ΠολιτικήΑρχείο

Πέσανε όλοι πάνω του να τον φάνε…

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η διαρροή, πως ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος προτίθεται να αναγορεύσει τον Σαμαρά σε επίτιμο δημότη Ναυπλίου. Το θέμα αναμένεται να τεθεί σε συζήτηση στο αποψινό Δημοτικό Συμβούλιο, που έχει συγκληθεί αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό.

Πριν καλά καλά τεθεί το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, πέσαν όλοι πάνω στον δήμαρχο να τον φάνε, όπως ήταν αναμενόμενο, καθώς το θέμα έχει πολλές πολιτικές προεκτάσεις, ενόψει πιθανών εκλογών. Φυσικά υπάρχει και η αντίθετη άποψη, που δεν βρίσκει τίποτα κακό σε αυτή την ιδέα.

Θα πρέπει να αναφέρουμε πως αν τελικά ο Δήμος Ναυπλιέων αποφασίσει να αναγορεύσει τον Πρωθυπουργό ως επίτιμο δημότη, θα είναι ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που τολμάει κάτι τέτοιο στα 2,5 χρόνια που ο Σαμαράς κατέχει αυτόν τον τίτλο, αφού ακόμα και «γαλάζιοι»  δήμαρχοι έχουν εκφράσει την αντιθεσή τους στην μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση στην οποία προΐσταται.

Χαρακτηριστικά παραθέτουμε μερικές από τις πιο πρόσφατες αντιδράσεις:

ΣΥΡΙΖΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Η πρόταση του Δημάρχου Ναυπλιέων να προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο (Πέμπτη 6/11,7μ.μ.) την ανακήρυξη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σε επίτιμο δημότη Ναυπλιέων, δεν μας προκαλεί έκπληξη, γιατί προεκλογικά είχαμε επισημάνει την απουσία έστω και μνείας- τόσο από την παράταξή του όσο και από άλλες παρατάξεις- των καταστροφικών συνεπειών του Μνημονίου και αδίκως, απ’ ότι φαίνεται, ζητούσαμε να δούμε μια εναλλακτική πρόταση στο προεκλογικό τους πρόγραμμα. 

Επί της ουσίας, η πρόταση αυτή και η χρονική στιγμή που παρουσιάζεται αφήνει έκθετο τον κ. Κωστούρο απέναντι στην μόνιμη επωδό του για ανεξάρτητη κάθοδό του στις εκλογές, αφήνει να διαφανεί πια καθαρά η πολιτική του σύνδεση και προφανώς εξάρτηση από αυτή την παραπαίουσα και επικίνδυνη κυβέρνηση, προοιωνίζει την κρυφή ατζέντα που έχει για τη διακυβέρνηση του Δήμου, θυμίζοντάς μας το γνωστό «..κατά μάνα, κατά κύρη..» και φυσικά στο μυαλό κάθε πολίτη φαίνεται σαν να ξεπληρώνει μετεκλογικά γραμμάτια. 

Ο κ. Κωστούρος, προφανώς ζει σε άλλη χώρα. Δεν έχει καταλάβει τίποτα από τα Μνημόνια, την ανθρωπιστική κρίση, την διάλυση του συστήματος υγείας, την υποβάθμιση της παιδείας, την απουσία κοινωνικού κράτους. Ούτε, φυσικά, έχει ταυτιστεί με έναν εργαζόμενο, συνταξιούχο ή άνεργο της Ελλάδας του 2014 που βρίσκεται πια στα όρια της φτώχιας. Ούτε καν, για λόγους αβρότητας, συμπάσχει με τους συμπολίτες μας που περιμένουν στην ουρά για ένα συσσίτιο ή τους παίρνει η τράπεζα το σπίτι. Διαφορετικά θα ένιωθε, έστω και την ελάχιστη αιδώ και έχοντας την ευθύνη του θεσμικού του ρόλου δεν θα έφερνε μια πρόταση τόσο ντροπιαστική, προκλητική και συνάμα τραγελαφική. 

