ΟικονομίαΑρχείο

Το Αργολικό πορτοκάλι κερδίζει την κούρσα των τιμών

Η ποιότητα καθορίζει την φετινή τιμή του πορτοκαλιού, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι υψηλότερη από πέρσι. Απόδειξη ότι η τιμή που θα εισπράξει ο παραγωγός για τις Ναβαλίνες κυμαίνεται στα 27-28 λεπτά το κιλό στην Αργολίδα και στα 20-25 λεπτά στην Λακωνία, ενώ οι αντίστοιχες περσινές κυµάνθηκαν µεταξύ 22-23 λεπτών.

Η φετινή παραγωγή αναμένεται μειωμένη κατά 10% σε Ελλάδα και Μεσόγειο, και μέχρι στιγμής οι παραγωγοί δείχνουν δύσπιστοι και δεν πουλάνε σε επιχειρήσεις που δεν είναι φερέγγυες στο οικονομικό.

Σε ότι αφορά τις ποικιλίες θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η συγκοµιδή για τις Ναβαλίνες ξεκίνησε µε καθυστέρηση στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχα για τα Μέρλιν η συγκομιδή αναµένεται να ξεκινήσει στα τέλη Νοεµβρίου. Τα Μέρλιν, που πέρσι η τιµή τους βρισκόταν στα 10-17 λεπτά, ίσως να υποστούν αυξοµειώσεις στην τιµή τους, αλλά δεν αναμένονται μεγάλες διαφορές από πέρσι. 

Σε ότι αφορά το προϊόν που προορίζεται για χυµό, πέρσι η τιμή του έφτασε τα 2 λεπτά το κιλό, αλλά φέτος η ζήτηση στην εγχώρια αγορά είναι µεγαλύτερη, που ίσως να σπρώξει την τιμή προς τα πάνω.