ΚόσμοςΑρχείο

Παρκούρ παρέα με τις βόμβες!

Κάθε πράγμα έχει και μια αθέατη πλευρά που ο κόσμος συχνά αγνοεί. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι η ρημαγμένη από τον πόλεμο Γάζα.

Ως απάντηση στον βρετανό καλλιτέχνη Banksy που απηύθυνε πρόσκληση ώστε «να ανακαλύψουμε έναν νέο προορισμό», μέσα από ένα 2λεπτο βίντεο-μήνυμα για την καταστροφή που έχει υποστεί η περιοχή, έρχεται ένα βίντεο για να συγκινήσει με τις δυνατές εικόνες του.

«Ναι Banksy, έλα να ανακαλύψεις τη Γάζα. Το όνομα μου είναι Abdallah AlQassab. Σχεδόν το 50% από εμάς είναι άνεργοι και είμαστε διαθέσιμοι να σε ξεναγήσουμε.»

Με αυτό το καλωσόρισμα αρχίζει το βίντεο «After Banksy: the parkour guide to Gaza» που δημοσιεύει ο Guardian. Σε αυτό, η ομάδα παρκούρ της περιοχής δείχνει πώς είναι η αληθινή ζωή εκεί και μοιράζεται τα όνειρά τους πέρα από τα σύνορα.

Ο Abdallah AlQassab και η ομάδα του προσφέρουν ένα θέαμα που κόβει πραγματικά την ανάσα, με απίστευτες φιγούρες παρκούρ ανάμεσα σε κατεστραμμένα σπίτια και φυσικά μπροστά από τα γκράφιτι που δημιούργησε ο ίδιος ο Banksy. Και όλα αυτά υπό τη μουσική υπόκρουση της μεγαλύτερης χιπ-χοπ γυναίκας μουσικού της Παλαιστίνης, την Shadia Mansour.

Το όλο εγχείρημα δεν έχει φυσικά να κάνει μόνο με το παρκούρ. Αυτή η ριψοκίνδυνη τέχνη λειτουργεί ως αφορμή για να μιλήσει η ομάδα για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γάζα, όπως είναι οι άστεγοι, οι γείτονες «που παρακολουθούν», το κομμένο ρεύμα και το μη πόσιμο νερό. «Είναι όμως χαρά μας να το μοιραστούμε μαζί σας», λέει ο AlQassab.

«Θέλουμε να κάνουμε πολλά πράγματα και ονειρευόμαστε πολύ», συμπληρώνει. Ωστόσο, το να δουν τον κόσμο θα παραμείνει ένα όνειρο αν δεν ανοίξουν τα σύνορα.

«Αν και συμβαίνουν όλα αυτά στη Γάζα εμείς είμαστε εδώ και είμαστε ζωντανοί και το πνεύμα μας είναι πολύ δυνατό. Οπότε ελάτε να ανακαλύψετε τη Γάζα μαζί μας και κάντε την τον προορισμό σας.» Μετά από αυτά τα λόγια ακολουθεί η πιο δυνατή εικόνα από όλες: η ομάδα να κάνει παρκούρ με φόντο τις βόμβες που πέφτουν…

 

ΠΗΓΗ