ΚοινωνίαΑρχείο

Τι απαντά η Ευαγγελίστρια για το οικόπεδο

Άμεση είναι η απάντηση από τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στο Ναύπλιο, σχετικά με το δημοσίευμα της “Καθημερινής” που τη φέρει να έχει πάρει οικοδομική άδεια από την πολεοδομία Ναυπλίου αλλά σε ξένο οικόπεδο. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται εκ του Ιερού Ναού το εν λόγω δημοσίευμα δεν αληθεύει και παραθέτουν μία σειρά από νομικά στοιχεία που αποδεικνύουν πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία οφειλή προς τον Δήμο Ναυπλιέων, όπως αναφέρεται στο επίμαχο άρθρο.  

Τα όσα αναφέρονται εκ του Ιερού Ναού:

Το δημοσίευμα της ” Καθημερινής” είναι βέβαιο ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Όσο αναφορά ότι ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου οφείλει χρήματα στον Δήμο Ναυπλιέων σας παραθέτουμε τον κατωτέρω νόμο που Ιεροί Ναοί απαλλάσσονται από κάθε εισφορά προς τους δήμους.

Επίσης ο χώρος της Ευαγγελίστριας είναι χαρακτηρισμένος με την πράξη εφαρμογής του σχεδίου πόλεως από το 1988 ως κοινωφελής χώρος, και ως εκ τούτου οι κοινωφελής χώρου θεωρούνται ως αυτοεισφερόμενοι και δεν οφείλουν καμία οφειλή. Ο κοινωφελής χώρος έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και μπορεί κανείς να οικοδομήσει μόνο έργα πρόνοιας.

Στο άρθρο 82 του Β∆ της 24/9-20/10/1958 όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 60 του Ν.1416/1984 ορίζεται ότι:

«1. Απαλλάσσονται από κάθε δηµοτικό ή κοινοτικό φόρο, τέλος δικαίωµα και εισφορά: α) το ελληνικό δηµόσιο και ο οργανισµός τοπικής αυτοδιοίκησης, β) οι ιεροί ναοί και γ) εκείνοι οι οποίοι έχουν φορολογικές απαλλαγές από συµβάσεις που έχουν συνάψει µε το δηµόσιο, εφόσον οι συµβάσεις αυτές κυρώθηκαν µε νόµο και αναφέρουν ρητά την απαλλαγή από δηµοτικούς και  κοινοτικούς φόρους, τέλη, δικαιώµατα και εισφορές.» Στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου του ανωτέρω νόµου ορίζεται ότι

« 2.Από τα ανταποδοτικά τέλη, που επιβάλλουν οι δήµοι και οι κοινότητες δεν απαλλάσσονται αυτοί που αναγράφονται στις περιπτώσεις β και γ της προηγούµενης παραγράφου καθώς και το ελληνικό δηµόσιο από το τέλος ύδρευσης.»

Σύµφωνα µε την παρ. 2 του άρθρου 46 του ν 4301/2014 (ΦΕΚ Ά 223/07-10-2014 «στην παρ.2 του άρθρου82 του β.δ. 24.9/20-10-1958 (Ά171), όπως αντικαταστάθηκε µε το άρθρο 60 του ν 1416/1984 (ά 18) απαλείφεται η περίπτωση β»,δηλ. οι ιεροί ναοί απαλλάσσονται από τα ανταποδοτικά τέλη.