ΠολιτισμόςΑρχείο

Διάλεξη για τους στρεσογόνους παράγοντες της κρίσης στο Άργος

Την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 (6.00-8.00μμ) στην αίθουσα Κατίνα Παξινού του Κωνσταντοπούλειου Μεγάρου Άργους, θα διεξαχθεί διάλεξη με ελεύθερη πρόσβαση με θέμα: «Από την φαινόμενη κρίση στην Ελευθερία ή στην κατάθλιψη και στην απελπισία; Διερεύνηση των στρεσογόνων προσδοκιών και  Τόνωση της Αυτοεκτίμησης. Μία ψυχοκοινωνική προσέγγιση του θέματος».

Εισηγητής θα είναι ο Χαράλαμπος Τ. Τσίρος, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Κοινωνιολόγος, Παιδαγωγός, Μηχανικός Μ..Μ.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Άργους Μυκηνών και η Κ.Ε.Δ.Α.-Μ.

Σύντομη περιγραφή
Η κρίση αποτελεί μία πρόσκαιρη περίοδο στη διάρκεια της οποίας το άτομο αισθάνεται ανήμπορο να ανταπεξέλθει στις συνήθεις απαιτήσεις της ζωής του κάνοντας χρήση των συνηθισμένων πόρων που διαθέτει, βλάπτοντας σημαντικά την αυτοεκτίμησή του η οποία συνδέεται, μεταξύ άλλων, με  διαταραχές της διάθεσης όπως η κατάθλιψη.

Η αυτοεκτίμηση μας, όμως, αποτελεί ένα σημαντικότατο παράγοντα της ζωής μας και σύμφωνα με έρευνες, συνδέεται με:

  • Την υγεία και το αίσθημα ευεξίας του ανθρώπου.
  • Την επαγγελματική επιτυχία και τη διαχείριση της επαγγελματικής εξουθένωσης του εργαζόμενου.
  • τη μαθησιακή δεξιότητα και την ακαδημαϊκή επίδοση του μανθάνοντα καθώς και τη διδακτική αποτελεσματικότητα  του διδάσκοντα.

 
Πως θα την πάρουμε, λοιπόν, στα χέρια μας δεδομένου ότι αυτή προσδιορίζεται ως ένα κλάσμα, του οποίου αριθμητής είναι οι επιτυχίες και παρανομαστής οι συνειδητές ή μή προσδοκίες του ατόμου;

Μέσα στο σύνολο των προσδοκιών που, συνειδητά ή μη, έχουμε υιοθετήσει βρίσκονται και εκείνες που ο Α. Ellis ονομάζει ως παρά-λογες, δηλαδή μη επιτεύξιμες, η συνειδητοποίηση των οποίων οδηγεί στην ανεξαρτητοποίηση μας και στην τόνωση της αυτοεκτίμησής μας.

Στο σεμινάριο γίνεται βιωματική προσέγγιση σε ατομικό επίπεδο στο θέμα της τόνωσης της αυτοεκτίμησης, προσδιορίζοντας τις συνηθέστερες παρά-λογες προσδοκίες και την αντικατάστασή τους με άλλες πιο κατάλληλες για την περίσταση.

Η αποτελεσματικότητα μετριέται με ένα τεστ πριν και ένα τεστ μετά το σεμινάριο.