Υπηρέτες της τεχνολογίας…!
Του Φάνη Ζουρόπουλου*
Επανέρχομαι στο θέμα του διαδικτύου, της κινητής τηλεφωνίας, της τεχνολογικής ανάπτυξης, των έξυπνων συσκευών, που τα «κάνουν όλα», της εξέλιξης της ανθρώπινης επικοινωνίας με λίγα λόγια, γιατί εκεί είναι όλο το θέμα. Αιτία αυτή την φορά τρεις έρευνες, τα πορίσματα των οποίων ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Και οι τρεις επιβεβαιώνουν τις δραματικές αλλαγές που έχουν γίνει στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Το ποσοστό αυτών που βλέπουν ειδήσεις, βίντεο, τηλεοπτικές εκπομπές, σειρές, ταινίες μέσω ίντερνετ (από φορητό υπολογιστή, ταμπλέτα ή κινητό) είναι σχεδόν διπλάσιο από εκείνο των παραδοσιακών τηλεθεατών που ενημερώνονται και ψυχαγωγούνται από τον τηλεοπτικό δέκτη. Επίσης, ο μέσος χρήστης έξυπνου κινητού χρησιμοποιεί την συσκευή του περισσότερες από 1.500 φορές την εβδομάδα ή 3 ώρες και 16 λεπτά ημερησίως… Από αυτούς οι μισοί περίπου νιώθουν χαμένοι και μπαίνουν να κάνουν μία από τις 221 διαφορετικές εργασίες που μπορούν να πραγματοποιήσουν από το κινητό τους στη διάρκεια της ημέρας, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν…! Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ο αριθμός των ενεργών καρτών sim ξεπέρασαν τις ημέρες της έρευνας τον παγκόσμιο πληθυσμό, φθάνοντας τα 7,23 δις, έναντι 7,2 δις που είναι οι κάτοικοι του πλανήτη γη… Και μάλιστα έπεται συνέχεια, αφού οι κάρτες sim αυξάνονται κατά 6,1 % ετησίως, ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός κατά 1,2 %…
Εκείνο που δεν λέει η έρευνα, αλλά προκύπτει από την ανάλυσή της είναι ότι τα μίντια, η τεχνολογία, κατάντησε επέκταση του κεντρικού νευρικού μας συστήματος. Ιδίως το κινητό είναι το alter ego, ο δεύτερος εαυτός μας, ο διασκεδαστής μας, το αποκούμπι μας, η ασπίδα προστασίας ιδίως μέσα σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον και βεβαίως η εξάρτηση πλέον είναι υπαρκτή και οδυνηρή, κυρίως στις μικρές ηλικίες. Η υπερβολική και μανιώδης χρήση οδηγεί όμως έξω από την ζωή. Τέτοιου είδους εξάρτηση, τόσο μαζική και σε τόσο μικρές ηλικίες δεν έχει ξαναγίνει στον πλανήτη. Το φαινόμενο είναι ανησυχητικό και χρειάζεται ένα είδος εκπαίδευσης των παιδιών και των εφήβων στη χρήση των πολυμέσων. Διότι η επικοινωνία είναι δημοκρατία και δεν μπορούν να μπουν περιορισμοί. Απλά πρέπει να εντοπιστούν και αντιμετωπιστούν οι αλλαγές που έφερε η νέα τεχνολογική πραγματικότητα στον τρόπο σκέψης και τις ανθρώπινες σχέσεις. Αλλωστε η κουλτούρα της τεχνολογίας κρύβει κάτω από τα στρώματα του καταναλωτισμού και τους ατομικισμού την αιώνια αναζήτηση του ανθρώπου για περισσότερη ελευθερία και συμπαράσταση.
Τελικά, όλα αυτά τα μέσα που παράγει ο ξέφρενος καλπασμός της τεχνολογίας ναι μεν μας υπηρετούν, μας εξυπηρετούν, μας ψυχαγωγούν και μας λύνουν όλα τα προβλήματα σε χρόνο – ρεκόρ, ταυτόχρονα όμως μας μεταμορφώνουν σε δικούς τους υπηρέτες… Και αυτή είναι η πιο δραματική αλλαγή που έφεραν στη ζωή μας!
ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΖΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Φάνης Ζουρόπουλος είναι τ. πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. και εκτελεστικός πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (Ε.Ε.Δ.)