ΚοινωνίαΑρχείο

Kρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» οι γιατροί του ΙΚΑ Αργολίδας

SOS για τις υγειονομικές υπηρεσίες στην Ερμιονίδα αλλά και ευρύτερα στο νομό, εκπέμπει ο Συλλόγος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Αργολίδας, με αφορμή τις σημαντικές ελλείψεις σε γιατρούς στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, αλλά και το λιγοστό προσωπικό σε Άργος και Ναύπλιο, που υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ψήφισμα του συλλόγου:

Ένα χρόνο μετά την διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Πανελλαδικά και στην Αργολίδα, η κατάσταση παραμένει τραγική όσον αφορά τις παρεχόμενες στους Πολίτες υγειονομικές υπηρεσίες αλλά και την δημόσια υγεία. Έχουμε επανειλημμένα σαν Σύλλογος επισημάνει τις καταστροφικές συνέπειες της μνημονιακής εκείνης «απορρύθμισης», θα το επαναλάβουμε κι εδώ. Κρίσιμες ειδικότητες «χάθηκαν» για την ΠΦΥ στο Άργος (Παιδιατρική, Ορθοπεδική κ.ά) ενώ στο Ναύπλιο δημόσια δομή ουσιαστικά δεν υφίσταται! (αφού δεν διαθέτει παρά μόνο 3 γιατρούς , χωρίς Παθολόγο , Καρδιολόγο κλπ).

Η Ερμιονίδα έχοντας στερηθεί τις υπηρεσίες 4 γιατρών απέμεινε με μόνη δημόσια δομή ΠΦΥ το , με ελλείψεις στελεχωμένο σε ειδικούς γιατρούς, ΚΥ Κρανιδίου. Η πρόσφατη προκήρυξη θέσεων επικουρικών γιατρών απέβει άκαρπη (χωρίς δηλαδή εκδήλωση ενδιαφέροντος από γιατρούς), καταδεικνύοντας με έναν επιπλέον τρόπο το ανεφάρμοστο της περίφημης «μεταρρύθμισης».

Ο Σύλλογος, στην σημερινή του συνέλευση, επεξεργάστηκε και διατύπωσε τις θέσεις του σχετικά με τις παραπάνω από απαραίτητες λύσεις που πρέπει σήμερα κιόλας να δοθούν στην ΠΦΥ. Λύσεις που και να εξυπηρετούν τον Πολίτη και να «θεραπεύουν» την μεγάλη αδικία που συντελέστηκε σε βάρος του επιστημονικού υγειονομικού προσωπικού του πρώην ΙΚΑ. 

Ζητούμε:

1ον Οι γιατροί Π.Α.Α. άμεσα να εξομοιωθούν με τους γιατρούς ΕΣΥ υπηρεσιακά (βαθμολογικά), μισθολογικά όπως άλλωστε κι ο νόμος ορίζει. Είναι κατάφορη η αδικία σε βάρος τους αφού ακόμη και τα χρονικά όρια του νόμου έχουν παραβιαστεί. Επίσης να εξομοιωθούν τα όρια προϋπηρεσίας (25 έτη) για την υπηρεσιακή τους ανέλιξη στο βαθμό του διευθυντή με τα ισχύοντα στο ΕΣΥ (20 έτη).

2ον Οι γιατροί που υπηρετούν στα ΠΕΔΥ με ασφαλιστικά μέτρα (που διατηρούν δηλαδή με δικαστικές αποφάσεις τα ιατρεία τους). ΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΚΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Είναι απαραίτητο να υπάρξει πολιτική λύση που να βασίζεται στην εφαρμογή μεταβατικού διαστήματος (είχε ισχύσει και κατά την εφαρμογή του ΕΣΥ) και προσωποπαγών θέσεων. Διαφορετικά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλήρους διάλυσης και της μονάδας του Άργους (όπου η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία γιατρών υπηρετεί με αυτό το καθεστώς)

3ον Οι απολυμένοι (ουσιαστικά) γιατροί που υπηρετούσαν στις μονάδες ΙΚΑ/ΕΟΠΥΥ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, όσοι τουλάχιστον το επιθυμούν, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα «επιστροφής» τους με το προηγούμενο καθεστώς σε προσωποπαγείς θέσεις και για συγκεκριμένο επίσης μεταβατικό διάστημα. Μια τέτοια κίνηση και την αδικία σε βάρους τους θα διορθώσει (μετά τόσα χρόνια προϋπηρεσίας) αλλά και σαν η μόνη ρεαλιστική λύση στελέχωσης των ΠΕΔΥ φαντάζει σήμερα (μετά την πρόσφατη αποτυχία της προκήρυξης που προαναφέρθηκε).

Η Γ.Σ. επίσης επαναδιατυπώνει την θέση του Συλλόγου περί της δυνατότητας μετεγκατάστασης των δύο μονάδων του νομού Αργολίδας σε δημόσια κτήρια, γεγονός που και δημοσιονομικό όφελος θα προσπορίσει (ικανό να «μισθοδοτήσει» 6-7 γιατρούς) και χωροταξική διευκόλυνση (ειδικά για τη μονάδα Ναυπλίου) θα αποτελέσει για τους Πολίτες. 

Τέλος σημαντικότατο ζήτημα, που αποτελεί πηγή μεγάλης ταλαιπωρίας για τους κατοίκους του νομού, αποτελεί η απουσία ΚΕΠΑ.

Δεν είναι δυνατό να συνεχίζεται αυτή η παράλογη «αβλεψία» (είμαστε από τους ελάχιστους νομούς χωρίς ΚΕΠΑ) που υποχρεώνει αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας σε δύσκολες για την κατάσταση τους μετακινήσεις και καθυστερήσεις.