ΆρθροΑρχείο

Τον όφι θωρείς! Το σερμό του δεν τόνε περιμένεις;

Με αφορμή την ομιλία Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ,

Γράφει ο Χρήστος Τσαντής *

Ούτε μία λέξη καταγγελίας των εκβιασμών της Γερμανίας.

Η στάση ενός υπεύθυνου πολιτικού παράγοντα – παρά τις όποιες διαφωνίες του – θα ήταν να βρεθεί πλάι στον καινούργιο πρωθυπουργό, σε μία τόσο κρίσιμη πολιτική και οικονομική συγκυρία. Να συμβάλει με τις γνώσεις και την όποια εμπειρία του στις διαπραγματεύσεις κι όχι να αναμασά τα εκβιαστικά διλήμματα της Γερμανικής πολιτικής ηγεσίας.

Είναι απορίας άξιο, για κάποιους έμπειρους κοινοβουλευτικούς, το γεγονός ότι εν μέσω εκβιασμών και σκληρού διπλωματικού πόκερ ο τέως πρωθυπουργός δεν βρήκε ούτε μία λέξη για να εκφράσει τη αντίθεσή του στους ανήθικους εκβιασμούς της γερμανικής  πλευράς απέναντι στην Ελλάδα.

Παρά τί είπε; Ζήτησε από την κυβέρνηση να ακυρώσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, όπως ακριβώς είχε κάνει και ο ίδιος όταν εκλέχτηκε. Τότε που είχε μεταμφιεστεί σε λάβρο αντιμνημονιακό, κερδίζοντας τις εκλογές με το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης και με την υπόσχεση συγκεκριμένων μέτρων ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

Ένας τέως πρωθυπουργός που επί των ημερών του εκτινάχθηκε το χρέος της χώρας στο 178% από το 124%, ένας τέως πρωθυπουργός που έχει να επιδείξει την εικόνα μιας φτωχοποιημένης χώρας με εκατομμύρια άνεργους και ξεκληρισμένους, με τους νέους να μεταναστεύουν μαζικά, καθώς βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, δεν βρήκε να πει ούτε ένα λόγο αυτοκριτικής.

Αντί γι’ αυτό, μετέθεσε τη συζήτηση στην ΚΟ για τις αιτίες τις εκλογικής ήττας, ελπίζοντας ίσως ότι θα ηρεμήσουν τα πνεύματα στο εσωτερικό της παράταξης. Επανέλαβε την προεκλογική του ρητορική. Επανάφερε τα σενάρια καταστροφολογίας. Δεν δίστασε να καταγγείλει ακόμα και τους κυβερνητικούς του εταίρους – κατόπιν εορτής φυσικά – δείχνοντας για άλλη μια φορά σαφή δείγματα του πολιτικού του ήθους, Δείγματα που εντυπωσίασαν αρνητικά, ακόμα και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έβλεπαν τον πρώην πρωθυπουργό να αποφεύγει να παραδώσει, όπως όφειλε, το Μέγαρο Μαξίμου και να ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε σαφώς διαφορετικό μήκος κύματος, από την τοποθέτηση Σαμαρά στην Κ.Ο., κινήθηκαν οι δηλώσεις πολλών στελεχών της ΝΔ αυτή την περίοδο  Η Όλγα Κεφαλογιάννη μίλησε χθες για την ανάγκη που έχει ο τόπος για νέα πρόσωπα και νέες ιδέες. Ο κ. Κουμουτσάκος τοποθετήθηκε με ψυχραιμία απέναντι στις κινήσεις που γίνονται στη διαπραγματευτική σκακιέρα.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ όμως, σε μία αποστροφή του λόγου του στην Κ.Ο., απαριθμώντας τα… θετικά της εκλογικής μάχης για τη ΝΔ, ανέφερε ότι “δεν γίναμε ΠΑΣΟΚ!”. Δεν βλέπει όμως ότι η διαδικασία κατακερματισμού της ΝΔ, έχει ξεκινήσει και μάλιστα με δική του ευθύνη.

Αποσπασμένος από την πραγματικότητα δεν βλέπει ότι ήδη ένα ακόμα μεγαλύτερο τμήμα παραδοσιακών φίλων και ψηφοφόρων της ΝΔ βλέπει θετικά τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και τις κυβερνητικές τους πρωτοβουλίες. Δεν βλέπει ότι ένα κομμάτι ψηφοφόρων του, ήδη, βλέπει με θετικό μάτι την πιο… “σύγχρονη” εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού, που εκπροσωπεί το Ποτάμι, ενώ άλλοι οπαδοί της που εμφορούνται από ακροδεξιές απόψεις δεν εγκαταλείπουν τη Χρυσή Αυγή για χάρη του!

Οι κ. Σταμάτης, Λαζαρίδης, Μουρούτης και Τσιούτσιας, οι οποίοι – όπως γράφτηκε – ήταν κλεισμένοι μαζί με τον κ. Σαμαρά στο γραφείο του επί δύο μέρες μετά από τις εκλογές, πιστεύουν (ή ελπίζουν; ρητορικό το ερώτημα) στην αποσταθεροποίηση της χώρας και της κυβέρνησης από τους δανειστές, έτσι ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να διεκδικήσουν ξανά την κυβερνητική εξουσία. Οι ίδιοι σύμβουλοι, που διαχειρίστηκαν την προεκλογική τακτική του φόβου, τώρα κάνουν σενάρια «αριστερής παρένθεσης!».

Η…  “διορατικότητα” που επέδειξαν στη χάραξη της πολιτικής και της τακτικής που οδήγησε τη ΝΔ στη συντριβή, φαίνεται πως έχει εμπλουτιστεί με μία “ακαταμάχητη”, “αλάθητη διαίσθηση” την οποία δείχνει να έχει αποκτήσει ο κ. Σαμαράς. Θυμόμαστε όλοι την  προεκλογική του συνέντευξη, όπου ο τέως πρωθυπουργός, έδειξε πως αισθανόταν ότι το κλίμα άλλαζε υπέρ του!

Μετά την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται για να πληγώσει την παράταξη που τον γέννησε πολιτικά. Ο προσωρινός έλεγχος της Κ.Ο. δεν διασφαλίζει το πολιτικό του μέλλον, αφού είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ για την επόμενη ημέρα.

Το ότι ακόμα δεν έχει βρεθεί μία φόρμουλα που να συνθέτει τις πολιτικές και τις προθέσεις των στελεχών της ΝΔ, που διαφωνούν με την τακτική Σαμαρά, δεν σημαίνει ότι ο χρόνος εργάζεται υπερ του. Αντίθετα! Το γεγονός ότι δεν έχει τη πολιτική γενναιότητα να παραδεχθεί την ήττα και την αποτυχία του, ανοίγοντας τις διαδικασίες της συζήτησης στο εσωτερικό της ΝΔ, δείχνει φόβο αλλά και εμμονή με την καρέκλα της εξουσίας. Δείχνει ακόμα πως ο ίδιος δεν θα διστάσει, προκειμένου να μείνει γαντζωμένος στην προεδρία, ακόμα και να οδηγήσει εκ νέου το κόμμα που τον ανέδειξε στη διάσπαση.
 
Ο Χρήστος Τσαντής είναι συγγραφέας
http://christostsantis.com/