ΠολιτισμόςΑρχείο

Οι οκτώ πρωταγωνιστές του Αναπλιώτικου Καρναβαλιού

Οκτώ ήρωες αποφάσισαν να πρωταγωνιστήσουν στο φετινό Αναπλιώτικο Καρναβάλι . Οι τέσσερις από αυτούς ζουν ανάμεσά μας ενώ οι άλλοι τέσσερις ζούσαν στη Napoli di Romania πριν από 300 χρόνια. Ίσως όμως, ακόμα και αυτοί τελικά, να μην έφυγαν ποτέ από δω…

Ας τους γνωρίσουμε όλους:

1.) Κολομπίνα:

«Eίμαι μια ζωηρή και παμπόνηρη υπηρέτρια που έχω χόμπι το… κουτσομπολιό. Γνωρίζω τα πάντα αλλά τα μαρτυράω μόνο στην κολλητή μου φίλη, τη Μαντάμ ΜπΕλλάς»

2.) Μαντάμ ΜπΕλλάς: 
«Είμαι αυτό που λένε κουτσομπόλα υψηλής συγγραφικής δεινότητας. Συρράφω ιστορίες της πόλης και σπέρνω φήμες σε ρυθμούς πυροβόλου όπλου. Για χάρη μου έχουν μαλλιοτραβηχτεί κυρίες και κύριοι, έχουν τσακωθεί στενοί φίλοι και έχει παρεξηγηθεί η μισή πόλη με την άλλη μισή».

3.) Καπιτάνο:
«Μπορεί να είμαι φωνακλάς και λιγουλάκι δειλός αλλά είμαι και ναυτικός μέγας. Είχα καταφέρει μια φορά να φτάσω με βάρκα στο Μπούρτζι χωρίς να πνιγώ. Και γύρισα κιόλας!»

4.) Κόμης Δημοκράχτης:

«Τσαντίζομαι εύκολα γιατί ξέρω τα πάντα, δεν μου ξεφεύγει δηλαδή τίποτα αλλά δυστυχώς είμαι άφραγκος. Θα ήθελα όμως να γινόμουν έστω και μια μέρα πρωθυπουργός. Είμαι σίγουρος πως με τις τεράστιες γνώσεις μου όλα θα τα λύσω. Προς το παρόν ο Καπιτάνο είναι ο μόνος μου ψηφοφόρος»

5.) Πανταλόνε

«Μεγαλέμπορας της πόλης είμαι, ο πιο ξακουστός. Όλοι με λένε ασχημομούρη, καμπούρη, με γαμψή μύτη αλλά μάλλον με ζηλεύουν. Οι τσέπες μου έχουν καβούρια, αστακούς και όλα της γής τα τσιμποφόρα ζώα. Θα με έλεγες και αρχιτσιγκούναρο αλλά εγώ προτιμώ το συνετός»

6.) Ανεπροίκιωτη«Είμαι η γνωστή γόησσα της πόλης με τύχη όμως άτυχη. Καθότι άνευ προικός όπως ομολογεί και το όνομά μου.. Παντρεμένη με προξενιό, ένεκα η ανάγκη, με τον ασχημούρη τον Πανταλόνε. Όχι όμως για πολύ ακόμα…»

7.) Ντοτόρο

«Μορφωμένος, παραμορφωμένος μη σου πω, φύτουλας κανονικός αλλά άνεργος. Κουβαλάω πάντοτε ένα μπουκάλι κρασί μαζί μου που το κλέβω από το σπίτι των γονιών μου, στο οποίο ακόμα δυστυχώς διαμένω. Αγαπημένο μου σπορ η συμπαράσταση ανεργίας στο φιλαράκι μου. Τον Άνευρω»

8.) Άνευρως

«Όπως το ακούτε. Χωρίς καθόλου νεύρα, φλώρος, υποτονικός και υπναλέων χωρίς ένα ευρώ στη τσέπη. Και φυσικά, άνεργος κι εγώ. Στο κούτελό μου έχω βάλει ένα ενοικιαστήριο σαν αυτά των σπιτιών με την σημείωση: «Ενοικιάζεται ο παρών κάτοχος, τιμές λογικές, ασφάλιση προαιρετικήν». Αλλά ακόμα τίποτα»

 

Σκίτσα: Bασιλική Σαγκιώτη
Κείμενα: Mario Vagman