ΡεπορτάζΑρχείο

Και νέα αποκάλυψη κατά την πεζοδρόμηση της Βασιλέως Κωνσταντίνου

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό τα έργα της ανάπλασης και μετατροπής της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου σε πεζόδρομο που έφθασαν αισίως στο ύψος της οδού Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τις εργασίες πεζοδρόμησης γίνονται και ουσιαστικές παρεμβάσεις στο δίκτυο υδροδότησης που περνάει από κάτω.
 

Κατά την διάρκεια της διαδικασίας αποκαλύφθηκε η σιδηροδρομική γραμμή που κατευθυνόταν από τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό προς το λιμανι, η οποία και ήταν εγκιβωτισμένη στην άσφαλτο. Η γραμμη ακολουθούσε την διαγώνια οδό προς το λιμάνι Ναυπλιου, μέχρι και το παλιό τελωνείο, και χρησιμοποιούταν απο εμπορικά τρένα μέχρι και την δεκαετία του ’60.
 

Η συγκεκριμένη γραμμή που είναι καταργημένη εδώ και χρόνια, ξηλώθηκε για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του έργου, αν και θα μπορούσε ίσως να διατηρηθεί σαν στοιχείο της πλακόστρωσης ή σε επίχωση, μιας και διαθέτει μια κάποια ιστορική αξία για την πόλη.

Θυμίζουμε ότι το καλοκαίρι ήρθαν στο φως τείχη ενετικού προμαχώνα που χρονολογείται κατά τη δεύτερη περίοδο της Ενετοκρατίας στο Ναύπλιο. Ακόμα αποκαλύφθηκε και μέρος του δικτύου όμβριων υδάτων που είχαν κατασκευάσει και χρησιμοποιούσαν οι Ενετοί την εποχή 1686 – 1715. Τα ευρήματα αυτά, που βρίσκονται στην είσοδο των δικαστηρίων, συνιστούν ένα αξιόλογο αρχαιολογικό εύρημα και αφού πρώτα καταγραφούν και χαρτογραφηθούν από την αρμόδια υπηρεσία, έπειτα θα συνεχιστούν τα έργα της πεζοδρόμησης, που προς το παρόν έχουν ανασταλεί στο συγκεκριμένο σημείο.
 
Φωτογραφίες: Sotiris Bogiatzis