ΚοινωνίαΑρχείο

Μετασχηματιστής της ΔΕΗ πάνω από τα κεφάλια μαθητών του Δρεπάνου

Το θέμα με τον μετασχηματιστή της ΔΕΗ και τα καλώδια υψηλής τάσης που εγκαταστάθηκαν δίπλα από τον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Δρεπάνου, αποτέλεσε το αντικείμενο επιστολής του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, στην οποία γίνεται λόγος για επικίνδυνη ακτινοβολία που προκύπτει από τέτοιες εγκαταστάσεις, που έτσι κι’ αλλιώς δεν είναι σύμφωνες με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για το περιβάλλον. Παρατίθενται μια σειρά από στοιχεία σχετικά με το τι βλάβες στην υγεία μπορεί να προκαλέσει η ύπαρξη ενός τέτοιου μετασχηματιστή διανομής ελαίου, και τέλος ζητείται η άμεση απομάκρυνσή του από τον χώρο του σχολείου.

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, απ’ ότι πληροφορούμαστε, έχει ήδη έλθει σε επικοινωνία με την ΔΕΗ Ναυπλίου, ώστε να ξεκινήσουν οι ενέργειες για την μεταφορά του μετασχηματιστή σε άλλο σημείο.

Το περιεχόμενο της επιστολής του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Δρεπάνου έχει ως εξής: 

Θέμα : << Κίνδυνοι από την ύπαρξη Μετασχηματιστή Διανομής ελαίου και καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ πάνω από τα κεφάλια των μαθητών .>>

Κυρία Γυμνασιάρχης.

Με την διαπίστωση της κοινής λογικής , ότι όλοι εμείς οι γονείς και κηδεμόνες του Γυμνασίου Δρεπάνου , στέλνουμε καθημερινά και επί σειρά ετών τα παιδιά μας στο σχολείο σας για να μορφωθούν , επειδή η ΔΕΗ θεώρησε τον ιερό αυτό σχολικό χώρο κατάλληλο για εξεύρεση πειραματόζωων και εγκατέστησε δίπλα στον προαύλιο χώρο, επικίνδυνο Μετασχηματιστή και καλώδια μεταφοράς υψηλής τάσης πάνω από τα κεφάλια των μαθητών, σας ενημερώνουμε ότι πλέον, σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε και δε θα επιτρέψουμε , τα παιδιά μας παράλληλα με τη μόρφωσή τους να δέχονται συγχρόνως καθημερινά και ακτινοβολίες, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους .

Οι κίνδυνοι που προέρχονται από τον εν λόγω Μετασχηματιστή της ΔΕΗ , η χρήση του οποίου έχει απαγορευτεί και συνεπώς εδώ και χρόνια έπρεπε ήδη να είχε αποσυρθεί , προκαλεί τις εξής αρνητικές συνέπειες για τον άνθρωπο αλλά και το περιβάλλον :

1ον)- Μόνο με βόμβα που κανείς δε ξέρει πότε θα εκραγεί είναι ,διότι η ΔΕΗ χρησιμοποιεί ακόμα τέτοιους Μετασχηματιστές διανομής με πλήρωση ελαίου, γιατί το λάδι έχει διηλεκτρικές ιδιότητες αλλά όταν προκληθεί εσωτερικό βραχυκύκλωμα το λάδι διασπάται σε εύφλεκτα υλικά , δημιουργείται υπερπίεση , η οποία οδηγεί σε διάρρηξη του δοχείου του μετασχηματιστή , σε ανάφλεξη των αερίων και στη συνέχεια σε έκρηξη.

Κάποια στιγμή δηλαδή πάνω από τα κεφάλια εκατοντάδων μαθητών θα βρέξει αντί βροχής , πύρινη λάβα λαδιού και καυτό σίδερο.

Κατά τη νομοθεσία ο μετασχηματιστής αυτός , έπρεπε με ευθύνη της Δεη να βρίσκεται, μακριά της κατοικημένης περιοχής, σε περιφραγμένο και αποψιλωμένο χώρο για τον κίνδυνο πυρκαγιάς και όχι να είμαστε από τις μοναδικές τριτοκοσμικές χώρες , που οι μετασχηματιστές διανομής με βάρος τοποθετούνται πατέντα της ΔΕΗ σε κολώνες.