Γιατί την ίδια ώρα που η τρόικα θα επανέρθει για να απαιτήσει την διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την κατακρεούργηση των μισθών και των συντάξεων και τις περαιτέρω απολύσεις στο δημόσιο.

Την ίδια ώρα το Δημοτικό Συμβούλιο, με εισήγηση του κ. Κωστούρου, θα αποφασίζει να αποδώσει έναν τίτλο τιμής στον πρωτεργάτη της εξαθλίωσης;

Γιατί την ίδια ώρα που ο λαός έχει μιλήσει και απαιτεί την ανατροπή αυτής κυβέρνησης καθώς είναι ζήτημα επιβίωσης.

Την ίδια ώρα το Δημοτικό Συμβούλιο και ο κ. Κωστούρος θα κρίνουν το πρόσωπο του κυρίου Σαμαρά ως άξιο επαίνων;

Εμείς, λοιπόν, επειδή πιστεύουμε ότι τέτοιους τίτλους οφείλουμε να τους δίνουμε σε εξέχουσες προσωπικότητες που έχουν προσφέρει και τιμήσει τον τόπο μας. Και επειδή αυτή η απόφαση αντίκειται στο κοινό αίσθημα: 

Για αυτό καλούμε τον κ. Κωστούρο, να αποσύρει άμεσα το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο, αναλογιζόμενος τόσο τις αντιδράσεις του κόσμου όσο και τον ρόλο του. 

Καλούμε τις υπόλοιπες παρατάξεις να πάρουν θέση τώρα σε αυτό το πολιτικό ζήτημα, που δεν έχει να κάνει σε τίποτα με μια εθιμοτυπική φιέστα και να αντιταχθούν για λόγους αξιοπρέπειας και σεβασμού μπροστά στην εξαθλίωση ενός λαού.

Καλούμε, όμως και τον κόσμο να συμμετέχει στην παράσταση διαμαρτυρίας, έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο που διοργανώνεται, για να δείξει την αντίθεσή του και να σταματήσει μια ακόμη προσπάθεια δήλωσης υποτέλειας. 

Τέλος, ελπίζουμε, κ. Κωστούρο, να μην έχετε την ίδια θέση στη συνείδηση του κόσμου όπως αυτοί που ευχαρίστησαν τους Αμερικανούς μετά την κρίση στα Ίμια και όσων έκαναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Όθωνα στο Ναύπλιο…

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Με πρόσφατη ανακοίνωση του, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλίου καλεί τα μέλη του σώματος σε συνεδρίαση στις 6 Νοεμβρίου 2014 με θέμα την Ανακήρυξη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ως επίτιμου δημότη του Δήμου Ναυπλιέων.

Κατά πρώτον, αυτή η πρωτοβουλία από πλευράς κυβερνώσας δημοτικής παράταξης «Ναύπλιο, Επόμενη Μέρα» λίγους μόλις μήνες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, έρχεται να διαλύσει κάθε ψευδή προεκλογική διακήρυξη της περί υποτιθέμενα ακομμάτιστης και ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης. Αντίθετα, φανερώνει τους δεσμούς συγκυβέρνησης και δημοτικής αρχής σε μια προσπάθεια συντονισμένης εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Κατά δεύτερον, έρχεται σε μια συγκυρία που η παρατεταμένη εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών τρόικας και συγκυβέρνησης έχουν καταξιώσει στη συνείδηση του λαού μας το Σαμαρά ως τον πιο λαομίσητο πρωθυπουργό των τελευταίων δεκαετιών.

Η κομματική σκοπιμότητα που φανερώνεται πίσω από αυτή την μικροπολιτική κίνηση δεν είναι άλλη απ’ το να ανταποδώσει, η κατά τα άλλα ανεξάρτητη δημοτική παράταξη «Ναύπλιο, Επόμενη Μέρα», την πολιτική στήριξη του μηχανισμού εξυπηρετήσεων της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ χάρη στον οποίο και εκλέχτηκε.

