ΟικονομίαΑρχείο

Έρχονται τα νέα πεντάμηνα – Ποια είναι η κατανομή των θέσεων

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα νέα πεντάμηνα. Όσοι προσληφθούν θα εργαστούν σε σχολειά νοσοκομεία, μουσεία ασφαλιστικά ταμεία, δικαστήρια κ.α. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα γίνουν. Όπως και πέρυσι, αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, www.oaed.gr , ενώ οι προκηρύξεις θα εκδοθούν ανά φορέα. Σημειώνεται ότι θα υπάρξει ξεχωριστή προκήρυξη και προθεσμία για τις αιτήσεις που αφορούν προσλήψεις στα σχολεία της χώρας ενώ διαφορετική προκήρυξη θα βγει για τις προσλήψεις  με πεντάμηνα σε δήμους και περιφέρειες.

Όλοι οι υποψήφιοι θα υπογράψουν πεντάμηνες συμβάσεις εργασίας εκτός από αυτούς που θα προσληφθούν  στα σχολεία και οι οποίοι θα εργαστούν με συμβάσεις διάρκεια 6,5 μηνών. 

Οι 15.000 θέσεις ανά υπουργείο κατανέμονται ως εξής:
 

Στον τομέα της Υγείας, για παράδειγμα, οι προσλήψεις θα αφορούν κυρίως τραυματιοφορείς, ενώ στα ασφαλιστικά ταμεία θα αφορούν διοικητικό προσωπικό που θα συνδράμει τις υπηρεσίες των Ταμείων για την ταχύτερη έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

Η επιλογή των ανέργων θα γίνει με τα κριτήρια που ίσχυαν –επί του παρόντος δεν υπάρχει ενδεχόμενο να αλλάξουν- και στο προηγούμενο πρόγραμμα. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν δελτίο ανεργία και η προτεραιότητα δίδεται στους μακροχρόνια ανέργους, όπως και σε ανέργους που διαμένουν σε νοικοκυριά που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο. Η οικογενειακή όπως και η οικονομική κατάσταση θα είναι από τα βασικά κριτήρια για τη μοριοδότηση των ανέργων.

Η κατανομή των συνολικά 50.000 θέσεων ανά περιφέρεια είναι η εξής:

Αττική  15.000, Κεντρική Μακεδονία 10.000, Ανατολική Μακεδονία &Θράκη 3.500, Θεσσαλία 4.000, Ήπειρος 2.000, Ιόνια Νησιά 975, Δυτική Ελλάδα 3.900, Πελοπόννησος 2.500, Βόρειο Αιγαίο 900, Κρήτη 2.750, Δυτική Μακεδονία 1.200, Νότιο Αιγαίο 1.275 και Στερεά Ελλάδα 2.000.

Στα κριτήρια μοριοδότηση και επιλογής των ανέργων που θα προσληφθούν για κοινωφελή εργασία λαμβάνονται υπόψη:

Το χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας με ανώτατο όριο τους 36 μήνες. Για τους πρώτους 12 μήνες δίδεται 1 μόριο για κάθε μήνα. Για τους επόμενους 12 μήνες δίδεται 1,5 μόριο ανά μήνα και για τους τελευταίους 12 μήνες ο άνεργος πριμοδοτείται με 2 μόρια ανά μήνα. Για παράδειγμα, υποψήφιος που θα υποβάλει αίτηση για την κοινωφελή εργασία και 15 μήνες ανεργίας θα πάρει 12 + 4,5 μόρια, δηλαδή 16,5 μόρια συνολικά. Άνεργος με 22 μήνες θα πριμοδοτηθεί με 12 + 15 μόρια, δηλαδή συνολικά με 27 μόρια για το διάστημα της ανεργίας του κ.ο.κ.

Το ετήσιο ατομικό εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό. Θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2013. Αν τα εισοδηματικά μόρια μείνουν ίδια με αυτά του 2012 (όπως αναμένεται να συμβεί), τότε δικαίωμα υποβολής αιτήσεων αποκτούν όσοι δήλωσαν φέτος έως 30.000 ευρώ. Η μοριοδότηση διαμορφώνεται ως εξής: για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ δίνονται 20 μόρια και για εισόδημα από 20.000,01 ως 30.000 ευρώ ο άνεργος παίρνει 10 μόρια. Βασικό κριτήριο είναι επίσης και η ηλικία. Έτσι, στην κοινωφελή εργασία οι άνεργοι που θα υποβάλουν αιτήσεις και είναι από 18 έως 29 ετών παίρνουν 20 μόρια, από 30 έως 54 ετών δικαιούνται 24 μόρια και από 55 ετών και άνω έχουν 18 μόρια. Επίσης, για το κάθε ανήλικο παιδί της οικογένειας του ανέργους προστίθενται στην αίτηση του για κοινωφελή εργασία αλλά 12 μόρια.

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ., οι οποίοι ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:
1.    εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
2.    εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς
3.    εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
4.    εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
5.    άνεργοι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.