2ον)- Διοχετεύονται και αναπτύσονται γύρω από τον μετασχηματιστή διανομής και τα καλώδια μεταφοράς υψηλής ή μέσης τάσης ρεύματος , ηλεκτρικά πεδία και μαγνητικά πεδία
Ηλεκτρικά πεδία

• Τα ηλεκτρικά πεδία αυτά μπλοκάρονται από διάφορα γειωμένα αγώγιμα αντικείμενα όπως δέντρα, τα περισσότερα οικοδομικά υλικά κ.α.
• Ανεβασμένες τιμές ηλεκτρικών πεδίων καταγράφονται συνήθως μόνο σε εξωτερικούς χώρους πλησίον γραμμών υψηλής ή μέσης τάσης.
• Πηγή ηλεκτρικών πεδίων αποτελούν τα καλώδια των γραμμών υψηλής ή μέσης τάσης.

Μαγνητικά πεδία

• Τα μαγνητικά πεδία διαπερνούν ανεπηρέαστα σχεδόν όλα τα δομικά υλικά.
• Ανεβασμένες τιμές μαγνητικών πεδίων συνήθως καταγράφονται κοντά σε γραμμές υψηλής τάσης αλλά και κοντά σε καλώδια χαμηλής ή/και μέσης τάσης.Στατιστικά στοιχεία η συνηθέστερη αιτία υψηλών τιμών μαγνητικών πεδίων είναι τα καλώδια χαμηλής τάσης που βρίσκονται σε κάθε δρόμο. .
• Αυτό συμβαίνει γιατί τα μαγνητικά πεδία εξαρτώνται από την ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος που τα διαρρέει και τα καλώδια χαμηλής τάσης μπορεί να διαρρέονται από μεγάλες ποσότητες ρεύματος ιδιαίτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Επιπλέον τα καλώδια χαμηλής τάσης συνήθως βρίσκονται σε πιο κοντινές αποστάσεις από ότι τα καλώδια υψηλής τάσης (που έχουν ελάχιστη απόσταση 20 μέτρων από τις κατοικίες).
• Οι μετασχηματιστές της ΔΕΗ δημιουργούν τοπικά ανεβασμένα μαγνητικά πεδία.
• Ωστόσο, τα καλώδια χαμηλής ή μέσης τάσης που ξεκινούν από τους μετασχηματιστές δημιουργούν συνήθως ανεβασμένα μαγνητικά πεδία λόγω της διαρροής τους με μεγάλη ποσότητα ρεύματος. Στις απομακρυσμένες από το μετασχηματιστή κατοικίες τα μαγνητικά πεδία από τα καλώδια χαμηλής τάσης είναι χαμηλότερα, αφού το περισσότερο ρεύμα έχει ήδη διανεμηθεί στις προηγούμενες, πιο κοντινές στο μετασχηματιστή κατοικίες.
Επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό
• Σύμφωνα με τον οδηγό της Διεθνούς Επιτροπής Προστασίας από τις Μη-Ιονίζουσες ακτινοβολίες, η αλληλεπίδραση με τα εναλλασσόμενα ηλεκτρικά πεδία προκαλεί την ροή ηλεκτρικών φορτίων στο ανθρώπινο σώμα και τον επαναπροσανατολισμό των ηλεκτρικών δίπολων στους ιστούς, ενώ τα μαγνητικά πεδία προκαλούν την κυκλοφορία ηλεκτρικών ρευμάτων ερεθίζοντας τα νευρικά, μυϊκά και αισθητήρια κύτταρα.

Οι περισσότερες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί αφορούν τα εκπεμπόμενα μαγνητικά πεδία από καλώδια υψηλής / χαμηλής τάσης και άλλες πηγές.
Μέχρι σήμερα έρευνες έχουν συνδέσει τις ακτινοβολίες χαμηλών συχνοτήτων με τις αποβολές εγκυμοσύνης, το Αλτσχάϊμερ, την λευχαιμία, τον καρκίνο του δέρματος, την σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.

Λόγω της σύνδεσης τους με τη πρόκληση παιδικής λευχαιμίας, τα μαγνητικά πεδία έχουν καταταχθεί στα πιθανά καρκινογόνα το 1998 από το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Υγείας των Η.Π.Α. (NIEHS) [6] και το 2001 από το Διεθνές Πρακτορείο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

“Νέες έρευνες, δείχνουν ότι σχεδόν όλες οι μάστιγες που έπληξαν τον άνθρωπο από τον 20ο αιώνα, όπως η παιδική λευχαιμία, ο καρκίνος του στήθους, το κακόηθες μελάνωμα και το άσθμα μπορούν να συνδεθούν με τη χρήση του ηλεκτρισμού” Δρ. Samuel Milham, Ιατρικός ερευνητής εργασιακής επιδημιολογίας [8]

