ΆρθροΑρχείο

Ενδεκάτη και πλημμύρες

του Δημήτρη Κωστούρου *
 
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ η ενδεκάτη είναι το πιο προβληματικό σημείο απορροής ομβρίων στο Ναύπλιο. 
Κατά καιρούς διάφοροι έχουν εκφράσει απόψεις και λύσεις πάντα μέσα από εικασίες, υποθέσεις και διηγήσεις μιας και ουδείς έν ζωή γνωρίζει ακριβώς το υπόγειο δίκτυο της πόλης διότι πολύ απλά δεν υπάρχουν σχέδια. 
 
ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ αποφασίσαμε να ανοίξουμε το θρυλικό πλακοσκεπή αγωγό του Ναυπλίου δηλαδή έναν κιβωτοειδή αγωγό από τσιμέντο που βρίσκεται κάτω από τα δύο ρεύματα της Ασκληπιού και ενώνεται μετά την ενδεκάτη οδηγώντας τα νερά από τη Βάσιλέως Γεωργίου προς το λιμάνι. 
Ξεκινήσαμε από το σημείο μπροστά στη Βαρβάκη όπου και υπήρχε εμφανής δυσκολία το δίκτυο να απορροφήσει ποσότητες και τα καπάκια μετά από λίγο εγκατέλειπαν τις θέσεις τους. 
 
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με το άνοιγμα εκείνου του σημείου κάναμε παρεμβάσεις σε όλες τις σχάρες που μπορούσαν να μεγαλώσουν. 
Το άνοιγμα του πλακοσκεπούς στη Βαρβάκη μας έδειξε ότι ο αγωγός που έρχεται από την Πρόνοια δεν ήταν συνδεδεμένος σε αυτόν που ανοίξαμε και έτσι τον συνδέσαμε. Κάποιες σχάρες επίσης δεν ήταν συνδεδεμένος και συνδέθηκαν. 
 
ΤΟ ΕΥΡΗΜΑ είναι ότι ο πλακοσκεπής αγωγός α. Είναι μπαζωμένος κατά ένα 20-30% και β. διακόπτεται στη γωνία Βαρβάκη και Ασκληπιού και συνεχίζει με πολύ μικρότερο αγωγό. 
Καταλήγοντας, θα ακολουθήσουμε και θα αποκαλύψουμε τον αγωγό έως την αρχή της Βασιλέως Γεωργίου (hotel Γαλήνη) γιατί όλα συνηγορούν ότι κάπου κάτω από την ενδεκάτη υπάρχει πρόβλημα. 
Άρα δεν μπορώ να πω πότε δεν θα αγωνιούμε για πλημμύρες.
 
ΥΓ1: το έχω ξαναπεί: να ευχόμαστε να μην αποφασίσει ο μεγαλοδύναμος; Να μας δείξει το μέγεθος των λαθών μας. 
ΥΓ2:  τελευταία φορά που άνοιξαν τον πλακοσκεπή ήταν πριν από 3 δεκαετίες τουλάχιστον. 
 
* Ο κος Δημήτρης Κωστούρος είναι Δήμαρχος Ναυπλίεων
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Θεέ μου, μην πλημμυρίσει ξανά η 11η