ΟικονομίαΑρχείο

Πρώτη διημερίδα γαστροτουρισμού στο Ναύπλιο

Με πολύ ενδιαφέροντα θέματα αλλά και με περιορισμένη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η διημερίδα που διοργάνωσε ο ΔΟΠΠΑΤ και η Πύλη Πελοποννησιακού Πολιτισμού, με στόχο την προβολή των τοπικών προϊόντων και την ανάπτυξη του γαστροτουρισμού και αγροτουρισμού στην περιοχή μας. Η 1η διημερίδα αγροτουρισμού, γαστρονομικού τουρισμού και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, δεν συγκέντρωσε τα βλέμματα των άμεσα ενδιαφερόμενων, δηλαδή των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους χώρους, οι οποίοι έλαμψαν δια της απουσίας τους σε μια εκδήλωση που είχε στηθεί ειδικά για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους και να διευρυνθεί, χρονικά και καθ είδος η τουριστική περίοδος στον Δήμο Ναυπλιέων και στον νομό ευρύτερα. 

Παρά το γεγονός πως αυτές οι μορφές τουρισμού δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα αρκετά στο νομό μας, σε σχέση με τον μαζικό τουρισμό, και ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι και η έλλειψη της απαιτούμενης τεχνογνωσίας, οι επαγγελματίες του τουρισμού δεν άρπαξαν την ευκαιρία που τους δόθηκε…

Κατά την πρώτη μέρα της διημερίδας απηύθυναν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο Γιάννης Ανδριανός, καθώς και ο πρώην βουλευτής και υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος ανοίγοντας την διημερίδα μεταξύ άλλων υπογράμμισε: “Είναι σημαντική η υποστήριξη των δράσεων που αφορούν την ενίσχυση και εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα με αυτές που επικεντρώνονται στην προώθηση του τουρισμού
 

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γ. Ανδριανός, επεσήμανε μεταξύ άλλων:
«Θέλω πρώτα απ’ όλα να συγχαρώ την κυρία Νίκα για την δύναμη της ψυχής της και να την ευχαριστήσω τόσο για το σημαντικό της έργο για την προβολή της ελληνικής διατροφής και του πολιτισμού μας, όσο και για την υποτροφία που προσφέρει εις μνήμην του αδικοχαμένου της παιδιού.

Θέλω επίσης να συγχαρώ τον ΔΟΠΠΑΤ και την Πύλη Πελοποννησιακού Πολιτισμού για την διοργάνωση αυτής της 1ης Διημερίδας για τον Αγροτουρισμό, τον Γαστροτουρισμό και τις Εναλλακτικές μορφές τουρισμού, και βεβαίως να ευχηθώ αυτή η πρωτοβουλία να εξελιχθεί γρήγορα σε έναν καταξιωμένο θεσμό, σε ένα ουσιαστικό εργαλείο για την αξιοποίηση αυτού του τεράστιου αναπτυξιακού κεφαλαίου του τόπου μας.

Το πόσο μεγάλες είναι οι δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης της τουριστικής ανάπτυξης στην Αργολίδα και ευρύτερα στην Πελοπόννησο μέσα από την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος είναι πιστεύω κάτι γνωστό σε όλους, και ιδιαίτερα μάλιστα στους επαγγελματίες του κλάδου.

Το στοίχημα λοιπόν είναι διπλό: αφενός να εισαγάγουμε με τον καλύτερο, τον πλέον σύγχρονο και αποδοτικό τρόπο νέα τουριστικά προϊόντα με μεγάλη προστιθέμενη αξία. Προϊόντα που συνδέονται αρμονικά με την ιστορία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον του τόπου μας, τα ποιοτικά προϊόντα της γης μας, ώστε να δημιουργήσουμε αμοιβαία επωφελείς συνέργειες μεταξύ των παραγωγικών μας κλάδων.

Και δεύτερον, να δημιουργήσουμε μια νέα, ενιαία ταυτότητα της ευρύτερης περιοχής, που θα συνδυάζει αρμονικά όλα αυτά τα θετικά στοιχεία, μία ενιαία εικόνα που μπορούμε να προβάλλουμε τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό κοινό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον κόσμο.

