ΡεπορτάζΑρχείο

Κόντρα Ξενοδόχων-Τατούλη για το αεροδρόμιο της Τρίπολης

Σοβαρές αμφιβολίες εξέφρασαν οι ξενοδόχοι της Πελοποννήσου στο αν και κατά πόσο είναι εφικτή η μετατροπή και λειτουργία του αεροδρομίου της Τρίπολης ως πολιτικό. Αφού συναντήθηκαν πρώτα με τον Πέτρο Τατούλη (Δευτέρα 17/11), πραγματοποίησαν σύσκεψη και στη συνέχεια παραχώρησαν συνέντευξη τύπου το πρωί της Τρίτης, όπου και εξέφρασαν τα ερωτηματικά και τους προβληματισμούς τους σχετικά με τη ρεαλιστική προοπτική πραγματοποίησης του έργου.

Άποψη των ξενοδόχων, δια στόματος του προέδρου τους Κώστα Μαρινάκου, είναι πως «ο τουρισμός δεν παράγεται με ταξίδια αναψυχής και με παρουσία στις εκθέσεις ανά τον κόσμο. Αν θέλουμε να μιλάμε για τουρισμό, θα πρέπει να μιλάμε για πτήσεις».

Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκος αναφέρθηκε αναλυτικά στις κινήσεις και τις συναντήσεις που έχει κάνει ο κλάδος σχετικά με τις εξελίξεις του αεροδρομίου της Τρίπολης. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των των διαδικασιών, ο τουριστικός οργανισμός Πελοποννήσου, εξέφρασε αμφιβολίες για το περιεχόμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που υπογράφθηκε στα μέσα του Σεπτέμβρη.

Όπως αναφέρεται από πλευράς ξενοδόχων, δεν προκύπτει παραχώρηση χρήσης στην περιφέρεια Πελοποννήσου, παρά μόνο στην πολιτική αεροπορία και μάλιστα προσωρινή. Συγκεκριμένα η απόφαση έχει ισχύ για όσο διάστημα θα έχει τη διαχείριση η πολιτική αεροπορία, η οποία μάλιστα θα πρέπει να κάνει έργα με δικές της δαπάνες.
 

Οι ξενοδόχοι αναφέρουν πως η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια, και σε περίπτωση που μέχρι τις 15/9/2016 δεν έχει ολοκληρωθεί η έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου, η άδεια παραχώρησης ανακαλείται. Επίσης υποστηρίζεται πως η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας δεν μπορεί να προκηρύξει ΣΔΙΤ ή να προχωρήσει σε παραχώρηση στην περιφέρεια η οποία με τη σειρά της θα προχωρήσει σε ΣΔΙΤ.

Τα παραπάνω αποτελούν σοβαρά κολλήματα για την αξιοποίηση του αεροδρομίου, για τα οποία η περιφέρεια ισχυρίζεται πως θα ξεπεραστούν, χωρίς να λέει το πως και το πότε, σύμφωνα με τον Κώστα Μαρινάκο.

Σε ότι έχει να κάνει με το αραβικό ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο, οι ξενοδόχοι παραμένουν επιφυλακτικοί, κάνοντας λόγο για ανώνυμα και ανυπόστατα δημοσιεύματα. Όπως τονίζουν «Είναι καθαρά πολιτικό το θέμα και το αεροδρόμιο δεν πρόκειται να λειτουργήσει την άνοιξη όπως λέγεται, πρέπει να γίνουν μελέτες και πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα ωφελήσει όλη την Πελοπόννησο»

Η άποψη των ξενοδόχων είναι πως έτσι όπως είναι το περιεχόμενο της ΚΥΑ για το αεροδρόμιο αποτρέπει έναν επενδυτή να εκδηλώσει ενδιαφέρον μέσω ΣΔΙΤ. Ωστόσο τα κολλήματα που υπάρχουν ίσως θα μπορούσαν να ξεπεραστούν με συμπληρωματικές ΚΥΑ.  
 

Η πλευρά Τατούλη με τη σειρά της δηλώνει κατάπληκτη με τις δηλώσεις των εκπροσώπων του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (ΤΟΠ) και τονίζει πως το αεροδρόμιο θα λειτουργήσει σε πείσμα όσων επιμένουν σε άγνοιες.

Όπως δηλώνεται από την πλευρά της Περιφέρειας, “οι συμπεριφορές και οι πρωτοβουλίες αυτές αποτελούν σαφώς μεμονωμένη έκφραση εκπροσώπων του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση σε μια περίοδο όπου έχει δρομολογηθεί ολοταχώς η μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης με παράλληλη πολιτική και εμπορευματική χρήση.

Και καταλήγουν: “Το αεροδρόμιο της Τρίπολης αποτελεί κορυφαίο αναπτυξιακό έργο για την Πελοπόννησο και ως τέτοιο το έχουμε αποτυπώσει στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας. Ως Περιφερειακή αρχή τονίζουμε την ανάγκη για υπευθυνότητα και καλούμε για μία ακόμη φορά σε συσπείρωση δυνάμεων και σε συνεργασία όλους τους φορείς για τη συνέχιση της ανάπτυξης της Πελοποννήσου.”