ΠολιτισμόςΑρχείο

Ο Ανδρέας Ανέστης μιλάει στον Δαναό

Την  Κυριακή  15   Μαρτίου  2015  και  ώρα  6.30  μ.μ. στην αίθουσα διαλέξεων του Συλλόγου Αργείων «ο Δαναός» θα ομιλήσει ο Ανδρέας Ανέστης, Δρ Βιολόγος Α.Π.Θ. Λέκτορας Ανατομίας & Φυσιολογίας Αμερικάνικου Κολεγίου Θεσσαλονίκης (ACT) με θέμα: «Ψηλαφίζοντας τον εγκέφαλο: Από την εξέλιξη και τη λειτουργία ως την προσαρμογή στο μοντέρνο πολιτιστικό, ιδεολογικό και τεχνολογικό περιβάλλον»

Θα προβληθούν σχετικές διαφάνειες και θα ακολουθήσει συζήτηση.
 
Ποιος είναι ο Ανδρέας Ανέστης:

Γεννήθηκε στο Άργος, όπου και ολοκλήρωσε τις λυκειακές του σπουδές, αποφοιτώντας με άριστα από το 1ο Γενικό Λύκειο Άργους.

Το χρονικό διάστημα από το 1998 έως το 2002 φοίτησε στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όντας υπότροφος του κληροδοτήματος Κοντοβράκη.  

Τη διετία 2003-2004 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην κατεύθυνση της Εφαρμοσμένης Γενετικής και Βιοτεχνολογίας. Το 2008 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ. Το ευρύτερο ερευνητικό του αντικείμενο υπήρξε η διερεύνηση των φυσιολογικών και βιοχημικών βιολογικών αποκρίσεων σε στρεσογόνους παράγοντες (υψηλή θερμοκρασία, υποξαιμία, βαρέα μέταλλα κτλ.).

Το 2010 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία με την ειδικότητα του Ειδικού Επιστήμονα στο Ελληνικό Επιτελείο  του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη (Γ΄ΣΣ/ ΕΘΕΠ).Από το 2006 ως σήμερα έχει επίσης πραγματοποιήσει σπουδές κινηματογράφου και θεολογίας.

Σήμερα είναι Λέκτορας στο Αμερικάνικο Κολέγιο Θεσσαλονίκης (ACT) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης και διδάσκει σε Αμερικανούς φοιτητές τα μαθήματα της Ανατομίας/Φυσιολογίας και Βιολογίας. Παράλληλα, είναι επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Φυσιολογίας του Βιολογικού Τμήματος του ΑΠΘ, του Προγράμματος Βιοϊατρικής του Μητροπολιτικού Κολεγίου (AMC), του Ινστιτούτου Οικοφυσιολογίας στο Bremenhaven της Γερμανίας και μέλος του διεθνούς επιστημονικού δικτύου KlimaBio για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής.

Η τρέχουσα ερευνητική του δραστηριότητα αναπτύσσεται σε δύο πεδία:
1. Τη διερεύνηση των μηχανισμών αντίληψης των οπτικών και ακουστικών ερεθισμάτων κατά την κινηματογραφική σύνθεση και
2. Τη μελέτη της σχέσης μεταξύ της περιβαλλοντικής ρύπανσης και της φυσιολογικής απόκρισης του οργανισμού σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο. 

Συνολικά έχει δημοσιεύσει 17 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες, ενώ στο επιστημονικό του έργο έχουν γίνει περισσότερες από 220 διεθνείς αναφορές. Μέρος του ερευνητικού του έργου έχει ανακοινωθεί σε συνέδρια στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α., ενώ επίσης είναι δημοσιευμένο σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά κύρους. Η τρέχουσα ερευνητική του δραστηριότητα θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο του 2015 στο Διεθνές Συνέδριο για τη Δημόσια Υγεία και την Περιβαλλοντική Ρύπανση, στο Πεκίνο της Κίνας.

Η ερευνητική του δραστηριότητα έχει τύχει διακρίσεων από το ΄Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ( ΙΚΥ, 2004-2008), την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ (2006 και 2012, Υποτροφία Αριστείας για Μεταδιδακτορική Έρευνα), τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD, 2011) και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης (2013).