ΟικονομίαΑρχείο

Μπλόκο στην “αμαρτωλή” βιντζότρατα βάζει ο Μανιάτης

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Καρασμάνη, ο Γιάννης Μανιάτης ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης του ΥΠΑΑΤ, με την οποία επιτρέπεται η χρήση βιντζότρατας. Ο Γιάννης Μανιάτης αντιτίθεται δεδομένης της συναρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ σε θέματα Βιοποικιλότητας.

Η σχετική απόφαση προβλέπει την υπό όρους αδειοδότηση των αλιέων με βιντζότρατα για ένα εξάμηνο και μόνο για ερευνητικούς σκοπούς. Η κοινοτική και εθνική νομοθεσία για το ψάρεμα με το εργαλείο της βιντζότρατας είναι πολύ αυστηρή, καθώς η συγκεκριμένη μέθοδος εγείρει κινδύνους για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Με την απόφαση αυτή επιτρέπεται κατόπιν ειδικής άδειας από τη 1η Ιανουαρίου 2015 η έναρξη της δραστηριότητας των αλιέων με τη χρήση του παραδοσιακού εργαλείου της βιντζότρατας στο πλαίσιο σχεδίου για έρευνα.

Η αλιεία με το συγκεκριμένο εργαλείο, έχει στην ουσία σταματήσει τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα οι αλιείς να έχουν χάσει το εισόδημά τους και το συγκεκριμένο παραδοσιακό εργαλείο της βιντζότρατας να κινδυνεύει να εξαφανιστεί.

Ωστόσο εγγείρουν θέματα περιβαλλοντικά, και μάλιστα πολύ σοβαρά, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος Υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος απέστειλε την παρακάτω επιστολή στον κ. Καρασμάνη, ζητώντας του την άμεση ανάκληση απόφασης: 

 

Τι είναι η βιντζότρατα;
Πρόκειται για αλιευτικό εργαλείο που συναντάται σε ορισμένους τύπους σκαφών και έχει το ίδιο σχήμα με το γρίπο. 

Λειτουργεί ως εξής:                                                      

  • Το σκάφος μολάρει την τράτα μαζί με καλούμες σε ευθεία πορεία.
  • Στις άκρες της τράτας είναι κοτσαρισμένες δύο σημαδούρες και οι καλούμες.
  • Μετά το μολάρισμα γιαλώνει το καΐκι μαζί με τις καλούμες.
  • Στη συνέχεια με τη βοήθεια του βιντσιού βιράρουν τα σχοινιά.
  • Το εργαλείο παίρνει τη μορφή του γρίπου.