ΠολιτικήΑρχείο

Κόβουν τη ψήφο από 100.000 18ρηδες

Τα κόμματα φαίνεται πως θεωρούν μάταιο κόπο να προσπαθήσουν να πείσουν τους 18ρηδες να πάνε να ψηφίσουν, κι’ έτσι αποφάσισαν να τους αποκλείσουν από την εκλογική διαδικασία. Οι εκλογές της 25ης Γενάρη, εκτός απροόπτου, θα γίνουν δίχως περίπου 100.000 18ρηδες νέους ψηφοφόρους, καθώς δεν προλαβαίνουν να ενταχθούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Πρόκειται για όσους γεννήθηκαν το 1997, που τυπικά θα μπορούσαν να ψηφίσουν στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση εφόσον από την αρχή του χρόνου αποκτούν εκλογικά δικαιώματα. Αυτό όμως δεν θα γίνει επειδή δεν προλαβαίνουν να ενταχθούν στους εκλογικούς καταλόγους.

Θα μπορούσαν βέβαια να ψηφίσουν εφόσον εγγράφονται αυτόματα χωρίς αίτησή τους στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς τα στοιχεία γέννησης υπάρχουν πλέον ψηφιοποιημένα στο Εθνικό Δημοτολόγιο, αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται ειδική πρόνοια από το υπουργείο Εσωτερικών.

Αντί λοιπόν να κόψουν την ψήφο από τους 80ρηδες, την κόβουν από τους 18ρηδες. Ίσως η πιο δημιουργική ψήφος πάει χαμένη, στερώντας παράλληλα από πολλούς νέους να αποφασίσουν αυτοί οι ίδιοι για το μέλλον τους. 

Ετεροδημότες:
Παράλληλα στον τόπο διαμονής τους δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν και χιλιάδες ετεροδημότες, καθώς θα έπρεπε να είχαν καταθέσει τη σχετική δήλωση έως 31 Οκτωβρίου 2014.

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ανεπισήμως ανέφεραν ότι όσοι το επιθυμούν μπορούν να καταθέτουν αίτηση για να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους τις επόμενες ημέρες ώστε να ενταχθούν στους νέους εκλογικούς καταλόγους τον Μάρτιο σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το υπουργείο Εσωτερικών προγραμματίζει στις επικείμενες εκλογές να δημιουργηθούν μεγαλύτερα και άρα λιγότερα εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια προκειμένου να απαιτηθεί λιγότερο προσωπικό και προμήθειες.