ΠολιτισμόςΑρχείο

Παλιά καρναβάλια ανά την Ελλάδα

Σήμερα 1 Φεβρουαρίου ανοίγει το Τριώδιο και αρχίζουν οι απόκριες που κορφώνονται την τρίτη εβδομάδα με τις καθιερωμένες καρναβαλικές παρελάσεις.

Όταν πλησίαζαν οι μέρες του Καρναβαλιού άρχιζε σταδιακά το πνεύμα των ημερών να κυριαρχεί παντού στην Ελλάδα. Από το μικρότερο χωριό μέχρι και την μεγαλύτερη πόλη μικροί-μεγάλοι περίμεναν πως και πως αυτές τις μέρες για να ¨το ρίξουν έξω¨ (διασκεδάσουν) και οι συζητήσεις για το τι θα ντυθούν φέτος τις Αποκριές αρχίζανε σιγά-σιγά να ¨παίρνουνε φωτιά¨. Οι στολές του μασκαρέματος σε κάποιες περιοχές ακολουθούσαν την παράδοση του τόπου, όμως στα περισσότερα μέρη ήταν όλες αυτοσχέδιες. Μόλις πλησιάζανε οι μέρες, ανοίγανε μπαούλα και ντουλάπες και βγάζανε ότι υπήρχε μέσα, για να τους κατέβη ιδέα τι να φορέσουν. Ο μεγάλος σαματάς γινότανε κυρίως από τους πιτσιρικάδες που φορούσανε ότι τους κατέβαινε στο κεφάλι αρκεί να κάνουν την πλάκα τους και να εντυπωσιάσουν. Μια ιδέα ήταν να φορέσουν την ρόμπα της γιαγιάς, ένα τσεμπέρι στο κεφάλι, να χώσουνε ένα μαξιλάρι στην πλάτη για καμπούρα κι ένα μπαστούνι στο χέρι για να παραστήσουν την τρεμάμενη γριά.

Τα ψιλικατζίδικα γεμίζανε με μάσκες, σερπαντίνες, κομφετί, καπελάκια, ντουντούκες, στρακαστρούκες και ότι άλλο καρναβαλικό πουλιόταν την εποχή εκείνη, οι οικογενειακές ταβέρνες στολιζότανε με σερπαντίνες, μπαλόνια και τεράστιες μάσκες για να υποδεχθούνε τους καρναβαλιστές που θα πάνε, και γενικώς παντού το κλίμα έπαιρνε το χαρμόσυνο χρώμα των ημερών.

Με την ευκαιρία της έλευσης των απόκρεων, ας δούμε μερικές νοσταλγικές εικόνες από παλιά Καρναβαλικά δρώμενα στην Ελλάδα.

Video by ORFFEAS