ΆρθροΑρχείο

Η κουκούλα του ασφαλίτη και ο τροχονομικός έλεγχος στο Ναύπλιο

Σάββατο βράδυ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στην Αγίου Ανδριανού, λίγο πιο κάτω από το στρατόπεδο προς το Ναύπλιο, ένα …συνηθισμένο μπλόκο της αστυνομίας, δεν προδιαθέτει ότι θα φοβηθούν οι επιβάτες του διερχόμενου αυτοκινήτου που σταματά για έλεγχο.

Η μισοφορεμένη όμως κουκούλα του αστυνομικού που τους κοιτάζει από το παράθυρο, μάλλον ανασφάλεια και ταραχή προκαλεί, παρά καθησυχασμό για τον «καλό ρόλο και σκοπό της αστυνομίας». Τα συναισθήματα των επιβατών και κυρίως των μικρών παιδιών που επιβαίνουν στο αυτοκίνητο ποικίλουν. Κυρίως τα παιδιά απορούν με την απρόσωπη εικόνα, που βλέπουν δίπλα τους στα καλά καθούμενα, λίγο πριν πάνε για ύπνο.
 
Δεν ξέρω αν το μισοκρυμένο πρόσωπο το επέβαλε η υπηρεσία τους ή η …ψύχρα της βραδιάς… 
Αλλά πώς θα μάθουν οι μικροί πολίτες, ότι η αστυνομία υπάρχει για να τους προστατεύει και όχι για να τους τρομοκρατεί, με αυτή την αμφίεση;
Έγραφε για την κουκούλα στο «Έθνος» το 2009, ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Γρηγόρης Xαλιακόπουλος: «Όλες οι αστυνομίες της Ευρώπης και της Αμερικής δημιουργούν «κουκουλοφόρα τμήματα» όπως: Srecial Weapons And Tactics στις Hνωμένες Πολιτείες της Aμερικής, GSG -9 στη Γερμανία και GIGN στη Γαλλία. Δημιουργούνται με αυτόν τον τρόπο αστυνομίες που νομιμοποιούν την παρανομία καθώς λειτουργούν κάτω από καθεστώς μη ελέγχου και γενική ανωνυμία.
Το ενσταντανέ με τον Οτσαλάν και τους μασκοφόρους Τούρκους στο αεροπλάνο είναι χαρακτηριστικό. Στην Ελλάδα, ομάδες κουκουλοφόρων αστυνομικών βλέπουμε κυρίως στις μεταφορές συλληφθέντων μελών επαναστατικών οργανώσεων, σε συλλήψεις αντιεξουσιαστών και σε επιχειρήσεις της Aντιτρομοκρατικής Yπηρεσίας».
Αυτά, συμβαίνουν αλλού.
 
Αλλά να βλέπουμε αστυνομικούς με μισοφορεμένες κουκούλες κατά τη διάρκεια ελέγχων των διερχόμενων αυτοκινήτων έξω από το Ναύπλιο, με αποτέλεσμα να τρομοκρατούνται επιβάτες μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, είναι ένα θέμα που σηκώνει μεγάλη συζήτηση….