Σχολική «προστασία»… και «Δημοκρατική Αρκούδα»
του Βασίλη Καπετάνιου
Ο μικρός Θανάσης ήταν έτοιμος για την πρώτη του μέρα στην πρώτη Γυμνασίου, ο μεγάλος αδελφός του ο Κώστας συνέχιζε στην πρώτη Λυκείου, μετά το δημοτικό χώρισαν οι δρόμοι τους.
-Άντε ετοιμαστείτε να σας πάω.
-Μπαμπά μεγαλώσαμε, τα «μωρά» μπορούν να πάνε και μόνα τους σχολείο. Πες της μαμάς να μας δώσει και από μια πιπίλα!
-Μέχρι την πόρτα θα σας πάω και θα φύγω. Έχουμε συμβούλιο στο δημαρχείο.
Πήγε τα παιδιά μέχρι τα σχολεία, τους ευχήθηκε καλή χρονιά και έφυγε για το δημαρχείο. Ο Γιώργος ήταν συνταξιούχος αστυνομικός, εκμεταλλευόμενος την προνομιακή νομοθεσία ως πατέρας ανήλικων παιδιών βγήκε νωρίς στην σύνταξη. Άνθρωπος της δράσης δεν μπορούσε να κάτσει σε μια πολυθρόνα καφενείου. Μόλις είχε κλείσει τα σαράντα οχτώ του χρόνια. Η καλή του φήμη στην αστυνομία τον έκανε περιζήτητο για υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο. Πρώτος σε ψήφους βγήκε με την «Δημοκρατική Αρκούδα», ένας συνδυασμός με έντονα οικολογικά και πολιτιστικά στοιχεία. Κυριάρχησαν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.
-Λοιπόν κύριοι, όλοι θα επισκεφθούμε από ένα σχολείο για να παραστούμε στον αγιασμό, εκπροσωπώντας την δημοτική αρχή. Καλό είναι να καταγράψουμε τα όποια προβλήματα και να προσπαθήσουμε να δώσουμε πρακτικές και άμεσες απαντήσεις πριν ξεκινήσει για τα καλά η νέα σχολική χρονιά. (Είπε ο δήμαρχος.)
Ο Γιώργος για λόγους αρχής δεν πήγε ούτε στο γυμνάσιο, ούτε στο λύκειο που φοιτούσαν τα παιδιά του. Το βράδυ είχαν επίσημο δημοτικό συμβούλιο.
-Κύριε δήμαρχε, σε τυχαία συνάντηση που είχα με την πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων στο Περιφερειακό Γυμνάσιο, υπάρχει πρόβλημα με την παρουσία πολλών ξένων μαθητών… (Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την πρόταση του ο σύμβουλος και τα δημοκρατικά αντανακλαστικά του Γιώργη σε κατάσταση έκρηξης, σαν θυμωμένη αρκούδα χτύπησε το έδρανο.)
-Δεν κατάλαβα τι πρόβλημα μπορεί να είναι τα ξένα παιδιά. Όλοι είμαστε μετανάστες!
-Να τον ακούσουμε πρώτα Γιώργο, ( ο δήμαρχος έβλεπε την σπίθα του εμφύλιου στην παράταξη του και προσπαθούσε να κρατήσει τις ισορροπίες).
-Όπως έλεγα υπάρχουν πολλοί μαθητές, από ξένες χώρες, κάποιοι αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα, κάποιοι προέρχονται από πολύ αυστηρές κουλτούρες και αρνούνται να ενσωματωθούν. Μερικοί από αυτούς είναι δυο και τρία χρόνια μεγαλύτεροι από τους άλλους. Πολλές φορές αυτή η άκαμπτη πολυπολιτισμικότητα δημιουργεί προβλήματα και εντάσεις, δεν ωφελούνται ούτε οι ξένοι, ούτε οι ντόπιοι μαθητές.
-Δικαίωμα στην μόρφωση έχουν όλα τα παιδιά όλων των χρωμάτων και όλων των φυλών!! ( Φώναξε ο Γιώργης δείχνοντας τα δόντια της θυμωμένης «Δημοκρατικής Αρκούδας» που έκρυβε μέσα του. Με έκπληξη όμως είδε να εισπράττει χειροκρότημα από την παράταξη της αντιπολίτευσης, την συντηρητική παράταξη, « Το Σταθερό Βουβάλι» )
-Κύριοι νομίζω ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα , θα το βάλουμε πρώτο σε προτεραιότητα αλλά μετά από δύο μήνες! Τότε που θα έχουμε συλλέξει και στοιχεία από όλα τα σχολεία της πόλης. (Με αυτό τον ελιγμό ο δήμαρχος κέρδιζε χρόνο, μείωνε τις εσωτερικές εντάσεις και την χαρά της αντιπολίτευσης. Ασχολήθηκαν με άλλα τρέχοντα ζητήματα και το θέμα ξεχάστηκε.)