Παιδική λευχαιμία

• Όπως αναφέρει και οδηγός της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας οι έρευνες καταγράφουν “στατιστικό διπλασιασμό των κρουσμάτων παιδικής λευχαιμίας σε παιδιά που είναι εκτεθειμένα σε μέσες ημερήσιες τιμές μαγνητικού πεδίου μεγαλύτερες των 400nT”[9]. Η παρατήρηση βασίζεται σε έρευνα του Ahlbom[10].
• Άλλη έρευνα (Greenland [11]) κατέγραψε διπλασιασμό των κρουσμάτων λευχαιμίαςμε ακόμη χαμηλότερη με μέση έκθεση >300nT (τιμές >300nT δεν είναι καθόλου ασυνήθιστες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές λόγω των υπερφορτωμένων καλωδίων χαμηλής τάσης!)
• Έρευνα του 2005 (Draper[12]) κατέγραψε 70% αύξηση της παιδικής λευχαιμίας σε απόσταση <200 23="" br="">• Δεδομένου ότι τα μαγνητικά πεδία σε αποστάσεις>200 μέτρων είναι απίθανο να είναι ανεβασμένα (τουλάχιστον εξαιτίας των καλωδίων υψηλής τάσης), είναι πιθανό η άυξηση της λευχαιμίας να οφείλεται στα ανεβασμένα ηλεκτρικά πεδία πλησίον των καλωδίων υψηλής τάσης.
• Τα υψηλά ηλεκτρικά πεδία γύρω από τις γραμμές υψηλής τάσης, φορτίζουν τα μικροσωματίδια στον αέρα (Corona Ions Effect) αυξάνοντας την πιθανότητα να επικολλήσουν στο δέρμα και τους πνεύμονες[13].Το πρόβλημα αυτό μπορεί να είναι σημαντικό σε περιοχές με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση (π.χ. δίπλα σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας, σε εργοστάσια, σε καλλιέργειες που ψεκάζονται). Τα φορτισμένα σωματίδια μπορεί να ταξιδέψουν με τη βοήθεια του αέρα μέχρι και 5 χμ μακριά.
• Έρευνα του 2003 (Tynes[15]) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “υπάρχουν στοιχεία για τη σύνδεση της έκθεσης σε μαγνητικά πεδία με το κακοήθες μελάνωμα”
Οι περισσότεροι φορείς που προτείνουν ασφαλή όρια έκθεσης τα τελευταία χρόνια συνιστούν η μέση 24ωρη έκθεση μας να μην υπερβαίνει τα 10 Volt/m για τα ηλεκτρικά πεδία και τα 200 nT για τα μαγνητικά πεδία, τιμές που δυστυχώς δεν υπερβαίνονται συχνά μόνο πλησίον των καλωδίων υψηλής τάσης αλλά και πλησίον των καλωδίων χαμηλής τάσης, των μετασχηματιστών.

Κυρία Γυμνασιάρχης.

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερων ότι ο επικίνδυνος Μετασχηματιστής και τα καλώδια μεταφοράς υψηλής / χαμηλής τάσης της ΔΕΗ , πάνω από τα σχολικά προαύλια, έπρεπε προ πολλού να είχαν φύγει , πριν για δεύτερη φορά θρηνήσουμε στο σχολείο μας , ανεπίστροφα , θλιβερά γεγονότα , όπως και οι κάτοικοι στο κέντρο του χωριού, οι οποίοι μετρούν τους ανθρώπους τους , που αποδημούν εις κύριον και που πριν όλοι ζούσαν σε μία μικρή ακτίνα γύρω από τον ίδιο Μετασχηματιστή που υπάρχει ανεξέλεγκτα εκεί.

Με την παρούσα θέλουμε να σας εξουσιοδοτήσουμε να λάβετε εκείνα τα αναγκαία και νόμιμα μέτρα προκειμένου να απομακρυνθεί κάθε τέτοιος κίνδυνος , από τους μαθητές σας αλλά και το διδακτικό σας προσωπικό.

Ως γονείς & κηδεμόνες απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση του Μετασχηματιστή διανομής, των καλωδίων υψηλής/χαμηλής της ΔΕΗ από το Γυμνάσιο Δρεπάνου. Απαιτούμε τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Απαιτούμε για τα παιδιά μας, μια ζωή χωρίς την επικίνδυνη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.