ΆρθροΑρχείο

Ο Δημήτρης Πλατής για το Σχέδιο Πόλης του Άργους

Του Δημήτρη Πλατή *

Είναι μεγάλη η χαρά μας που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε την πολεοδομική μελέτη του Νοτίου Τμήματος του Σχεδίου της πόλης του Άργους.

Το 2003 που αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου σε συνεργασία με τον νεοεκλεγέντα Νομάρχη κύριο Σωτηρόπουλο και τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Άργους και της Νομαρχίας προσπαθήσαμε να διορθωθούν πολλά λάθη που είχε κάνει ο τότε μελετητής και είχε αποδεχθεί την μελέτη το Δεκέμβριο του 2002 ο τότε Νομάρχης κύριος Σαλεσιώτης.

Ο Δήμος Άργους δεν είχε θεσμικό ρόλο, διότι από το αρχή που έγινε ο διαγωνισμός για τη μελέτη (περίπου το 1986) κύριος του έργου ήταν η Νομαρχία και επιβλέπον το Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος.

Τον Δεκέμβριο του 2003 ο τότε Περιφερειάρχης Ματσίγκος απέρριψε την ανακτηθείσα μελέτη που είχε υπογραφεί από τον κ.Σαλεσιώτη.

Αφού διαπιστώσαμε ότι ο μελετητής του έργου δεν είχε διάθεση συνεργασίας τότε αποφασίσαμε τον Μάρτιο του 2004 να πάμε στον Υπουργό Περιβάλλοντος (ΥΠΕΧΩΔΕ) και να ζητήσουμε : 1) Το υπουργείο να ξόφληση τον μελετητή για όποια εργασία έχει κάνει έως τότε. 2) Να γίνει κύριος του έργου ο Δήμος Άργους και επιβλέπον η Νομαρχία 3)Το υπουργείο να βοηθήσει οικονομικά τον Δήμο για την ολοκλήρωση της μελέτης.

Πράγματι πήγαμε στον κύριο Υπουργό εγώ, ο κύριος Νομάρχης και οι τρείς βουλευτές του Νομού μας και αφού του εκθέσαμε το θέμα συμφώνησε και στα τρία αιτήματα μας και παρουσία μας έδωσε εντολή στον αρμόδιο Υφυπουργό για την διεκπεραίωση και των τριών αιτημάτων μας.

Οι τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας υποβοηθούμενη από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας μετά από τέσσερις μήνες έβγαλαν πιο είναι το υπόλοιπο του έργου.

Προκηρύξαμε διεθνή διαγωνισμό για να αναλάβει μελετητικό γραφείο την διόρθωση και ολοκλήρωση της μελέτης. Την ημέρα του διαγωνισμού ήρθε ο παλαιός μελετητής και μας έκανε ασφαλιστικά μέτρα προσπαθώντας να μπλοκάρει την διαδικασία. Στην συνέχεια μερικά μελετητικά γραφεία που συμμετείχαν στον διαγωνισμό προσέφυγαν στην δικαιοσύνη, ως συνήθως, και αφού πήραμε την νομιμότητα από το Ελεγκτικό Συνέδριο κατορθώσαμε 28-12-2006, τρις ημέρες πριν παραδώσουμε στον κύριο Μπούρη, να υπογράψουμε με τον μελετητή που σήμερα ολοκλήρωσε το έργο του.

Με μεγάλη μας λύπη δεν ακούσαμε από την σημερινή Δημοτική αρχή να λέει κάτι από τα παραπάνω, αλλά ακούμε καθημερινά ότι οι άλλες Δημοτικές αρχές δεν έκαναν τίποτα και ήρθαν αυτοί να μας σώσουν. Θέλω να πω τούτο, ότι για να φθάσουμε στο σήμερα εργάστηκαν πάρα πολλή η τεχνική υπηρεσία του Δήμου, η τεχνική υπηρεσία της τ. Νομαρχίας και όλα σχεδόν τα μελετητικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στο Άργος χωρίς να ζητήσουν αμοιβή.

Εάν δεν ήμασταν τυχεροί να έχουμε τον αρμόδιο Υπουργό συμπολίτη μας που είχε πάρει παραμάσχαλα το σχέδιο της πόλης μας και το έτρεχε από υπηρεσία σε υπηρεσία ούτε μετά από 10 χρόνια δεν θα είχε ολοκληρωθεί το σχέδιο διότι έτσι είναι η γραφειοκρατία στην Ελλάδα. 

Αυτή είναι η αλήθεια για το σχέδιο του νοτίου τμήματος.

Αλλά η Δημοτική αρχή ως πάγια τακτική της είναι να μηδενίζει τους πάντες προσπαθώντας να δήξει ότι όλα έγιναν κατόπιν των ενεργειών της. Σε αυτή την εποχή ζουν ακόμα;

Άργος 20-1-2-2015

 

* Ο Δημήτρης Πλατής είναι τ. Δήμαρχος Άργους
Επικεφαλής της έλασσον αντιπολίτευσης Δήμου Άργους-Μυκηνών