Αρχείο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΥ «ΑΦΟΙ ΚΟΥΦΑΚΗ ΑΒΕ»

Η εταιρεία « ΑΦΟΙ ΚΟΥΦΑΚΗ ΑΒΕ», σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Ναυπλίου αναφορικά με τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, θα ήθελε να σας γνωρίσει τα ακόλουθα:
Η φετινή πρωτοφανής και ευλογημένη για ολόκληρο το Νομό ελαιοκομική παραγωγή οδήγησε στην παρατεταμένη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου. Οι ποσότητες ελαιοπυρήνα που παρήχθησαν στο Νομό ήταν τεράστιες. Καταβάλλουμε  υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες της παραγωγής. Στόχος του Πυρηνελαιουργείου είναι η ολοκλήρωση της επεξεργασίας του ελαιοπυρήνα το νωρίτερο δυνατόν .
Η λειτουργία των πυρηνελαιουργείων προσφέρει στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας σπουδαία πλεονεκτήματα τόσο σε περιβαντολλογικό όσο και οικονομικό επίπεδο .
Περιβαντολλογικά Οφέλη
Το πυρηνέλαιουργείο επιτελεί βασική οικολογική λειτουργία στις περιοχές παραγωγής ελαιολάδου , αφού επεξεργάζεται ένα οργανικό απόβλητο , σύμφυτο της λειτουργίας των ελαιοτριβείων – τον ελαιοπυρήνα – και το μετατρέπει σε βρώσιμο έλαιο – πυρηνέλαιο – και σε πυρηνόξυλο , ένα καύσιμο που είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας . Λειτουργούμε σαν μονάδα ανακύκλωσης απορριμμάτων, σαν μια μονόδα βιολογικού καθαρισμού.
Το πυρηνόξυλο (καύσιμο από κουκούτσι ελαιοκάρπου ),αποτελεί μια σημαντική πηγή ενέργειας για τον Νομό . Παράγεται από τις εγκαταστάσεις μας σε ποσότητες που φτάνουν τα 30.000.000 κιλά το χρόνο – ποσότητες που αντιστοιχούν σε πάνω από 60.000 βαρέλια πετρέλαιο. Επειδή μάλιστα το πυρηνόξυλο αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας , δεν εκλύει με τη καύση του τους ρίπους του πετρελαίου και θα ήταν ευχής έργον για το περιβάλλον να μπορούσε να αντικαταστήσει το πετρέλαιο σε κάθε χρήση. Τα πυρηνελαιουργεία είναι οι μόνες βιομηχανίες στην Ελλάδα που χρησιμοποιούν για τις ενεργειακές τους ανάγκες καύσιμα προερχόμενα από αμιγώς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας .
Η διακοπή της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων θα είχε καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον του Νομού, καθώς σ’ αυτή την περίπτωση τα οργανικά απόβλητα των ελαιοτριβείων θα πετάγονταν σε χωράφια και ρέματα της ευρύτερης περιοχής . Τα απόβλητα αυτά θα σάπιζαν σε λίγες μέρες δημιουργώντας μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία , το περιβάλλον αλλά και τον Τουρισμό . 
Η λειτουργία του εργοστασίου μας δεν προκαλεί σε καμία περίπτωση ρύπανση ή μόλυνση του περιβάλλοντος ή κίνδυνο για την δημόσια υγεία .Το οπτικό φαινόμενο των υδρατμών που εκλύονται από τις καμινάδες δεν είναι τίποτε άλλο από νερό που περιέχει ο ελαιοπυρήνας σε ποσοστό 60 % .
Το πυρηνελαιουργείο μας έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί σύγχρονο σύστημα απόσμησης  , το οποίο εξουδετερώνει στο βαθμό του εφικτού την οσμή της ελιάς , οσμή σύμφυτη με τη φύση της πρώτης ύλης.
Οικονομικά Οφέλη
Με απλούς υπολογισμούς η λειτουργία των εργοστασίων επεξεργασίας πυρήνα του νομού έχει μεταξύ άλλων τα εξής οικονομικά οφέλη.

  • 70 θέσεις εργασίας
  • 6.500.000 ευρώ αύξηση  των εξαγωγών του νομού , μιας και το σύνολο σχεδόν του παραγόμενου πυρηνελαίου εξάγεται στην Ισπανία και στην Ιταλία
  • 3.000.000 ευρώ αύξηση στο εισόδημα των ελαιοτριβείων του Νομού
  • 1.000.000 ευρώ αύξηση στο εισόδημα των μεταφορέων του Νομού
  • Κατακόρυφη μείωση στις ανάγκες πετρελαίου στην περιοχή της Αργολίδος, λόγω χρήσης του πυρηνοξύλου ως καύσιμη ύλη 

 
Η εταιρεία ΑΦΟΙ ΚΟΥΦΑΚΗ Α.Β.Ε. έχοντας όλες τις νόμιμες άδειες λειτουργεί με κύριο γνώμονα την ελαχιστοποίηση της πρόκλησης οσμών . Τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε αναγκαστεί να καταφύγουμε σε διακεκομμένη λειτουργία του εργοστασίου ανάλογα με την κατεύθυνση του αέρα . Η πρακτική αυτή σε χρονιές μεγάλης παραγωγής όπως η φετινή είναι ανέφικτη , καθώς οι ελαιοπυρήνες πρέπει να αποξηραίνονται άμεσα, όσο είναι φρέσκιες, πριν αναπτύξουν δυσάρεστες οσμές.
Έχοντας πλήρως συνειδητοποιήσει ότι ένα εργοστάσιο δεν μπορεί να λειτουργεί και να σταματά ανάλογα με τον αέρα και έχοντας αντιμετωπίσει τεράστια κόστη και ζημίες απ αυτή την πρακτική , η εταιρεία μας προέβη εγκαίρως στην αγορά κατάλληλου χώρου στη θέση « Λυκοτρούπι » του δήμου Ασίνης . Για το σκοπό αυτό απ το Μάρτιο του 2008 η επιχείρηση κατέβαλλε ποσό  άνω των 250.000 ευρώ σε καιρούς εξαιρετικά δύσκολους.
Ωστόσο αν και είχαν εκδοθεί οι αρχικές άδειες εγκατάστασης στο νέο χώρο , μια αμφιλεγόμενη ερμηνεία του νόμου, περί γης υψηλής παραγωγικότητας , έβαλε φρένο στην επένδυση αυτή . Η επιχείρηση αναγκάστηκε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένουμε θετική γνωμοδότηση εντός του Μαρτίου 2015 ώστε να ξεκινήσουμε άμεσα τις εργασίες για τη μετεγκατάσταση.
Παρότι η διεθνής οικονομική συγκυρία και ειδικά η ελληνική οικονομική ύφεση δεν βοηθά ανάλογες επενδύσεις , είμαστε έτοιμοι να επωμιστούμε το κόστος μετεγκατάστασης .
Μέχρι αυτή να ευοδωθεί ζητούμε την κατανόηση των κατοίκων της πόλης του Ναυπλίου και των γύρω περιοχών για την όποια ενόχληση προκαλεί η λειτουργία μας.
Καλή Σαρακοστή.