ΚοινωνίαΑρχείο

Video. Στη Δήμαινα οι πιο εργατικοί Έλληνες

Το χωριό που η ανεργία είναι άγνωστη λέξη βρίσκεται στην Αργολίδα, και δεν είναι άλλο από την Δήμαινα! Ο Αντώνης Σρόιτερ αφιέρωσε μία ολόκληρη εκπομπή σε αυτό το μικρό χωριό του Δήμου Επιδαύρου. Η «Αυτοψία» επιχείρησε να εξηγήσει το πως ένα μέρος με περίπου 650 κατοίκους, αποτελεί ίσως το «χωριό των πιο εργατικών Ελλήνων».

Για όλους όσοι ζουν στην ευρύτερη περιοχή, είναι γνωστό ως το χωριό των «δουλευταράδων». «Είναι τρελοί αυτοί στη Δήμαινα» θα ακούσεις. «Δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, παράγουν, εισπράττουν και αποταμιεύουν. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα, παρά μόνο η δουλειά».

Οι ίδιοι οι κάτοικοι ισχυρίζονται πως εργάζονται κάθε μέρα εώς και 18 ώρες. Κύρια ασχολία δεν είναι άλλη από την καλλιέργεια της γης.

Δεν υπάρχει ανεργία, δεν υπάρχει δημόσιος υπάλληλος, οι κάτοικοι δουλεύουν 365 μέρες τον χρόνο, ψάχνουν εργάτες και δεν βρίσκουν και στις 6 το πρωί η κίνηση στους δρόμους μοιάζει με την Ομόνοια.

Για αιώνες στο σημείο που έγινε το χωριό, κατέληγαν τα νερά από τις βροχές και τα χιόνια, δημιουργώντας έναν βάλτο γεμάτο καλαμιές και κουνούπια. Οι καλαμιές δεν υπάρχουν πια. Όπως δεν υπάρχει και ο βάλτος.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την εκπομπή του Alpha «Αυτοψία» με τον Αντώνη Σρόιτερ, να μας ξεναγεί στο χωριό των πιο εργατικών Ελλήνων: