ΆρθροΑρχείο

Ο Καποδίστριας είναι πιο σημαντικός ή οι …καλεσμένοι του;

Του Άκη Γκάτζιου
ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ζητούν πολλοί δημότες από τους διοργανωτές της επετειακής εκδήλωσης, που γίνεται κάθε χρόνο στο Ναύπλιο, προς τιμήν του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.
ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ χρόνια οι εκδηλώσεις οργανώνονταν την πρώτη Κυριακή μετά τις 27 Σεπτέμβρη, ημερομηνία στην οποία δολοφονήθηκε ο πρώτος Κυβερνήτης  έξω από τον Άγιο Σπυρίδωνα. Είχε καθιερωθεί και η ημερομηνία αυτή λειτουργούσε ως θεσμός.
Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΦΩΝΙΑ σημειώθηκε πέρσι, με πειστικό και πραγματικό επιχείρημα την έλευση του Ρώσου πρέσβη, ο οποίος είχε κληθεί και επιθυμούσε να παραστεί στις εκδηλώσεις.
ΕΦΕΤΟΣ ΟΜΩΣ η παραφωνία επανελήφθη. Οι τιμητικές εκδηλώσεις για τον Καποδίστρια στο Ναύπλιο, δεν έγιναν την πρώτη Κυριακή μετά την ημερομηνία της δολοφονίας. Οργανώθηκαν μια εβδομάδα μετά, προφανώς για να μην συμπέσουν αυτή τη φορά με το μνημόσυνο των ευεργετών της πόλης του Ναυπλίου.
ΕΤΣΙ ΠΑΡΟΤΙ η 27η Σεπτεμβρίου έπεφτε Σάββατο, οι εκδηλώσεις δεν έγιναν την επομένη ημέρα που ήταν Κυριακή, αλλά μετατέθηκαν μια εβδομάδα μετά.  Η μνήμη του πρώτου Κυβερνήτη της χώρας Ιωάννη Καποδίστρια τιμήθηκε επισήμως  την Κυριακή 5 Οκτώβρη!
 ΗΔΗ, αρκετοί είναι αυτοί που διαμαρτύρονται για τις συνεχείς αλλαγές και κάποιοι μη λαμβάνοντας από αλλού απαντήσεις απευθύνθηκαν στον «Αναγνώστη», ο οποίος με τη σειρά του θέτει το ερώτημα στους διοργανωτές:
ΑΛΗΘΕΙΑ, μπορούμε τόσο άνετα να αλλάζουμε την ημερομηνία εορτασμού ενός τόσο σημαντικού ιστορικού γεγονότος για το Ναύπλιο;  Μήπως βανδαλίζουμε την ιστορική μας μνήμη, τιμώντας περισσότερο τους «επισήμους» καλεσμένους, παρά τον πρώτο Κυβερνήτη ή μήπως δικαιούμεθα να κάνουμε …περίπατο μια τέτοια σημαντική εκδήλωση, χάριν μιας άλλης;