ΠολιτικήΑρχείο

Ναι στα φθηνά βουλευτικά αυτοκίνητα από τον Κοδέλα

Υπέρ της παραχώρησης υπηρεσιακών αυτοκινήτων στους βουλευτές τάσσεται ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, έπειτα από σχετική ερώτηση χρήστη, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν ζητά πολυτελή οχήματα.

Το σχόλιο που “άναψε φωτιές” αναφέρει τα εξής: 
«Επειδή είμαι από αυτούς που στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο δεν είχα πάρει αυτοκίνητο στην αρχή αλλά ύστερα από μερικούς μήνες και όταν είδα ότι το δικό μου είχε αρχίσει να διαλύεται ζήτησα, νομίζω πως δεν είναι τόσο απλό ζήτημα. Εξοικονόμηση μπορεί να γίνει αν ελεγχθούν οι συμβάσεις που κλείνονται με τις εταιρίες leasing καθώς και αν επιλεγούν μικρότερα και φθηνότερα αυτοκίνητα. Η βουλευτική ιδιότητα δεν πρέπει να εξασφαλίζει σε κανέναν όρους να ζει πολυτελώς και μακριά από τον μέσο πολίτη και από την άλλη δεν πρέπει να είναι προνόμιο αυτών που έχουν χρήματα».

Στη συνέχεια ο βουλευτής κινήθηκε “πυροσβεστικά” διευκρινίζοντας τα εξής:
 «Αγαπητοί φίλοι, κι εγώ στη δουλειά μου και στα χωράφια μου με το δικό μου αυτοκίνητο πήγαινα και θα πηγαίνω. Και δε με ενοχλούσε ότι η Βουλή παραχωρούσε στους βουλευτές αυτοκίνητο για τη θητεία τους, με ενοχλούσε το ότι έδινε κάτι πολυτελή αυτοκίνητα που μαζί με τις συνοδείες αστυνομικών δημιουργούσαν μια εικόνα προυχόντων. Μη γινόμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι. Να σας θυμίσω ότι πολύ κοντά μας μέχρι και αντιδήμαρχοι μετακινούνται εντός δήμου με δημόσια αυτοκίνητα. Υπάρχουν νομίζω άλλα βουλευτικά προνόμια που πρέπει να καταργηθούν και είναι τα σημαντικά τα οποία έχω αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση. Σε αυτό που λέει ο Γιώργος να προσθέσω πως όσες δουλειές προϋποθέτουν συνεχή ταξίδια σε άλλους νομούς και εντός νομού παραχωρούν και αυτοκίνητο».

Kαι καταλήγει: «Επαναλαμβάνω την άποψή μου. Ο βουλευτής πρέπει να έχει μισθό που να συσχετίζεται άμεσα με το μέσο μισθό των εργαζομένων. Κατά τα άλλα πρέπει να υπάρχουν εκείνες οι “παροχές” ώστε να μπορούν να επιτελέσουν τον ρόλο τους και οι βουλευτές που δεν είναι γόνοι πλουσίων. Παράδειγμα: Ένας βουλευτής από Άρτα που έχει οικογένεια και έχουν ένα οικογενειακό αυτοκίνητο που το έχει ανάγκη η/ο σύζυγος για να πηγαίνει στη δουλειά του/της πρέπει να εξασφαλιστεί ότι έχει μέσο να μετακινηθεί στο νομό του και στην Αθήνα. Δεν υπερασπίζομαι τα προνόμια των βουλευτών, υποστηρίζω ότι πρέπει να αφαιρεθούν προνόμια διατηρώντας τη δυνατότητα να μπορούν και φτωχοί βουλευτές να υπάρχουν με ίσους όρους στη Βουλή».