ΆρθροΑρχείο

Αναγκαίες διευκρινίσεις

Διάβασα εδώ, στον ηλεκτρονικό «Αναγνώστη Πελοποννήσου» διάφορα πράγματα για την χρηματοδότηση, μέσω ΕΣΠΑ, απ’ την Περιφέρεια Πελοποννήσου του κτιρίου που θέλει να φτιάξει ο Ι.Ν. Ευαγγελίστριας, για την επαναλειτουργία του συσσιτίου απόρων. Οι δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη κ. Χειβιδόπουλου ήταν εξόφθαλμες αναλήθειες, εξωγήινες και εξωπραγματικές. Πρέπει να ντρέπεται που προσπάθησε να βγάλει τον Μητροπολίτη μας ψεύτη. Διάβασα όλες τις δηλώσεις, ανακοινώσεις κλπ και σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξα.

Ας δούμε τα πράγματα από πιο κοντά:

Αν η Ι. Μητρόπολη Αργολίδος ήθελε να φτιάξει ένα μεγάλο γεφύρι, να γεφυρώσει την παραλία του Ναυπλίου με το Μπούρτζι, βγάζοντας εκτός εργασίας μισή ντουζίνα επαγγελματίες, που σήμερα εκτελούν με τα πλεούμενά τους αυτό το δρομολόγιο, ή έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας, για να πηγαίνουμε γρήγορα σε κάποιο μοναστήρι, θα είχε ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ή όχι; Μην μπερδευόσαστε, ξέρω ότι αυτή δεν είναι η δουλειά της Ι. Μητρόπολης. Ακαδημαϊκή ερώτηση ήταν και μην προσπαθείτε να απαντήσετε με την λογική, γιατί στην πολιτική δεν υπάρχει λογική. Υπάρχει μόνο κέρδος!

Η γνώμη μου είναι ότι, ο,τι μεγάλο κι αν ζητούσε η Ι. Μητρόπολη Αργολίδος, θα είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, τα χρήματα θα είχαν δοθεί και οι εργασίες θα είχαν ήδη αρχίσει. Έτυχε όμως να ζητήσει, μέσω του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας και του άξιου ιερέα του ένα μικρό έργο, όπως είναι η κατασκευή ενός μαγειρείου και μιας αίθουσας συσσιτίου. Δηλαδή σχεδόν τίποτα. Μ’ άλλα λόγια, τι ’ν’ ο κάβουρας τι ’ν’ το ζουμί του; Πού είναι το πολιτικό κέρδος για τον κ. Τατούλη και για τον κ. Χειβιδόπουλο; Σχεδόν ανύπαρκτο. Πώς να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ λοιπόν, αφού το κέρδος για τους αρμόδιους να το εντάξουν θα είναι αμελητέο; Κι άσε 150 άπορους νηστικούς κι αν πεθάνει κανείς από πείνα, κάποια δικαιολογία θα βρουν, θα τα ρίξουν στην… ανάλγητη ΕΕ, που δεν τους αφήνει να ασκήσουν κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο και πάμε γι’ άλλα.

Αφού ο πατήρ Ελευθέριος Μίχος ήθελε να έχει το κτίριό του, έπρεπε να καταστρώσει σχέδια για μεγαλεπήβολες κατασκευές: Ένα παλατάκι, ας πούμε, για να ξεκουράζονται οι δεσποτάδες των νομών της περιφέρειας, ένα ακόμη παλατάκι για παιδιά των κατηχητικών και όχι μόνο, που θα επισκέπτονταν το Ναύπλιο, (γιατί να πληρώνουν ξενοδοχεία τα καημένα, σε περίοδο κρίσης;) και, επειδή όλοι αυτοί θα πρέπει να τρώνε κιόλας, θα σχεδίαζε να γίνει και ένα μαγειρείο και μια τραπεζαρία. Έτσι γίνονται οι δουλειές! Με χλιδή! Όχι να φτιάξουμε ένα μαγειρείο, ίσα-ίσα να μας παίρνει. Ποιος δίνει σημασία σ’ ένα μαγειρείο; Με καταλάβατε, κ. Χειβιδόπουλε; Διαβιβάστε τα αυτά παρακαλώ και στ’ αφεντικό σας στην Τρίπολη, τον κ. Τατούλη, για να καταλάβει κι εκείνος ότι μάθαμε πια να διαβάζουμε ανάμεσα απ’ τις γραμμές και δεν χρειαζόμαστε κολαούζο για να κατανοήσουμε τις προθέσεις σας. Και σας παρακαλώ μην προσπαθήσετε πάλι να βγάλετε ψεύτη τον Μητροπολίτη μας! Εκτός από ανήθικο και πρόστυχο, είναι ντροπή και μάταιο, γιατί εγώ, όπως και πολύ άλλοι, που τον έχουν γνωρίσει τον Δεσπότη μας, όσα στοιχεία κι αν προσκομίσετε, –και δεν προσκομίσατε κανένα!– τον Μητροπολίτη θα πιστέψουμε, γιατί την κοροϊδία των πολιτικών την έχουμε φάει με την κουτάλα. Λίγος σεβασμός, –προς το σχήμα του, τουλάχιστον, αν όχι προς τον άνθρωπο,– δεν έβλαψε ποτέ κανέναν! Για την προστυχιά της Περιφέρειας, που αφήνει τόσους άπορους ανθρώπους νηστικούς, θα μπορούσατε να βρείτε κάποια καλύτερη δικαιολογία κι αν δεν σας… κόβει τόσο, ας ρωτάγατε εμένα! Κάτι θα σκεπτόμουνα. Ελπίζω να έγινα αντιληπτός.