Η ουσιαστική πολιτική σκοπιμότητα, ωστόσο, είναι η απόπειρα να ανασκευαστεί το κοινωνικό προφίλ Σαμαρά στα μάτια του λαού. Μια ύστατη προσπάθεια να απαλείψουν από τη συνείδηση του λαού το γεγονός ότι υπαίτιος για τη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση, το ξεπούλημα, και τη διάλυση κάθε κοινωνικής δομής είναι ο μνημονιακός πρωθυπουργός Σαμαράς και οι υπηρέτες του κεφαλαίου. Άλλωστε, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει πανελλαδικές περιοδείες στελεχών της με σκοπό να εμφανίσει ότι έχει την υποστήριξη του κόσμου. 

Η όλη κίνηση να γίνει ο Σαμαράς επίτιμος δημότης Ναυπλίου θα εμφανιστεί ότι γίνεται «για το καλό της πόλης» το οποίο δήθεν θα εξυπηρετηθεί εφόσον «τα έχουμε καλά με την κυβέρνηση». Η ίδια προπαγάνδα δηλαδή που γίνεται όσον αφορά τη χώρα ολόκληρη εδώ και 5 χρόνια: «Για το καλό μας πρέπει να υποταχθούμε στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.» 

Στην πραγματικότητα βέβαια ισχύει το ακριβώς αντίθετο: Για το καλό της πόλης και κυρίως ολόκληρου του ελληνικού λαού είναι απαραίτητη η σύγκρουση με την τροϊκανή κυβέρνηση και όσους τοπικά στηρίζουν την πολιτική της φτωχοποίησης και του αυταρχισμού. 

Ως «Πρωτοβουλία για την Αριστερή Μετωπική Συμπόρευση» καλούμε τις δυνάμεις της αντισυστημικής Αριστεράς, κάθε αγωνιζομένη δύναμη που αντιστέκεται στη μνημονιακή πολιτική, και εκείνους που προσβάλλονται από την απαράδεκτη αυτή κίνηση, να σταθούν ενωμένοι και με κοινό αγώνα να εμποδίσουν μια τέτοια ενέργεια που προσβάλει την ιστορία και το παρόν του τόπου μας. Ο αγώνας αυτός δεν είναι μόνο συμβολικός, αλλά πάνω απ’όλα αγώνας αξιοπρέπειας του λαού για το δικαίωμα σε δουλειά, ψωμί, παιδεία, και ελευθερία απέναντι σε εκείνους που του τα στερούν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΔΕΛΑΣ

Ο Σαμαράς θα μπορούσε να γίνει Επίτιμος Δημότης Βερολίνου, όχι του Ναυπλίου

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπλιέων με θέμα την “Ανακήρυξη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ως επίτιμου δημότη του Δήμου Ναυπλιέων” βρίσκεται σε προφανή και πλήρη δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα.

Είναι άδικο για την ιστορία της πόλης του Ναυπλίου να συνδεθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο με έναν πρωθυπουργό που θα μνημονεύεται για την κατεδάφιση και εκποίηση της χώρας, για την ισοπέδωση της κοινωνίας, για το όργιο χαριστικών ρυθμίσεων προς τη διαπλοκή, για το “ουδής αναμάρτητος” και τα “ευχαριστούμε την τρόικα”.

Είναι προσβλητικό για τους δημότες που μετατράπηκαν σε ενοίκους στα σπίτια τους και απόκληρους στην χώρα τους, που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την ανεργία, τα λουκέτα, τη μετανάστευση.

Επιπλέον, η συζήτηση αυτή γίνεται τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε εκλογές και σε λίγες βδομάδες ο κ. Σαμαράς -λαού θέλοντος- θα αποτελεί τον τελευταίο μνημονιακό πρωθυπουργό.

Ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης του Βερολίνου, αφού κατά τη διάρκεια της θητείας του υποστήριξε φανατικά τα συμφέροντα της κ. Μέρκελ, όχι όμως του Ναυπλίου της πρώτης πρωτεύουσας του Ελληνικού Κράτους!