Για να πετύχουμε και στα δύο αυτά επίπεδα, χρειάζεται συντονισμός, συνένωση δυνάμεων και αποφασιστικότητα. Κι αυτό ισχύει για κάθε επιμέρους δράση. Από την πιο φαινομενικά απλή, το να εισαγάγουμε τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα μας στα ξενοδοχεία, ώστε για παράδειγμα το πρωινό που προσφέρουν να έχει την ταυτότητα του τόπου μας, μέχρι τα πιο περίπλοκα, τις μεγάλες υποδομές που χρειάζεται ο τόπος, αλλά και την διαμόρφωση μιας συνολικής αναπτυξιακής πολιτικής που θα ενθαρρύνει με χειροπιαστά κίνητρα την σωστή επιχειρηματικότητα.

Μ’ αυτόν λοιπόν τον προσανατολισμό, πρέπει να προχωρήσουμε δυναμικά μπροστά. Διαθέτουμε όλες τις προϋποθέσεις για να αποκτήσει ο τόπος μας την ταυτότητα που του αξίζει. Εύχομαι λοιπόν ολόψυχα αυτή η νέα πρωτοβουλία που ξεκινά φέτος, να συμβάλει σ’ αυτό το μεγάλο στόχο και του χρόνου, να είμαστε σε θέση να κάνουμε απολογισμό της προόδου, των θετικών βημάτων που θα έχουμε πάρει σ’ αυτή την κατεύθυνση».
 
Αντίστοιχα ο Γιάννης Μανιάτης ανέφερε τα εξής:
«Αγαπητοί φίλοι, αγαπητές φίλες, είναι πάρα πολύ θετικό το ότι για άλλη μια φορά βρισκόμαστε στην Αργολίδα, εδώ στο Ναύπλιο, για να συμμετάσχουμε σε μια εκδήλωση για τον γαστροτουρισμό, για τον αγροτικό τουρισμό. Ουσιαστικά, για μια ακόμη μορφή εναλλακτικού τουρισμού. Εάν πιστεύουμε ότι η χώρα αυτή μπορεί να ξεπεράσει την κρίση που βιώνει τα τελευταία χρόνια, ο μόνος τρόπος είναι να δημιουργήσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Κι εδώ, σ’ αυτόν τον τόπο, η παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, εάν συνδυαστεί  με το καλό κλίμα που έχουμε σε σχέση με την προσέλκυση τουριστών, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που δεν το έχουμε αξιοποιήσει ακόμη, που όμως ταυτόχρονα, μπορεί να μας δώσει τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης. Θεωρώ προφανές ότι μια από τις καλές πρακτικές που θα μπορούσαν να βγουν ως αποτέλεσμα και αυτής της εκδήλωσης, θα είναι η υπογραφή ενός συμβολαίου κυρίων ανάμεσα στους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου και τους εκπροσώπους των αγροτών που παράγουν ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, έτσι ώστε πράγματι, ο πρώτος καταναλωτής των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της Αργολίδας, από το λάδι και το κρασί μέχρι το πορτοκάλι και το μανταρίνι, να είναι οι ίδιοι οι επιχειρηματίες και οι επισκέπτες του τόπου μας.  

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, στην πατρίδα μας έχουμε αναπτύξει και δύο ακόμη μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Θυμίζω, ότι πριν λίγους μήνες νομοθετήσαμε για πρώτη φορά τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων στη χώρα μας, γεγονός που θα επιτρέψει σε περιοχές από το Τολό μέχρι και την Ερμιόνη να δημιουργήσουν τέτοιες επενδύσεις και υποδομές, ενώ ταυτόχρονα, για την Επίδαυρο, για πρώτη φορά, δοκιμάζουμε ένα παγκόσμια πρωτοποριακό πρόγραμμα άνω των 5 εκατ. €, που θα συνδυάσει τη βιοποικιλότητα, τον αγροτουρισμό, τον πολιτισμό με την αρχαιολογία, την τέχνη και την ιατρική επιστήμη, έτσι ώστε να προσελκύσουμε και τουρίστες που προέρχονται από τον ιατρικό κόσμο.

Θεωρώ λοιπόν, για να κλείσω, πως είναι μια καλή ευκαιρία η σημερινή εκδήλωση για να αφήσουμε τη φαντασία μας και τα οράματά μας να υλοποιηθούν, σε μια κατεύθυνση Αργολίδας που ψάχνει νέους δρόμους ανάπτυξης, που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και που ουσιαστικά χαρίζει ξανά χαμόγελο στους κατοίκους της.

Θερμά συγχαρητήρια και πάλι.  Καλή επιτυχία.»