Τώρα τι σχέδια έχει η Περιφέρεια για το συσσίτιο που οργάνωνε ο Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας; Θα μπορούσατε να μας πληροφορήσετε ή είναι απόρρητο; Οι άποροι ενδιαφέρονται τα μέγιστα πάντως, γιατί τώρα έχουν βγει στην ζητιανιά –υποθέτω– για να εξασφαλίσουν τον επιούσιο, μια κατάσταση που κατεβάζει στο ναδίρ την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Καλά, τι κάθομαι και σας λέω τώρα; Ανθρώπινη αξιοπρέπεια! Αηδίες! Δικαίωμα όλων μας βεβαια, αλλά η Περιφέρεια –υποθέτω– την μετράει με λεφτά. Όσο πιο πολλά έχει ο καθένας, τόσο πιο αξιοπρεπής είναι και οι άποροι δεν έχουν, γιατί «άπορος λεφτάς» δεν έχει εφευρεθεί ακόμη. Αν έχετε γνώση του τι σχεδιάζει η Τρίπολη, ενημερώστε τον π. Ελευθέριο ή την Ι. Μητρόπολη Αργολίδος και είμαι σίγουρος ότι θα ενημερώσουν τον λαό του Ναυπλίου. Μιλάμε, αν δεν έχετε καταλάβει ακόμη, για ένα θεάρεστο έργο, που άρχισε ένας παπάς, με τη βοήθεια πολλών εθελοντών και που δεν κόστιζε τίποτα σε κανέναν. Βοηθήστε τους να φτιάξουν το μαγειρείο τους, για να μπορέσουν να συνεχίσουν.

Βεβαίως καταλαβαίνω και την επιθυμία και προθυμία της Περιφέρειας για μεγάλα έργα, γιατί εκεί είναι τα λεφτά! Όχι στο μαγειρείο που ζητάει ο παπάς! Σιγά τώρα να μην καθίσει ν’ ασχοληθεί κοτζάμ περιφέρεια μ’ ένα μαγειρείο. Ούτε με αυτούς που έβρισκαν ένα πιάτο φαΐ εκεί θα ασχοληθεί, αυτό θα μας έλειπε δα. Ελπίζω τώρα να κατάλαβαν όσοι ψήφισαν τον μπαλαντέρ στις περιφερειακές εκλογές ποιον ψήφισαν. Για να συνεννοούμεθα κάποια στιγμή. Θα μου πείτε τώρα: Δικαίωμά τους και θα υπερθεματίσω λέγοντας: Αναφαίρετο! Όπως και αναφαίρετο δικαίωμα έχουν και οι άποροι που έτρωγαν στο συσσίτιο του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας να έχουν ένα πιάτο φαΐ. Ένα δικαίωμα που παραγράφεται απ’ τα συμφέροντα της Περιφέρειας

Θα σας τα έγραφα πιο νωρίς αυτά, αλλά ήμουν πολύ εκνευρισμένος και θα τα έγραφα πολύ χοντρά. Τώρα που ηρέμησα κάπως, είπα να το κουβεντιάσουμε και αυτό το θεματάκι. Ελπίζω τώρα που τα διάβασαν όλ’ αυτά, να στείλουν τις ευχές τους στους άπορους, Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης και να τους ευχηθούν «Καλήν Όρεξη!»

ο θείος Τάκης (Παναγιώτης Περράκης)

 

Το κείμενο που διαβάσατε ήταν μια προσφορά της

 

Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής «Αλεύρι & Ζάχαρη», Σιδηράς Μεραρχίας 26, Ναύπλιο, με πάντα φρέσκα προϊόντα και αγνά υλικά. Σας συστήνω να δοκιμάσετε τα νέα προϊόντα τους: Εξαιρετικά σάντουιτς και υπέροχες, φρεσκοφτιαγμένες σαλάτες.

Και

Του «Popeye bistro», Σταϊκοπούλου 32, Ναύπλιο, για ποιοτικό φαγητό, την νοστιμότερη πίτσα που έχετε ποτέ δοκιμάσει, τέλειες μακαρονάδες, εξαιρετικά και προσεκτικά διαλεγμένα κρασιά και μια αξιόλογη συλλογή από ελληνικές και ξένες μπἰρες.

 

Και στα δύο αυτά μαγαζιά προτείνω να δοκιμάσετε τον καφέ τους. Εξαιρετικός! Ο καλύτερος καφές στην πόλη!

 

Η επιλογή και ανάπτυξη του θέματος, όπως πάντα, δική μου! Αυτό το τελευταίο σημαίνει (για όσους δεν μπορούν να καταλαβαίνουν ελληνικά,)  ότι οι χορηγοί  μπορεί και να μην συμφωνούν με το θέμα ή με την ανάπτυξή του, δημοκρατικά σκεπτόμενοι όμως, δεν επεμβαίνουν.