ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Ερμιονίδα: Ο φόβος για τα πρόστιμα φέρνει απευθείας αναθέσεις

Σε απευθείας ανάθεση αποφάσισε να προχωρήσει ο Δήμος Ερμιονίδας για το πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων, υπό την πίεση του χρόνου και των προστίμων.

Ο Δήμος Ερμιονίδας εναρμονιζόμενος με τις Κοινοτικές Οδηγίες καθώς και την Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία για την περιβαλλοντικά ορθή και βιώσιμη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ), αρχίζει άμεσα να εφαρμόζει πρόγραμμα Διαλογής στην Πηγή για τη χωριστή συλλογή, μεταφορά και εν συνεχεία τη διαχείριση των ρευμάτων αυτών προς την κατεύθυνση ανακύκλωσης – κομποστοποίησης, με τη συνεργασία αδειοδοτημένων φορέων.

Κατά την άποψη της δημοτικής αρχής, “λόγω της εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η επαρχία, ο Δήμος Ερμιονίδας προχώρησε σε απευθείας ανάθεση του έργου της επεξεργασίας 2.000 tn προ-διαλεγμένων ρευμάτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων στην εταιρεία RAP GROUP P.C., η οποία αποτελεί φορέα διαχείρισης και λειτουργίας μονάδων ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και επεξεργασίας ΑΣΑ, σε νόμιμα αδειοδοτημένες μονάδες.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα Πλήρους Διαλογής στην Πηγή επιμερίζει τα Αστικά Στερεά Απόβλητα σε 4 ρεύματα, δηλαδή τα απόβλητα πλέον θα επιρρίπτονται σε τέσσερις διαφορετικούς κάδους.
1. Τον καφέ κάδο για τα οργανικά βιοαποδομήσιμα απόβλητα
2. Τον μπλε κάδο για τα Ανακυκλώσιμα Συσκευασιών
3. Τον πράσινο κάδο για τα Ανακυκλώσιμα Μη Συσκευασιών και
4. Τα κοντέινερς για τα ογκώδη και τα ειδικά ρεύματα αποβλήτων.

Στην συνέχεια αυτά τα 4 ρεύματα ΑΣΑ, που έχουν συλλεχθεί χωριστά, οδηγούνται σε αδειοδοτημένους φορείς με σκοπό τη διαχείρισή τους.

Για την καλύτερη ενημέρωση των δημοτών σε κάθε κάδο θα επικολληθούν ετικέτες με το τι επιτρέπεται να ρίχνουμε μέσα σε αυτόν, θα διανεμηθούν στους κατοίκους της Ερμιονίδας 15.000 ενημερωτικά φυλλάδια και θα γίνουν ενημερωτικές ημερίδες, που θα αφορούν το νέο μοντέλο της διαχείρισης των απορριμμάτων. 

Η νέα αυτή σύμβαση θα είναι συμφέρουσα οικονομικά, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται ο Δήμος Ερμιονίδας. Στο διάστημα αυτό θα έχει εν τω μεταξύ ολοκληρωθεί ο Διεθνής Διαγωνισμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων του 2015, στον οποίο θα προχωρήσει άμεσα ο Δήμος.

Από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση, με επικεφαλής τον Γιάννη Γεωργόπουλο, θεωρεί θολή, διάτρητη και ύποπτη την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ιδιώτη. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, “η εταιρεία στην οποία ανατίθεται το έργο έχει ως συνέταιρο την μητέρα υποψηφίου συμβούλου, στις τελευταίες εκλογές, της Δημοτικής παράταξης που διοικεί το Δήμο“.

Επίσης εκφράζονται αντιρρήσεις για τον χώρο που έχει επιλεγεί, ο οποίος βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή, σε επιχειρήσεις και πολύ κοντά στην πόλη του Κρανιδίου. Ωστόσο δηλώνεται πως αν αλλάξει ο χώρος και τηρηθούν νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες, θα στηριχθεί το σχέδιο.

Έντονες αντιδράσεις εκφράστηκαν κατά το δημοτικό συμβούλιο και από τους Τάσο Λάμπρου και Αντώνη Αντωνόπουλο, οι οποίοι την ώρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, προσπάθησαν να διακόψουν την συνεδρίαση παρεμποδίζοντας τους εκπροσώπους της ιδιωτικής εταιρείας να ενημερώσουν τους Δημότες της Ερμιονίδας για το νέο μοντέλο της διαχείρισης των απορριμμάτων, με το επιχείρημα πως η παρουσία και ο λόγος του εργολάβου μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, συνιστούν αιτία ακύρωσης της σύμβασης.