ΆρθροΑρχείο

Η τιμή του πορτοκαλιού γιατί δεν …τσούζει τους συνεταιριστές;

του Άκη Γκάτζιου

ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ και τα διάσημα πορτοκάλια της Αργολίδας δεν πιάνουν τα τελευταία χρόνια τιμή τέτοια που να ανταποκρίνεται όχι μόνο στην επιθυμία των παραγωγών, αλλά και στα κόστη τους;

Η ΨΑΛΙΔΑ των τιμών μεταξύ καταναλωτή και παραγωγού είναι το θέμα συζήτησης κάθε τέτοια εποχή και ο καθένας εκφράζει και μια διαφορετική άποψη για το τι φταίει. Βέβαια εκτός από τις …»λύσεις» που προτείνονται στα καφενεία, μια ουσιαστική πρόταση, εφαρμόσιμη και υλοποιήσιμη που θα μπορούσε να ανατρέψει τα «δεδομένα» και να αναθερμάνει το ενδιαφέρον της αγοράς, δεν πέφτει στο τραπέζι. Όλοι επιδιώκουν την εξάρτηση από την πολιτεία, και την παρέμβαση του κράτους, λες και το κράτος είναι ο αγρότης και ο έμπορος που θα βγει στις αγορές να πουλήσει τα προϊόντα του. Με την λογική αυτή δηλαδή, το κράτος θα έπρεπε να βρει αγοραστές για τις εφημερίδες που πουλάει μια εκδοτική επιχείρηση, για τα τηλέφωνα που πουλάει μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ή για τα ψάθινα καλάθια που κατασκευάζει και πουλάει ένας αθίγγανος. Όχι φυσικά.  

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ δεν είναι αυτός, απλά οι αγρότες μας έμαθαν τόσα χρόνια να είναι εξαρτώμενοι από την πολιτεία για ψηφοθηρικούς λόγους των πολιτικών. Η ευθύνη του κράτους περιορίζεται στην γενικότερη οικονομική κατάσταση, η οποία είναι βαριά και μεγάλη για την κατάντια της Ελλάδας σήμερα. Όμως να βρει αγοραστές δεν είναι δουλειά του κράτους. Αυτό είναι δουλειά του εμπόρου. Και επειδή προφανώς έμπορος δεν μπορεί να είναι ο κάθε αγρότης – παραγωγός, εδώ έρχεται ο ρόλος των συνεταιρισμών, που από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα δεν κατάλαβαν γιατί υφίστανται, πέραν της …άντλησης και …εξάντλησης των επιδοτήσεων.

ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ποτέ μέχρι τώρα δεν κατάφεραν να παρακάμψουν τους μεσάζοντες και να φέρουν κοντά τον παραγωγό με τον καταναλωτή. Ποτέ μέχρι τώρα δεν νοιάστηκαν να βγουν έξω και να αναζητήσουν αγορές για τα μέλη τους, ώστε να πετύχουν καλές τιμές, πέραν λίγων και μεμονωμένων εξαιρέσεων. Και ποτέ δεν φρόντισαν να μάθουν τον αγρότη –   μέλος τους, τι πρέπει να κάνει για να μπορεί να παράγει καλύτερο πορτοκάλι, και να μην επιβραβεύεται άδικα όποιος παράγει υποβαθμισμένο προϊόν εισπράττοντας τα ίδια λεφτά με τον άλλον που ξοδεύει και κουράζεται για να έχει ποιοτική παραγωγή.