ΆρθροΑρχείο

Ιστορίες του Οδυσσέα : 1 Το διαστημόπλοιο και ο κουμπαράς……

Του Βασίλη Καπετάνιου
-Κύριε Βασίλη θα ήθελα να κάνετε μια αξιολόγηση στον γιό μου τον Οδυσσέα, αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες συμπεριφοράς και μας είπαν να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό.
Κανονίσαμε ένα ραντεβού και Παρασκευή απόγευμα έκανε την δυναμική του είσοδο στο θεραπευτήριο ο μικρός Οδυσσέας. Τα σγουρά ξανθά μαλλιά , τα γαλανά του μάτια και εκείνο το χαμόγελο με την τέλεια πινελιά ειρωνείας σε έκαναν να ξεχάσεις αμέσως την υπερδραστηριότητα του. Σχεδόν πετούσε πάνω στην καρέκλα από την υπερκινητικότητα του.
-Λοιπόν πως είπαμε ότι σε λένε;
-Οδυσσέα βέβαια !!! ( Σαν να ήταν δεδομένο το όνομα του εκ των προτέρων.)
-Και τι δουλειά κάνεις ;
-Του διαστήματος!!! (Πήρε ένα πομπώδες ύφος ανθρώπου που ασχολείται με πολύ δύσκολα πράγματα και τα αναφέρει σε αδαείς χωρίς να προσδοκά να τον κατανοήσουν. Χέρια πόδια κινούνταν με διαστημικές ταχύτητες .)
-Δεν κατάλαβα τι εννοείς όταν λες του διαστήματος ;
-Μα είναι απλό ( πήρε το ειρωνικό ύφος ανθρώπου που μιλούσε με κατανόηση  σε κάποιον άσχετο) θα γίνω αστροναύτης και θα δουλεύω στον πλανήτη μου!!!
 
Φαίνεται ότι τα ονόματα δεν δίνονται τυχαία στους ανθρώπους . Ο μικρός Οδυσσέας κουβαλούσε μέσα του, γενετική κληρονομιά την αναζήτηση και το ταξίδι του ομηρικού συνονόματου ήρωα.
-Είναι δικός σου ο πλανήτης;
-Μα και βέβαια!
-Πως τον λένε;
-Γαβού.
-Δεν κατάλαβα, πως τον λένε;
-Γαβού.
-Δεν έχω ακούσει τέτοιο όνομα για πλανήτη.
-Δεν καταλαβαίνετε τίποτα εσείς οι μεγάλοι. Γαλάζια Βουλίτσα σημαίνει το Γαβού. Ένα βράδυ τον είδα τον πλανήτη μου στον ουρανό και εκεί θα πάω με το διαστημόπλοιο μου, θα είμαι κυβερνήτης. Όποιος θέλει βρίσκει τον δικό του πλανήτη.
 
-Μπορώ να βρω και εγώ ένα δικό μου πλανήτη.
-Αν μπορείς να δανειστείς τα μάτια ενός παιδιού και βέβαια. (Ο μικρός Οδυσσέας με τον τρόπο του με έβαλε αμέσως στην αδιέξοδη θέση του ενήλικα.)
-Διαστημόπλοιο έχεις;
-Όχι αλλά θα μεγαλώσω και θα αγοράσω ένα!
-Εμένα θα με πάρεις μαζί σου;
-Όχι, δεν είναι πλανήτης για μεγάλους, ο πλανήτης μου είναι γαλάζιος γυάλινος  και αν έρθετε οι μεγάλοι θα σπάσει. ( Προφανώς ο Οδυσσέας είχε αποφασίσει να εξαιρεθεί από το ταξίδι της ενηλικίωσης και θα περίμενε μερικά χρόνια μέχρι να μαζέψει τα λεφτά για το διαστημικό του όχημα.)
 
Αφού ανοίξαμε ένα δίαυλο επικοινωνία με τα μελλοντικά ταξίδια του Οδυσσέα στον πλανήτη Γαβού μπορέσαμε να ξεκινήσουμε την πρώτη φάση αξιολόγησης του και κανονίσαμε ένα επόμενο ραντεβού για να την ολοκληρώσουμε. Μετά από δέκα πέντε ημέρες ήρθε πάλι μαζί με τον πατέρα του. Στα μάτια του πατέρα του διάβασα ότι κάτι θέλει να μου πει.
-Καλώς τον μελλοντικό κυβερνήτη του Γαβού. ( Του είπα όταν τον είδα)
-Δύσκολα τα πράγματα για τον αστροναύτη μας. ( Είπε ο πατέρας του.)
-Γιατί του πήρε άλλος τον πλανήτη;
-Όχι μάλλον οικονομικό θα είναι το πρόβλημα ( με δυσκολία μπορούσε να συγκρατήσει τα γέλια του) .
-Πες μου τι έγινε;
-Είχαμε ένα επεισόδιο με τον μεγάλο γιό τον Πέτρο. Ο Πέτρος πάει στην Δευτέρα τάξη του δημοτικού σχολείου. Με την μητέρα του έχουμε αποφασίσει για πολλούς λόγους να μην τρώει προϊόντα από το κυλικείο του σχολείου, του δίνουμε χαρτζιλίκι για να παίρνει νερό ή χυμό. Η μάνα του κάθε πρωί του φτιάχνει ένα σάντουιτς για να έχει κάτι να φάει στο μεγάλο διάλειμμα. Το τελευταίο διάστημα διαπιστώσαμε ότι είχε αρχίσει να παίρνει βάρος.
-Άλλαξε κάτι στις διατροφικές του συνήθειες;
-Όχι τίποτα απολύτως , η μητέρα του είναι ιδιαίτερα σχολαστική σε αυτά τα θέματα. Στην τελευταία επίσκεψη που κάναμε στην κυρία Ντίνα την  παιδίατρο του, μας είπε ότι είχε απότομη αύξηση βάρους μέσα σε δυο μήνες που παρακολουθεί το σχολείο. Είχε φτάσει στα ανώτερα όρια του φυσιολογικού.
-Μα καλά τι άλλαξε μέσα σε δύο μήνες ;
– Και εμείς δεν ξέραμε τι να υποθέσουμε η μόνη αλλαγή ήταν ότι πήγαινε στο σχολείο. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω κάτι που δεν πίστευα ότι θα το έκανα στην ζωή μου. Τον παρακολούθησα να δω τι κάνει στο σχολείο. Πήγα την ώρα του μεγάλου διαλλείματος και ήμουν έξω από το προαύλιο προσπαθώντας να μην με καταλάβει.
 
Όταν τον είδα να κατευθύνεται μασουλώντας το σάντουιτς στο κυλικείο σκέφθηκα ότι θέλει να πάρει νερό ή χυμό. Τον βλέπω να βγαίνει έξω με μια τυρόπιτα και μια λουκανικόπιτα στο χέρι. Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι έτοιμος ήμουν να πηδήξω τα κάγκελα και να μπω μέσα. Αλλά τελικά κρατήθηκα.
-Λεφτά που βρήκε για να αγοράσει τόσα πράγματα;
-Αυτό σκέφτηκα και εγώ. Όταν μπήκαν μέσα για μάθημα πήγα και ρώτησα τον υπεύθυνο του κυλικείου αν χρωστά λεφτά.
-Όχι μου είπε, ήταν πολύ τυπικός στις συναλλαγές του και από τους καλύτερους πελάτες του.
-Και που εύρισκε τα λεφτά;
-Με το τσιμπιδάκι της μάνας του.
-Με ποιο;
 
-Με το τσιμπιδάκι της μάνας του καλά άκουσες. Τους έχω ένα κοινό κουμπαρά, εκεί βάζουμε όλα τα ψιλά και η συμφωνία ήταν ότι όσα λεφτά μαζέψουν θα μπορούσαν να το αξιοποιήσουν για όποιο παιγνίδι ήθελαν το καλοκαίρι. Γύρναγε ο μπαγάσας τον κουμπαρά ανάποδα και από την σχισμή με το τσιμπιδάκι τράβαγε τα κέρματα. Ήθελα να τον τιμωρήσω αυστηρά αλλά τον έσωσε η τηλεόραση και ο Οδυσσέας.
-Πως έγινε αυτός ο συνδυασμός;
-Κάναμε οικογενειακό συμβούλιο όταν μας αποκάλυψε  τον τρόπο με τον οποίο έπαιρνε τα χρήματα από τον αδελφικό κουμπαρά. Και ρώτησα τον μικρό Οδυσσέα να μου πει πως κρίνει αυτή την συμπεριφορά.
-Εγώ λέω μπαμπά να μην τιμωρήσεις τον Πέτρο μας. Αλλά το μεγάλο πρόβλημα θα είναι όταν μεγαλώσω.
-Τι εννοείς; Τον ρώτησα.
-Εννοώ θα έχω πρόβλημα στο διάστημα.
-Ποιο διάστημα παιδί μου εδώ μιλάμε για τον κουμπαρά που κλέβει ο αδελφός σου.
-Μα και εγώ για αυτό μιλάω, αν το κάνει αυτό θα έχω πρόβλημα εγώ στο διάστημα.
-Τι πρόβλημα θα έχεις;
-Αν πάρει όλα τα λεφτά του κουμπαρά, εγώ δεν θα μπορέσω να αγοράσω το διαστημόπλοιο που θα χρειαστώ όταν μεγαλώσω.
 
