ΡεπορτάζΑρχείο

Ανύπαρκτο το Γραφείο Ελέγχου Κοινοχρήστων χώρων στο Ναύπλιο

Αποκλεισμένοι είναι οι πεζοί σε πεζοδρόμια του Ναυπλίου. Στην παλιά πόλη, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις και στην καινούργια δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που πεζοδρόμια βρίσκονται συνεχώς υπό κατάληψη, με εμπόδια τοποθετημένα κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αποτρέπονται να διέρχονται οι πεζοί που δεν πρόκειται να ψωνίσουν από τα παράπλευρα καταστήματα.
Υπάρχουν πεζοδρόμια στο Ναύπλιο που έχουν καταληφθεί στο σύνολό τους και νοιώθεις – αν τολμήσεις να διέλθεις από αυτά – ότι βρίσκεσαι εντός κάποιου καταστήματος και ότι προκαλείς ενόχληση με την διέλευσή σου. Μέχρι και διαβάσεις πεζών έχουν καταργηθεί.
 
Μέχρι στιγμής μάλιστα, ο δήμος φαίνεται ανήμπορος ή ανίκανος να επιβάλει τη νομιμότητα και μπροστά στην κατακραυγή από τους πεζούς που δεν έχουν πλέον πού να βαδίσουν, δημιούργησε πρόσφατα το λεγόμενο Γραφείο Ελέγχου Κοινοχρήστων χώρων.
 
Θα καταφέρει όμως ο δήμος Ναυπλίου να βάλει τάξη στην αναρχία των κοινόχρηστων χώρων της πόλης, που έχουν μετατραπεί σε ιδιωτικούς;
Πολλοί αμφιβάλλουν – αφού όπως λέγεται – το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο, όπως και τα συμφέροντα που παίζονται αφού πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να υφίστανται αν τηρηθεί επακριβώς η έννοια του  κοινόχρηστου χώρου στο Ναύπλιο που φαίνεται ότι είναι …παρεξηγημένη.
Δεν θα είχε νόημα να κάνουμε εμείς την καταγραφή των κοινόχρηστων χώρων που σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις έχουν καταληφθεί σκανδαλωδώς εδώ και πολύ καιρό, χωρίς οι υπεύθυνοι του δήμου να δίνουν την παραμικρή σημασία.
 
Η σύσταση Γραφείου Ελέγχου Κοινοχρήστων χώρων στο δήμο Ναυπλίου, όλοι ήλπιζαν να καταφέρει να βάλει κάποια τάξη στο χάος που επικρατεί αυτή τη στιγμή και να μην μείνει στα …χαρτιά. Γιατί σκοπός δεν είναι μόνο η είσπραξη των τελών, αλλά και η διατήρηση των κοινόχρηστων χώρων. Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο, το νεοσύστατο αυτό γραφείο θα αναπλήρωνε τις αρμοδιότητες που ασκούνταν από τη δημοτική αστυνομία και θα ασκούνται παράλληλα με την ΕΛ.ΑΣ.
Από τη  στιγμή όμως που δημιουργήθηκε το Γραφείο αυτό, στα μέσα του προηγούμενου μήνα, δεν φαίνεται να άλλαξε κάτι μέχρι σήμερα. Να σημειωθεί ότι όταν δημιουργήθηκε το Γραφείο, είχε επισημανθεί ότι αυτό θα έχει την ευθύνη της διεξαγωγής των ελέγχων για τη βεβαίωση των παραβάσεων και η υπηρεσία ελέγχου θα έχει ειδικό ωράριο, το οποίο μάλιστα διευρύνθηκε και το Σάββατο.