ΟικονομίαΑρχείο

40.000 Πελοποννήσιοι παίρνουν δωρεάν laptop ή tablet από το Κράτος

Αντί για φαϊ το κράτος προτίμησε να δώσει στους φτωχούς δωρεάν Laptops και Tablets. Η πολυαναμενόμενη απόφαση για την επιδότηση 290.000 δικαιούχων ώστε να αποκτήσουν δωρεάν laptop ή tablet αξίας 230 ευρώ, και φθηνότερη ή ακόμη και δωρεάν σύνδεση στο internet, είναι γεγονός. Η δράση της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων θα χρηματοδοθεί με το συνολικό ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι περίπου 290.000 δικαιούχοι θα είναι κάτοικοι οκτώ περιφερειών της χώρας οι οποίοι πληρούν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος.

Όσοι πληρούν αυτά τα κριτήρια, ακολουθώντας τις διαδικασίες που περιγράφει σχετική υπουργική απόφαση, θα παίρνουν στα χέρια τους ένα κουπόνι αξίας 230 ευρώ με το οποίο θα μπορούν να αγοράσουν tablet ή laptop. Με δεδομένη την ποικιλία τιμών που υπάρχει στην αγορά, η συσκευή θα φτάνει να διατίθεται ακόμη και δωρεάν στους δικαιούχους.

Ταυτόχρονα, ο κάθε δικαιούχος θα εξασφαλίζει έκπτωση 12 ευρώ τον μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2015 για την απόκτηση ή διατήρηση ευρυζωνικής σύνδεσης internet. Τέλος, το πακέτο περιλαμβάνει και 60 ευρώ για εκπαίδευση πάνω στις νέες τεχνολογίες.

Όλη τη διαδικασία για τη διάθεση των 100 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί η διάδοση της πληροφορικής και του internet στην Ελλάδα περιγράφει υπουργική απόφαση η οποία τίθεται άμεσα σε ισχύ. Πρακτικά, οι δικαιούχοι θα διαπιστώνουν αν δικαιούνται τη συσκευή και την έκπτωση στη συνδρομή μέσω του συστήματος Taxis καθώς η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέσω της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι αυτή που γνωρίζει ποιοι είναι οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος.

Για κάθε δικαιούχο θα εκδίδεται ένα voucher το οποίο ο καταναλωτής θα δίνει στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών και στα καταστήματα τεχνολογίας που θα λάβουν μέρος στη δράση.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, κάθε εταιρεία τηλεπικοινωνιών θα φτιάξει μέχρι και 15 πακέτα προσφορών για τους καταναλωτές με στόχο να αποσπάσει την προτίμηση όσο των δυνατόν περισσότερων.

Οι δικαιούχοι ανά περιφέρεια:
-Πελοπόννησος με 40.464 δικαιούχους
-Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 47.506 δικαιούχους
-Θεσσαλία με 52.477 δικαιούχους
-Ήπειρος με 22.588 δικαιούχους
-Δυτική Ελλάδα με 57702 δικαιούχους
-Ιόνια νησιά με 13220 δικαιούχους
-Βόρειο Αιγαίο με 14.753 δικαιούχους και
-Κρήτη με 40.527 δικαιούχους