Την άλλη μέρα ο μικρός Θανάσης, γύρισε το μεσημέρι φορτωμένος με τριάντα βιβλία, ευτυχώς το Περιφερειακό Γυμνάσιο ήταν κοντά στο σπίτι του.
-Αν με είχες αφήσει να σε πηγαινοφέρνω στο σχολείο δεν θα κουβάλαγες τόσα βιβλία με τα χέρια.
-Μπαμπά βοήθα να τα ντύσω με νάιλον, όλα τα παιδιά στα χέρια τα κουβάλησαν.
-Με τα άλλα παιδιά πως τα πήγες, είχατε κανένα πρόβλημα;
-Όχι κανένα.
Οι μέρες του Γυμνασίου ξεκίνησαν, μια καινούργια εμπειρία για τον Θανάση, εναλλαγή καθηγητών, νέα μαθήματα, πρώτη επαφή με την αρχαία ελληνική γλώσσα. Ο Γιώργης, πρόσεξε ότι η συμπεριφορά του Θανάση άλλαξε μετά την πρώτη εβδομάδα στο σχολείο. Επέστρεφε σωστά στην ώρα του, έτρωγε μεγαλύτερη μερίδα φαγητού, σχεδόν διπλή. Μασούσε γρήγορα και βιαστικά και μετά αποσυρόταν στο δωμάτιο του. Δεν ζητούσε βοήθεια για τα μαθήματα του. Σταδιακά είχε αρχίσει να αποσύρεται από την οικογένεια. Ο Γιώργος ιδιαίτερα παρατηρητικός έβλεπε ότι κάτι συνέβαινε στο παιδί , στην αρχή το απέδωσε στην νέα εμπειρία του σχολείου ή στην αρχή μια δύσκολης εφηβείας. Όμως οι συμπεριφορές αυτές παρέμεναν και με μεγαλύτερη ένταση. Πήγε να ζητήσει την γνώμη ενός παιδικού φίλου, ήταν ειδικός σε θέματα συμπεριφοράς εφήβων.
-Αυτή την βουλιμική διάθεση την παρουσιάζει και με άλλες εκδηλώσεις;
-Όχι μόνο στο μεσημεριανό φαγητό, δεν έχει πάρει ούτε έχει χάσει βάρος…
-Και μετά αποσύρεται και διαβάζει με τις ώρες;
-Ναι, αλλά νομίζω ότι το κάνει σα να θέλει να ξεφύγει από κάτι.
-Γιώργη για να μην βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα και πριν δω το παιδί να πάς να πάρεις πληροφορίες από το σχολείο, να δούμε αν υπάρχει περιβαλλοντικό αίτιο.
-Θα πάω έτσι και αλλιώς έχουν περάσει δυο μήνες, να δω και πως τα πάει.
Την άλλη μέρα έπινε τον καφέ του στο κυλικείο και περίμενε το διάλλειμα για να μιλήσει με τους καθηγητές του γιού του. Το κυλικείο διαχειριζόταν ο γείτονας του ο Κώστας, μια καλημέρα την έλεγαν.
-Για τον μικρό ήρθες Γιώργη;
-Ναι να δω πως τα πάει, σου μιλάει, έχει καταλάβει ποιος είσαι;
-Δυο μήνες τώρα σχεδόν, δεν τον έχω δει , μόνο την πρώτη εβδομάδα νομίζω τον είδα.
-Τι είπες;
-Αν δεν κάνω λάθος, γιατί το γνωρίζω , το βλέπω το παιδί στην γειτονιά, στο κυλικείο δεν το έχω δει εδώ και δυο μήνες σχεδόν.
Το κουδούνι χτύπησε, ο θορυβώδης χείμαρρος των παιδιών κατέβαινε, το έμπειρο μάτι του Γιώργη είδε ότι δεν κατέβηκε ο μικρός του γιός. Δεν είπε τίποτα, με τα μάτια χαιρέτησε τον γείτονα του. Τα πράγματα μπερδεύτηκαν ακόμα περισσότερο όταν οι καθηγητές του είπαν ότι ήταν άριστος μαθητής, από τους καλύτερους της τάξης του. Δεν ήταν μόνο πολύ καλή η απόδοση του αλλά πολύ καλή και η συμπεριφορά του.
-Παρέα φίλους έχει;
-Κύριε Γιώργο δεν είναι και ιδιαίτερα κοινωνικό παιδί, όπως και μερικά άλλα παιδιά προτιμά να μένει στην αίθουσα.
Ο Θανάσης το μεσημέρι με ιδιαίτερη γρήγορα ταχύτητα μάσησης καταβρόχθισε και την δεύτερη μερίδα φαγητό, σιωπηλός ετοιμάστηκε να αποσυρθεί στο δωμάτιο του.
-Θάνο θέλω να μιλήσουμε.
-Μπαμπά έχω διάβασμα.
-Αύριο θα πάτε εκδρομή!
-Θα κάνω επανάληψη!
-Θάνο γιατί μένεις πάνω στην αίθουσα; Γιατί δεν ψωνίζεις στο κυλικείο; Αν καπνίζεις πες το μου.
-Μπαμπά δεν καπνίζω και το ξέρεις ( τα μάτια του Θάνου ήταν υγρά).
-Τότε κάτι συμβαίνει νομίζω ότι πρέπει να μου εξηγήσεις (δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια του Θάνου). Τι κάνεις το χαρτζιλίκι σου;
-Υπάρχει πρόβλημα με ένα παιδί. Είναι ξένος, δυο χρόνια μεγαλύτερος από εμένα. Την πρώτη εβδομάδα μαζί με ένα φίλο του από άλλη τάξη με απομόνωσε στο προαύλιο και μου είπε ότι θα με σαπίσουν στο ξύλο. Είναι πολύ δυνατοί φοβήθηκα.
-Ο καθηγητής δεν κατάλαβε τίποτα;
-Στην γωνία που με στρίμωξαν δεν φαινόταν τίποτα. Για να μην με χτυπήσει με την σιδερογροθιά μου είπε να του δίνω το χαρτζιλίκι μου κάθε μέρα και θα με άφηνε ήσυχο. Για αυτό μένω πάνω στην αίθουσα. Αν μιλούσα, οι φίλοι τους θα χτυπούσαν τον αδελφό μου στο Λύκειο.
-Για αυτό έρχεσαι και τρως σαν λυσσασμένος το μεσημέρι; Από αύριο δεν θα του δώσεις λεφτά και θα κατεβαίνεις στο προαύλιο θα το κανονίσω εγώ…. Μην ανησυχείς δεν θα μάθει κανένας τίποτα.
Με τις κατάλληλες γνωριμίες που διέθετε και δυο τηλέφωνα ο Γιώργης έμαθε την διεύθυνση του «ξένου» παιδιού. Είχε βραδιάσει όταν πεζός έφτασε στο μικρό παρκάκι της γειτονιάς του «ξένου». Σε ένα παγκάκι δυο νεαροί κάπνιζαν και πετούσαν τα τσόφλια από τα σπόρια στον κάδο πίσω τους. Λειτούργησε το ένστικτο του πρώην επαγγελματία αστυνομικού μίλησε άμεσα στον πρώτο αριστερά του.
-Είσαι ο Αντρέας και πας στην πρώτη τάξη του Περιφερειακού Γυμνασίου;
-Ναι γιατί απαγορεύεται; ( Ρώτησε με αυθάδεια ο μικρός αλλά δεν πρόλαβε να πει τίποτα άλλο, το δεξί χέρι του Γιώργη σιδερένια μέγγενη τον είχε σηκώσει και είχε ρίξει το μισό του σώμα μέσα στον κάδο πίσω του. Ο άλλος νεαρός αιφνιδιασμένος το έβαλε στα πόδια.)
-Αν τολμήσεις και απειλήσεις ή ξαναπάρεις λεφτά από το γιό μου, θα σε πετάξω δεμένο και φιμωμένο μέσα στον κάδο και θα περιμένω το απορριμματοφόρο να σε κομματιάσει. Κατάλαβες ; ( Ο Γιώργος του μιλούσε με σιγανή απειλητική φωνή ο μικρός έτρεμε, με τα μάτια του έγνεφε ότι κατάλαβε.)
Ο Γιώργης περπατούσε αργά μέσα στο σκοτεινά στενά της πόλης, είχε χρόνια να καπνίσει, έκανε ένα ολόκληρο πακέτο περπατώντας με κλειστό το κινητό τηλέφωνο. Στο δημαρχείο ήταν έκδηλη η απορία όλων, ήταν απών και δεν μπορούσαν να τον βρουν πουθενά. Σήμερα ήταν η συνεδρίαση για το θέμα που προκάλεσε ο ίδιος, «πολυπολιτισμικό σχολειό και σχολικός εκφοβισμός»……
*Η ιστορία πέρα από τα φανταστικά στοιχεία, στηρίχθηκε και στην θυμωμένη αντίδραση ενός «δημοκρατικού» φίλου όταν έμαθε ότι ο γιός του στην Πρώτη Γυμνασίου έπρεπε να πληρώνει με το χαρτζιλίκι του για «προστασία» …