ΟικονομίαΑρχείο

Πρώτη προτίμηση του Έλληνα στο Ίντερνετ είναι η ενημέρωση

Κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος το ιντερνετ ως πηγή ενημέρωσης του Ελληνα, όπως προκύπτει και από σχετική έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Το ποσοστό των νοικοκυριών με πρόσβαση στο Ίντερνετ για το πρώτο τρίμηνο του 2014 έφθασε 65,6% έναντι 56,3% που ήταν το 2013, δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο αύξηση 9,3 ποσοστιαίων μονάδων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα ποσοστά που καταγράφηκαν το 2014 για δραστηριότητες που πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου. Πρώτη με ποσοστό 84,9% έρχεται η ενημέρωση από ειδησεογραφικά sites και ακολουθεί η αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα και υπηρεσίες σε ποσοστό 82,3%.

Με το Ίντερνετ φυσικά να ρέει ανεξέλεγκτο, δεν είναι και λίγες οι φορές όπου ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με ανακριβείς και ψευδείς ειδήσεις από “φθηνά” blogs που προσφέρουν ανυπόγραφη copy-paste ενημέρωση, στερούμενα παντελώς από δημοσιογραφική εκπροσώπηση και από στοιχειώδη σοβαρότητα. Φυσικά δεν λείπουν και τα “διαπλεκόμενα” sites που ασκούν συγκεκαλυμμένη πολιτική προπαγάνδα, υποστηρίζοντας συγκεκριμένους κομματικούς χώρους. Γι’ αυτούς τους λόγους ο επισκέπτης που αναζητεί ενημέρωση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να μην καταπίνει αμάσητες τις ειδήσεις που του προσφέρονται και μέσω του διαδικτύου.

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 4129 νοικοκυριών, είναι το υψηλό ποσοστό (98,6%) που χρησιμοποιεί ευρυζωνική σύνδεση, κάτι που σημαίνει ότι το 64,7% των συνολικών ελληνικών νοικοκυριών “σερφάρει” με υψηλές ταχύτητες.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αυξημένη διείσδυση στο διαδίκτυο και των μεγαλύτερων ηλικιών. Στις ηλικίες 16-24 ετών μόλις το 1,27% δεν χρησιμοποιεί Internet όταν στον αντίποδα στις ηλικίες 65-74 ετών μόλις το 13,8% “σερφάρει” στο Διαδίκτυο, ποσοστό που ανέρχεται στο 37% στις ηλικίες 55-64 ετών. Αν σκεφθούμε όμως ότι το 2013 μόλις το 9,5% των Ελλήνων ηλικίας 65-74 ετών και το 29,7% εκείνων που είναι 55-64 ετών, σέρφαρε στο διαδίκτυο, τότε μιλάμε για μια σημαντική άνοδο που βοηθάει ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος του ψηφιακού χάσματος.

Όπως ήταν αναμενόμενο αυξήθηκε σημαντικά και το ποσοστό των Ελλήνων που χρησιμοποίησε υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δεδομένου ότι ολοένα και περισσότερες κρατικές υπηρεσίες περάσανε υποχρεωτικά σε ηλεκτρονική μορφή. Συγκεκριμένα το 45,1% των Ελλήνων 16-74 ετών χρησιμοποίησε κατά την περίοδο Απριλίου 2013 – Μαρτίου 2014 υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (φορολογική δήλωση, ραντεβού γιατρών, χορήγηση βεβαιώσεων κλπ), σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με το 35,6% της αμέσως προηγούμενης περιόδου.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το 58,4% όσων χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο το Α’ τρίμηνο του 2014 συνδέθηκαν στο Internet και εκτός της κατοικίας ή του χώρου εργασίας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2013 ήταν στο 44,7%, απόρροια της αυξημένης χρήσης smartphones και tablets.

Όσον αφορά στους λόγους χρήσης, η ενημέρωση, η ψυχαγωγία αλλά και το Facebook είναι ψηλά στις προτιμήσεις.

Τα ποσοστά που καταγράφηκαν το 2014 για δραστηριότητες που πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου, κατά φθίνουσα σειρά, παρουσιάζονται ακολούθως:
 
• Διάβασμα online ειδήσεων σε ιστοσελίδες, εφημερίδες, περιοδικά 84,9%.
• Αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα και υπηρεσίες 82,3%.
• Αποστολή ή λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων 79,8%.
• Συμμετοχή σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter κλπ.) 64,3%.
• Παιχνίδια, εικόνες, ταινίες, μουσική 52,0%.
• Web ραδιόφωνο ή web τηλεόραση 51,6%.
• Πραγματοποίηση κλήσεων ή βιντεοκλήσεων, με χρήση web κάμερας μέσω του διαδικτύου (Skype) 45,0%.
• «Ανέβασμα» σε ιστοσελίδα κειμένου, φωτογραφιών, μουσικής, videos, λογισμικού κλπ. προκειμένου να τα μοιραστούμε με άλλους 34,3%.
• Χρήση υπηρεσιών για ταξίδια και καταλύματα 29,7%.
• Πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών 20,8%.
• ημιουργία ιστοσελίδας ή blog 6,7%.
• Πώληση αγαθών ή υπηρεσιών μέσω δημοπρασιών π.χ. μέσω e-Bay, 5,7%.
• Κλείσιμο ραντεβού με γιατρό μέσω της ιστοσελίδας νοσοκομείου ή κέντρου υγείας 2,9%.
 
Μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται, σε σχέση με το 2013, στην πραγματοποίηση τραπεζικών συναλλαγών (+16,2%), στην πραγματοποίηση κλήσεων ή βιντεοκλήσεων μέσω του διαδικτύου, με χρήση προγραμμάτων όπως το Skype (+6,6%) και μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στη χρήση υπηρεσιών για ταξίδια και καταλύματα (-22,1%). Σε σχέση με το 2012, έτος για το οποίο συλλέχθηκε η πληροφορία, μείωση 35,0% καταγράφεται και για τη δημιουργία ιστοσελίδας ή blog.
 
K.K.