους δύο πόλεων με ισχυρά πολιτιστικά χαρακτηριστικά είναι σήμερα εγκαταλελειμμένη και υποβαθμισμένη. Κατά ένα τμήμα της προστατεύεται από Ζ.Ο.Ε, και επίσης κατά ένα τμήμα της εντάσσεται στις ρυθμίσεις των Γ.Π.Σ του Ναυπλίου και του Άργους.

Η διαπίστωση αυτή της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας και του Πολυτεχνείου, δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεκαετίες τώρα κάνει αυτές τις επισημάνσεις ο τύπος και ευαισθητοποιημένοι φορείς της περιοχής.

Όπως επίσης το ότι στην παραλιακή ζώνη συμπεριλαμβάνεται μεγάλο τμήμα περιοχής που έχει ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον και χρήζει περιβαλλοντικής προστασίας.

Καθώς και ότι στην άμεση περιοχή υπάρχουν ισχυροί πόλοι ιστορικού – αρχαιολογικού ενδιαφέροντος οι οποίοι θα μπορούσαν να συγκροτήσουν ένα ισχυρό πολιτιστικό δίκτυο. με τη διασύνδεση τους με το παράλιο μέτωπο.

Είναι όμως δυνατός ο συνδυασμός των στόχων της προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, της οικονομικής ανάπτυξης και της ανάδειξης της ιστορίας και του χαρακτήρα του τόπου, όπως τα πρόσφατα θεωρητικά κείμενα των ειδικών της προστασίας επιτάσσουν;

Με ποιες παραδοχές και με ποιες δεσμεύσεις;

Πως θα εκπαιδευτούν οι νέοι και θα ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες στις παραπάνω επιταγές;

Το ερευνητικό πρόγραμμα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο έχει ως στόχο του τον ορισμό ενός κανονιστικού πλαισίου ανάδειξης – αξιοποίησης της παραλιακής ζώνης, τη διερεύνηση και προσδιορισμό των επιθυμητών και εφικτών χρήσεων, και τον προσδιορισμό του αντικειμένου σχεδιασμού. Θα προταθεί δηλαδή, ένα κανονιστικό πλαίσιο προστασίας και βιώσιμης ανάπτυξης της παραλιακής ζώνης και θα υποδειχθεί πιλοτικά ο σχεδιασμός μικρού τμήματος της παραλιακής ζώνης, με στόχο τον προσδιορισμό προδιαγραφών σχεδιασμού του συνόλου. Παράλληλα θα αναζητηθούν καινοτόμα παραδείγματα από τον ευρωπαϊκό χώρο και θα εκτιμηθεί η εφικτότητα της ερευνητικής υπόθεσης.

Η πρώτη φάση της μελέτης ήδη ολοκληρώθηκε και αναμένεται στο επόμενο δεκάμηνο σύμφωνα με την σύμβαση που έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, σε 10 μήνες.

Εντύπωση πάντως αποτελεί η χρονική περίοδος που ξεκίνησε αυτή η μελέτη, δεδομένης της πρόθεσης του ΤΑΙΠΕΔ να δώσει για «αξιοποίηση» 105 στρέμματα του υδροβιοτόπου με προορισμό τη δημιουργία τουριστικών κατοικιών!

Μια επισήμανση που έκανε τις προηγούμενες ημέρες ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας ο οποίος αναρωτιέται: «Άραγε, ύστερα από την παρουσίαση θα ανακληθεί η απόφαση μεταβίβασης αυτής της έκτασης στο ΤΑΙΠΕΔ; Μήπως θα πρέπει να ρωτηθεί η ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. για το πώς εμείς σχεδιάζουμε την προστασία και αξιοποίηση της περιοχής ή θα μπουν διόδια στους ποδηλατόδρομους ώστε τα έσοδα να κατευθυνθούν στο Ταμείο των δανειστών και να εκπληρωθεί ο σκοπός της μεταβίβασης αυτής της έκτασης»;

Και εδώ χρειάζεται μια βασική απάντηση σε πολιτικό πλέον επίπεδο. Αφού η ανάδειξη της παραλιακής ζώνης μπορεί να τιναχτεί στον αέρα από τις προθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ.