ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Παράνομο το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Άργους-Μυκηνών;

Μετά την ΑΡΓΩ, στο στόχαστρο της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Άργους – Μυκηνών μπαίνει και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Άργους, το οποίο, όπως ισχυρίζονται, είναι παράνομο!

Σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Παράταξη του Δημήτρη Νικητόπουλου, “Άλλος Δρόμος”, μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: 

“Επί του θέματος της τροποποίησης του προϋπολογισμού του Κοινωνικού Παντοπωλείου τονίζουμε ότι πρώτα από όλα δεν πρόκειται για Κοινωνικό Παντοπωλείο εφόσον δεν έχει συσταθεί νομότυπα όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του νόμου 4071/2012 ΦΕΚ Α85.

Φέρεται να λειτουργεί παρανόμως από το 2011 αλλά δεν υπάρχει καμία θεσμική ενημέρωση από το πότε λειτουργεί και τι έργο παράγει.

Δεν συμμετέχει στον μηχανισμό του η αντιπολίτευση και φαίνεται ότι είναι μια δραστηριότητα παραγωγής, ρύθμισης και διανομής προνομίων, αποκλειστικά της παράταξης του Δημάρχου.

Δεν υφίσταται δε καθόλου ο εκ του νόμου προβλεπόμενος ελεγκτικός μηχανισμός του.

Συγκεκριμένα, με βάση το νόμο:
«Τα κοινωνικά παντοπωλεία ιδρύονται με απόφαση του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του, η λειτουργία τους εποπτεύεται από επιτροπή διαχείρισης στην οποία εκπροσωπούνται αναλογικά με την δύναμη τους οι δημοτικές παρατάξεις και στις οποίες συμμετέχει επιπλέον και προεδρεύει ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης αντίστοιχα ή οι οριζόμενοι από αυτούς αντιδήμαρχοι ή αντιπεριφερειάρχες. Η επιτροπή διαχείρισης υποχρεούται να παρουσιάζει ανά εξάμηνο στην οικονομική επιτροπή έκθεση πεπραγμένων και διαχειριστικό απολογισμό.

Η οικονομική επιτροπή εγκρίνει με απόφαση της τον διαχειριστικό απολογισμό.

Η απόφαση αναρτάται στην ιστοσελίδα του Δήμου ή της περιφέρειας.»

Καλούμε την πλειοψηφία η οποία φαίνεται ότι “εκ παραδρομής” λειτουργεί το “Κοινωνικό Παντοπωλείο” χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, να αποκαταστήσει την νομιμότητα και να προβεί στις ανωτέρω ενέργειες.”