ΠολιτικήΑρχείο

Κοκκίνισε ο χάρτης-Τι ψήφισε η Πελοπόννησος

Στη μέση χωρίστηκε η Πελοπόννησος, οι βόρειοι προτίμησαν ΣΥΡΙΖΑ και οι νότιοι έμειναν πιστοί στη ΝΔ.
 

Η Αργολίδα ήταν η μόνη από τον βορά που επικράτησε η ΝΔ (33,76% έναντι 32,29% του ΣΥΡΙΖΑ). Η ΝΔ εκλέγει βουλευτή τον Γιάννη Ανδριανό και ο ΣΥΡΙΖΑ τον Δημήτρη Κοδέλα, ενώ την τρίτη έδρα κατέλαβε η Χρυσή Αυγή με τον Γιώργο Γαλέο.

Στο Νομό Αρκαδίας, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η ΝΔ, με 36,13% έναντι 30,13% του ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο κόμματα εκλέγουν από έναν βουλευτή, η ΝΔ τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, και το ΣΥΡΙΖΑ τον Κωνσταντίνο Ζαχαρία. Η τρίτη έδρα πήγε στο ΠΑΣΟΚ και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Πρώτο κόμμα και στη Μεσσηνία η Νέα Δημοκρατία, με 37,95% έναντι 31,77% του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η ΝΔ παίρνει μόνο μία έδρα, αυτή του Αντώνη Σαμαρά (με επιλαχόντα τον Γιάννη Λαμπρόπουλο), ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι το πρώτο κόμμα παίρνει μπόνους 50 έδρες, κερδίζει συνολικά τέσσερις έδρες, με τους Θανάση Πετράκο, Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη, Πέτρο Κωνσταντινέα και Ελένη Ψαρρέα.

Στο Νομό Λακωνίας, η ΝΔ συγκέντρωσε ποσοστό 35,79% και ο ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 26,51%. Βουλευτής της ΝΔ θα είναι ο Θανάσης Δαβάκης, τον ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπήσει ο Σταύρος Αραχωβίτης, ενώ βουλευτή βγάζει και το ΠΑΣΟΚ, τον Λεωνίδα Γρηγοράκο.

Μοναδική “αντάρτισσα” της Περιφέρειας Πελοποννήσου η Κορινθία που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 36,77% έναντι 29,83% της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει τρεις βουλευτές, τους Γιώργο Ψυχογιό, Μαρία Θελερίτη και Φάνη Κουρεμπέ, ενώ η Νέα Δημοκρατία εκλέγει έναν βουλευτή, τον Χρίστο Δήμα.

Αντίθετα στους νομούς Αχαϊας και Ηλείας ο ΣΥΡΙΖΑ έκοψε πρώτος το νήμα.

Στο Νομό Αχαΐας, ο ΣΥΡΙΖΑ αποσπά ποσοστό 43,06%, έναντι μόλις 20,63% της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει τρεις βουλευτές, τους Μαρία Κανελλοπούλου, Βασίλη Χατζηλάμπρου και Σία Αναγνωστοπούλου. Από έναν βουλευτή εκλέγουν η Νέα Δημοκρατία (Ανδρέας Κατσανιώτης), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (Νίκος Νικολόπουλος), το ΚΚΕ (Νίκος Καραθανασόπουλος), το Ποτάμι (Ιάσων Φωτήλας) και η Χρυσή Αυγή (Μιχάλης Αρβανίτης).

Αντίστοιχα ο Νομός Ηλείας ανέδειξε και αυτός πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ με 37,93%, έναντι 26,89% της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει τρεις βουλευτές, τους Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Δημήτρη Μπαξεβανάκη και Γεράσιμο Μπαλαούρα, η Νέα Δημοκρατία εκλέγει τον Κώστα Τζαβάρα, ενώ το ΠΑΣΟΚ τον Γιάννη Κουτσούκο.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα βλέπετε και μόνοι σας. Οι Έλληνες καταψήφισαν τα μνημόνια και την λιτότητα. Το ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να τα καταργήσει στην πράξη; Η απάντηση στο ερώτημα τους επόμενους μήνες…