Όρια στη συμπεριφορά του παιδιού
Τα όρια της συμπεριφοράς γίνονται κατανοητά και σεβαστά όταν στηρίζονται στη λογική και έχει γίνει συζήτηση με τους γονείς για τις επιπτώσεις της μη-τήρησης αυτών των ορίων. Ένα παιδί μπορεί να μάθει να συμπεριφέρεται θετικά και μέσα στα πλαίσια των ορίων που του έχουν τεθεί όταν έχουν δοθεί σαφείς ερμηνείες από τους γονείς για τις φυσικές και λογικές συνέπειες των πράξεών του. Φυσική συνέπεια θεωρείται κάθε τι που προκύπτει από τις ενέργειες του παιδιού π.χ :Αν η Μαρία αρνείται να φάει το φαγητό που της ετοιμάσαμε γιατί δεν της αρέσει , θα μείνει νηστική. Στην περίπτωση αυτή η Μαρία μαθαίνει βιώνοντας τις άμεσες συνέπειες των αποφάσεών της.
Η λογική συνέπεια:
Η λογική συνέπεια προκύπτει από συζήτηση και σαφή διευκρίνιση εκ μέρους των γονέων για το τι θα πρέπει να περιμένει το παιδί αν δεν ακολουθήσει τους κανόνες καλής συμπεριφοράς που προσπαθούν να του μάθουν. Παράδειγμα: όταν προσπαθούμε να εξηγήσουμε στο παιδί γιατί δεν είναι σωστό να ασκούμε σωματική βία σε ένα άλλο παιδί, θα πρέπει να του εξηγήσουμε και ποιες θα είναι οι συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας. Αν αυτό συμβεί κατά τη διάρκεια ενός ομαδικού παιχνιδιού, θα σημαίνει την απομάκρυνσή του από την ομάδα. Αν πρόκειται για μια φιλική παρέα, θα σημαίνει τη διακοπή της φιλικής σχέσης και απομόνωση από αυτή. Στόχος των λογικών συνεπειών είναι: να καταστήσουν τα παιδιά υπεύθυνα για τις πράξεις τους, τους διδάσκουν να δείχνουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα.
Για να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα οι φυσικές και λογικές συνέπειες θα πρέπει:
- Να είναι άμεσες
- Να είναι κατάλληλες για την ηλικία του παιδιού
- Να μην αποτελούν τιμωρία. Να είναι σαφές ότι είναι επακόλουθο μιας συζήτησης και αμοιβαίας συμφωνίας που έχει προηγηθεί.
- Να είναι σχετικές με το θέμα.
- Να είναι αποτέλεσμα συζήτησης με το παιδί και κατανόησης εκ μέρους του. Δηλαδή να είναι δίκαιες και κατανοητές στο παιδί
- Να μη συνοδεύονται από θυμό αλλά να γίνονται στο πνεύμα της συνεργασίας και της λογικής
- Να δίνεται η ευκαιρία στο παιδί να επιλέξει από πριν τις συνέπειες των πράξεών του
- Να είναι σίγουροι οι γονείς ότι μπορούν να αντέξουν οι ίδιοι τις συνέπειες που έχουν προκαθοριστεί
- Να προσφέρονται άμεσα νέες ευκαιρίες για μάθηση, στις οποίες το παιδί θα μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία.
Πηγή: Συμβουλευτική γονέων : …για ένα ευτυχισμένο αύριο των παιδιών μας… / Μαρία Μαλικιώση-Λοϊζου, Αρετή Καραθανάση-Κατσαούνου, Αναστασία Μπότου. Αθήνα : ΥΠΕΠΘ, ( 2008)