ΠολιτικήΑρχείο

Ταφόπλακα στο πλανόδιο εμπόριο αγροτικών προϊόντων

Με μια κυνική απάντηση, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας απαντά σε ερώτηση που κατέθεσαν 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία αναφέρεται στα προβλήματα που έχουν προκύψει στην απευθείας διακίνηση από τους παραγωγούς των αγροτικών τους προϊόντων, εξαιτίας των απαγορευτικών περιορισμών στο πλανόδιο εμπόριο που επέβαλε ο Νόμος 4264/2014. 

Τι απαντά το Υπουργείο;

“Ο ως άνω νέος νόμος παρέχει αρκετές ευκαιρίες και δυνατότητες στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, να εργαστούν στο τομέα του υπαίθριου εμπορίου …” και στη συνέχεια μας αναφέρει τις διάφορες προβλέψεις του Νόμου!

Για το Υπουργείο αποτελεί λοιπόν ‘”ευκαιρία και δυνατότητα’” το ότι όσοι αγρότες για παράδειγμα της Αργολίδας, εδώ και χρόνια διέθεταν απαυθείας την παραγωγή τους σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, στα νησιά μας ή και στα χωριά και στις πόλεις του Νομού μας με άδεια πλανόδιου εμπορίου, πλέον δεν μπορούν να ασκήσουν αυτή τη δραστηριότητα αλλά περιορίζονται στο να πάνε είτε στις λαϊκές αγορές είτε στις ή σε εμποροπανηγύρεις! Και δε μπορούν να την ασκήσουν γιατί πλέον το πλανόδιο εμπόριο (και μιλάμε για τους ήδη κατέχοντες τη σχετική άδεια) απαγορεύεται σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό άνω των 3000 κατοίκων, δηλαδή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας!

Επιπλέον το Υπουργείο παραπλανεί χαρακτηριστικά, όταν αναφέρει ότι οι αγρότες που προτίθενται να ασκήσουν υπαίθριο στάσιμο εμπόριο, μπορούν ν΄απευθυνθούν στο Δήμο για τη χορήγηση της σχετικής άδειας, αφού δικαιούχοι για νέες άδειες υπαίθριου εμπορίου είναι μόνο οι άνεργοι, εκτός και εάν το Υπουργείο θεωρεί ότι οι κατ’ επάγγελμα αγρότες εντάσσονται στους ανέργους!

Επίσης από το Υπουργείο αξιολογείται, ότι οι αγρότες έχουν περισσότερες ευκαιρίες (και μιλάμε για τους ήδη κατέχοντες τη σχετική άδεια) να ασκήσουν υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο, αφού η απαγόρευση άσκησης πλανόδιου εμπορίου τροποποιήθηκε και πλέον η απαγόρευση αυτή δεν αφορά Δήμους με πληθυσμό άνω των 3000 κατοίκων, αλλά Δημοτικές κοινότητες με τέτοιο πληθυσμό! Ας μας εξηγήσει λοιπόν το Υπουργείο για’ αυτές τις ‘”ευκαιρίες των αγροτών’”, σε τι ποσοστό του Ελληνικού πληθυσμού και της επικράτειας της χώρας αναφέρονται. 

Εκεί βέβαια που ξεπερνάει τα ίδια του τα όρια το Υπουργείο, είναι όταν αναφέρει ότι με το συγκεκριμένο νόμο καταπολέμησε τη γραφειοκρατία και τις διοικητικές διαδικασίες! Οι ίδιοι οι αγρότες γνωρίζουν πόσες τροπολογίες έχουν χρειαστεί για να είναι στοιχειωδώς λειτουργικός ο νόμος, πόσα “κενά” υπάρχουν ακόμα, καθώς και τι γραφειοκρατία απαιτείται…

Η πραγματική ουσία της στάσης του Υπουργείου είναι μία: “Πρέπει να τελειώνουμε με το Υπαίθριο Εμπόριο και την διακίνηση των προιόντων από τους παραγωγούς και αυτή να περάσει στα χέρια των μεγάλων αλυσίδων λιανικής”. Με τις νέες ρυθμίσεις που υπερασπίζεται τόσο σθεναρά το Υπουργείο όσοι αγρότες διέθεταν μόνοι τους την παραγωγή τους μέσω του πλανόδιου εμπορίου μένουν “άνεργοι” και αναγκαστικά πρέπει είτε να παρανομούν αν επιθυμούν να συνεχίσουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα είτε να παραδίδουν τα προϊόντα τους στους μεσάζοντες! 

Σε όλα αυτά το συνερωτώμενο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν ένιωσε την ανάγκη να δώσει κάποια απάντηση!