-Λυθήκαμε όλοι στα γέλια. Ήταν πολύ δύσκολο να κρατηθούμε με το ύφος που το είπε. Τους είπα ότι θα συζητούσαμε το θέμα την άλλη μέρα και άνοιξα την τηλεόραση για να δω το δελτίο ειδήσεων. Εκείνη την ώρα έλεγαν για τα προεδρικά και τους εκβιασμούς που θα προκύψουν και κατάλαβα πόσο δίκιο είχε ο μικρός αστροναύτης.
-Τώρα με μπέρδεψες και εμένα.
-Που κολλάει το διαστημόπλοιο του Οδυσσέα με τις προεδρικές εκλογές.
 
– Απειλές, φόβοι, εκβιασμοί και όλη  η  κουβέντα να γίνεται για τον κουμπαρά και για τίποτα άλλο. Δεν μπορούσα να καταλάβω ποια η διαφορά του ενός από τον άλλο. Όλοι μιλούσαν για τον κουμπαρά χωρίς όραμα, χωρίς όνειρο, χωρίς συνέχεια. Ο Οδυσσέας δεν στενοχωρήθηκε που ο αδελφός του άδειαζε τον κοινό κουμπαρά, στενοχωρήθηκε γιατί με αυτή την τακτική κινδύνευε το όραμα του, να  μην πάει στον πλανήτη του. Αηδιασμένος έκλεισα την τηλεόραση και έπιασα την εφημερίδα. Εκεί η θεά των συμπτώσεων με οδήγησε στο άρθρο του Χρήστου Γιανναρά στην Καθημερινή της Κυριακής ( βγάζει από την εσωτερική τσέπη του σακακιού του ένα απόκομμα εφημερίδας και αρχίζει να διαβάζει). «Στο Ελλαδιστάν των πολιτικών πυγμαίων όλα τα κόμματα έχουν μια και την ίδια επαγγελία να αυξήσουν την κατά κεφαλήν καταναλωτική ευχέρεια, χωρίς κανένα άλλο όραμα ζωής, ποιότητα ζωής, χαρά της ζωής. Ακόμα και η παιδεία δεν παρέχεται ως καλλιέργεια αλλά ως «εφόδιο» :προσόν για καριέρα.  Απίστευτο κι όμως τα κόμματα καυχώνται να μην έχουν πολιτικές διαφορές, καμαρώνουν να είναι «πολυσυλλεκτικά» δηλαδή να μην πιστεύουν σε τίποτα.» *
 
Κατάλαβες κυρ Βασίλη, ακόμα και γεμάτος λίρες να είναι ο κουμπαράς όταν δεν υπάρχει ποιότητα, χαρά και όραμα άδειος είναι. Τέτοιους άδειους κουμπαράδες έχουμε πληρώσει με ατέλειωτους εμφυλίους και συλλογικές ήττες από την εποχή του Θουκυδίδη. Το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα είναι ότι πρωταγωνιστεί ο φόβος του κουμπαρά και όχι η έλλειψη για το δικαίωμα στο όνειρο…… μας εκβιάζουν με την ποσότητα γιατί εμείς πάψαμε να αναζητούμε την ποιότητα.
 
*Χρήστος Γιανναράς: Ποιος θα τολμήσει την παλιγγενεσία ; Καθημερινή της Κυριακής 14/12/2014
**Η ιστορία πήγε στην εφημερίδα πριν έχουμε τα τελικά αποτελέσματα των Προεδρικών Εκλογών, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, ο κενός οράματος και ποιότητας  κουμπαράς ακόμα και αν είναι γεμάτος δανεικά χρυσάφια θα παραμένει το κεντρικό πρόβλημα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Μόνη ελπίδα αισιοδοξίας τα μικρά παιδιά που τα «ξέρουν όλα» και ίσως μας οδηγήσουν σε νέους γαλαξίες….. αλλά το ονειρικό διαστημόπλοιο είναι σαφέστατα διαφορετικό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι πολυσυλλεκτικό…..